Yeditepe Üniversitesi'nin sosyal sorumluluk projesi olarak başlattığı "Dijital Okuryazar Türkiye", 65 yaş üzerindekilerin hayatına yeni bir nefes getirdi. 10 hafta süren, ilk olarak yüz yüze başlayan, Omicron sebebiyle internet üzerinden yapılan eğitimler sayesinde katılımcılar önemli deneyimler yaşadı. Sanal alışveriş yapıp, zoom ile torunlarıyla sohbetlere katılıp konum gönderdiler. E-devlet, E-nabız gibi işlemleri yardım almadan yaptılar.
Özenle hazırlanarak, hayat enerjileriyle hayran bırakan, yaşına inat öğrenme tutkusuyla, azmiyle çabalayan öğrencilerle tek tek görüştük, heyecanlarına ortak olduk. Yeditepe Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Elektronik Ticaret ve Yönetimi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Altan Kar, "Pandemide 65 yaş üstü çok yalnız kaldı. Dijitale de çok hakim olmayan, dijital platformları kullanma becerileri eksik olan veya hiç olmayan çok fazla yaşlımız vardı. Biz de bu mağduriyet için bir proje geliştirdik. 65 yaş üstüyle çalışan Yarenlik Yolu ve bu projeye benzer bir proje yürütmeye başlamış olan pazarlama derneği MMA Türkiye ile iş birliği yaptık. Ayrıca bu projede, E-Ticaret Bölümünün lisans öğrencileri ve yüksek lisans öğrencileri öncelikle 65 yaş üstüne 'Nasıl dijital okur yazar eğitimi verilir?' konusunda eğitim aldılar. Sonra da her biri, yaşlı bir yarene eş olarak eğitim verdi."
65 yaş üstü öğrenciler, en son derslerine fakültede girdi ve dersin bitiminde düzenlenen sertifika töreninde Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan'dan sertifikalarını aldılar. Kar, önümüzdeki günlerde de bu eğitimlerin devam edebileceğinin de müjdesini verdi.
ÖĞRENDİKLERİMLE HAYATIM KOLAYLAŞTI
Lale Çimen (69)
"Bizim yaşlarımızda unutkanlık çok oluyor ama öğretmenlerimiz bize tüm içtenlikleriyle, tekrar tekrar büyük bir sabırla anlattılar. Bizler için bilgilerini, zamanlarını, emeklerini feda ettiler, üstelik hiçbir karşılık beklemeden, biz bu insanlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Bir telefonu elime alınca yabancı kaldığım konular hemen hemen kalmadı, hayatım kolaylaştı. Öğretilenleri uyguluyorum ve ben de çevreme öğretiyorum. Üç torunum ve artık onlara sormadan işlerimi yapıyorum onlar da seviniyor 'Babaanne ne güzel öğrenmişsin' diyorlar."
SANAL KARTI ÖĞRENDİM ALIŞVERİŞ YAPTIM
Zerrin Tunçel (67)
"Kredi kartıyla internetten alışveriş yapma konusunda korkularım vardı, sanal kartı öğrenerek bunu aştım. Öğrendiğim ilk gün online alışveriş yaptım. Bir de gönüllülük projelerine katılıyorum; arkadaşlarım Cimer'e şikayet yazıyor, onlara sormaya çekiniyordum. Şimdi kendim yapabiliyorum. 67 yaşında bana ikinci kez öğrencilik hayatını yaşatanlara çok teşekkür ediyorum, beni lise yıllarıma götürdüler."
82 YAŞINDA ÜNİVERSİTELİ OLDUM
Sara Sarda (82)
"Öğrenci grubunun en yaşlısı benim. Bu yaşta üniversiteden eğitim almak beni çok gururlandırdı. Ailemde herkes üniversite diplomalıydı, ben liseli olduğum için üzülüyordum. Şimdi diplomam oldu; bize bu imkanları sunanlara teşekkür ederim. Ameliyatlı olduğum için yüz yüze katılamamıştım, zoom'a başladıklarında haber verdiler. Pinterest kullanıyorum, alışveriş yapıyorum; E-devlet, E-nabız uygulamalarında tek başıma işlerimi yapabiliyorum."
KENDİME GÜVENİM ARTTI
Gülay Kasacı (77)
"Ben bu yaştan sonra ne internetten bir şey öğrenebilirdim; ne dijital okuryazar olurdum! Bu eğitimler bizim için bir aydınlanmadır. Öğrendiklerimle yurt dışında yaşayan arkadaşlarımla konferans görüşme yaptım. Selfie çekmeyi öğrendim, fotoğraflarımı çocuklarıma gönderiyorum. Alışverişlerimin çoğunu online yapıyorum. Torunum psikolog ve diyor ki, 'Anneanne seni tebrik ederim.' Bu yaşta torunlardan tebrik almak güzel bir şey."
SERTİFİKAM EVİN EN GÜZEL KÖŞESİNDE
Ceni Peres (75)
"Önceden bir şey yapabilmek için torunlarıma telefon açıyordum; istediklerimi ona söylüyordum. Şimdi kendim yapabiliyorum. Torunum geçenlerde sitem etti. 'Dijital okuryazar oldun, artık bana sormayacak mısın?' dedi. Ama başta bir hata yaptım. (Gülüyor) 10 tane limon diye 10 kilo almışım, poşet poşet limonlar eve geldi. Neyse ki onu da çözdüm. Bir kilo aldım ve iademi verdiler. Torunlarımın hepsi farklı bir yerde yaşıyor; Amerika, İngiltere, İsrail, Amsterdam. Onlarla görüntülü konferans görüşme yapıyorum. Sertifikamı evin en güzel köşesine astım."
ARTIK BAŞKASINA BAĞIMLI DEĞİLİM
Elmas Orbak (80)
"Pandemi döneminde yaşadığımız sıkıntılardan sonra gördük ki, dijital eğitimlere çok ihtiyaç var. Ben de iyi ki bu programa katılmışım, bu sayede online alışveriş yapmayı, online doktor randevusu almayı, tahlil sonuçlarını görüntülemeyi, aşı durumlarını kontrol etmeyi, konferansa, toplantıya katılmayı öğrendim. Aldığım eğitimler hayatımı kolaylaştırdı, önceden bunları yapabilmek için başkasına ihtiyaç duyuyordum, artık başkasına bağımlı değiliz. Torunlarımızın bizimle gurur duyması da ayrı bir katkı oldu."