İstanbul'da ya da Amsterdam'da bir restoranda eşsiz Hatay lezzetlerini menüde gördüğünüzü düşünün... Humus, zahter, semirsek, babaganuş, firik pilavı... Düşününce bile insanın iştahı kabarıyor değil mi... Hatay mutfağını deneyimlemek için bu özel imkanı bundan böyle BigChefs sunacak. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren illeri destekleme kararı alan BigChefs, önce medeniyetler beşiği Hatay'ın özgün lezzetlerini dünyaya tattıracak. Sonra diğer illerin...
Projenin başlangıç ili Hatay'dı... Biz de bu lezzetleri menüye girmeden önce yerinde deneyimleme fırsat bulduk.
Projede 600'ün üzerinde Hatay lezzeti arasından seçilen tatlar, BigChefs yorumuyla 2022 ilkbahar-yaz menüsünde yer alacak. Projeyle hem gastronomi kültürümüzün bilinirliği artacak hem de yerli üreticilere destek olunacak. Bu üreticilerden bir bölümüyle Hayat Gastronomi Evi'nde biraraya geldik. Her biri işini özenle yapan, Hatay'ın lezzetlerini geniş kitlelere sunmak için çırpınan esnaflar. Semir Yoğurtçu mesela, üç kardeş yıllardır Nedim Usta'nın Yeri isimli mekanlarında lezzetli soğuk mezeler yapıyor.
Onlar bu menüde humuslarıyla yer alacak. Altı nesildir tatlı ustası olarak Hatay'ın simgesi Saraylı Tatlı'dan kabak tatlısı yine menüde. Mustafa Eraslan Baharat'sa zahter başta olmak üzere baharatlarıyla menüye girdi, Antikya Restoran ürünleri, Ayşe Fatnat Hanım'ın böreği, Etçim Kemal'in kağıt kebabı BigChefs menüsünde yerini alacak...
BigChefs Kurucu Ortağı Gamze Cizreli bu özel proje için heyecanlıydı... "Yıllarca huzur ve barış içinde yaşayan ve çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Hatay'ın farklı medeniyetlerden beslenen zengin ve lezzetli mutfağını, dünyada büyüyen bir zincir olarak tanıtmak boynumuzun borcuydu" diyor ve şöyle anlatıyor? "Seçtiğimiz lezzetler, şeflerimiz tarafından yorumlanarak BigChefs 2022 ilkbaharyaz menüsünde yer alacak. Ayrıca yurt dışı şubelerimizde de Hatay menüsünden birkaç ürüne yer vererek başlangıç yapacağız. Humus, babagannuş, zahter salatası, semirsek, oruk, sıkma peyniri, firik pilavı, kâğıt kebabı, tahinli çıtır kabak tatlısından oluşan menümüzle misafirlerimize son derece özel bir yeme içme deneyimi yaşatacağız."