Doğma büyüme İstanbullu olan Çağla Nur Uzundurukan'ın babası Trabzon, annesi Giresunlu... Kendisini bir Trabzonlu olarak kabul ediyor. Ve hırsının Karadenizli olmasından kaynaklandığını söylüyor. Küçükken okulda hırçın hatta uyumsuz olarak görülüyor. Öğretmenlerini dinlemiyor. Haylazlık yapıyor, dersleri anlamıyor, arkadaşları ile rahat iletişim kuramıyor. Ailesi de çocuklarının eğtim ve sosyal hayatının düzene girebilmesi için de onun bir sporla ilgilenmesini istiyor. Ve basketbolda karar kılınıyor. Basketbola 10 yaşında şu an oynadığı kulüp İstanbul Üniversitesi'nde başlıyor.
Buradaki başarıları sonrası Dostlukspor'a transfer oluyor. 6.5 sene oynadığı bu kulüpte kariyerine yön veren antrenör Davut Güngör ile tanışıyor. Güngör işaret dilini öğrenip yeni engelli ancak yetenekli sporcuların peşine düşüyor. Biz de spor dünyasında son günlerde çok konuşulan bu ikili ile geçtiğimiz günlerde İstiklal Caddesi'nde bir araya geldik. Bize projelerini, kariyerlerindeki gelişmeleri anlattılar.
ABD'Yİ YENEN TEK TÜRK TAKIMIYIZ
Uzundurukan'ın bir serzenişi engelli sporcuların başarılarının yeterince öne çıkarılmaması. Tüm branşlarda takım sporlarında ABD'yi mağlup eden tek Türk takımının İşitme Engelliler Basketbol Milli Takımı olduğunu söyleyen genç basketbolcu, "2017 senesindeki Olimpiyat beşinciliğimizi, U20'deki Avrupa Şampiyonluğumuzu, U21'deki dünya dördüncülüğümüzü, 2019'da ABD'yi gruplarda yenip dünya dördüncüsü olduğumuzu kimse bilmiyor. Tarihte takım sporlarında ABD'yi yenen, İşitme Engelliler Kadın Basketbol Milli Takımımızdan başka bir Türk takımı yok. Türk kadınının gücü küçümseniyor" diyor.
ÜNİVERSİTEDE DERSLERİ TERCÜME EDİYOR
Eğitimine İstanbul Üniversitesi'nde antrenörlük bölümünde devam eden Uzundurukan, öğrendiği işaret dili sayesinde sınıfındaki işitme engelli iki arkadaşına da çevirmenlik yaptığını söylüyor. Uzundurukan'ın mezun olduktan sonraki hedefi ise kariyerinin sonuna kadar basketbolda başarılar elde etmek ve sonrasında kendisi gibi hayata bir adım geriden başlayan gençlere yardımcı olmak.
ÖĞRETMENİ UYARDI İŞİTME ENGELLİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
Genç basketbol oyuncusunun işitme sorununun nasıl anlaşıldığını soruyorum ilk olarak... Bana, "Okulda arka sıralarda oturuyor, pek bir şey anlamıyordum. Meğer öğretmenim ve arkadaşlarım konuşuyormuş ama duymadığım için anlamıyormuşum. Bir gün öğretmenim bu işte bir terslik olduğunu düşünerek ailemi uyarıyor ve "Çağla'yı bir doktor görmeli" diyor... Babam beni kulak, burun, boğaz doktoruna götürdü. Yapılan testler sonucu yüzde 71 düzeyinde duyma kaybım olduğu tespit edildi. Bu esnada Uzundurukan'ın en büyük şansı bir spora başlamış olması... O da bu konuda şöyle konuşuyor: "Doktorun verdiği işitme cihazını başta kullanmak istememiştim. Ancak kullanıp her şeyi duyduğumu fark edince diğer insanlardan bir farkım kalmıyordu. Hayattan daha çok zevk alıyordum, kendimi daha çok basketbola vermeye başlamıştım. Daha sonra İzmit Belediyespor Basketbol Takımı'nda Türkiye ve FIBA Avrupa kupalarında forma giyen ilk işitme engelli sporcu olarak dünya tarihine geçerek çalışmalarımın ödülünü aldım."
TBF DE ENGELLİLERİN YANINDA
Genç basketbol oyuncusunun kariyerine yön veren antrenörü Davut Güngör kendisini engelli sporuna vermiş bir idealist. Uzundurukan ie tanıştıktan onunla daha iletişim kurmak için işaret dilini öğrenmiş. Engelli çocuklara da diğerleriyle aynı imkanların tanınması gerektiğini düşünen Güngör, "Basketbol Federasyon'u yönetimdeki Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Şirin Karadeniz ve Serap Yücesir çok değerli isimler. Yücesir gelecek nesillere dokunacak projeleriyle büyük bir şans bence. Biz de Fırsat Eşitliği projemizle çok sayıda engelli çocuğumuza ulaşabileceğiz. Yetenek taramalarında çocuklarımızda duyma kaybı olanlara rastlıyoruz. Bunu hemen ailesiyle paylaşıyoruz."
KULÜPLER DE GAYRET GÖSTERMELİ
Uzundurukan'ın önemli bir örnek teşkil ettiğini söyleyen Güngör, kulüp yöneticilerinin engelli sporculara şans vermeye çekindikleri görüşünde: "Ya anlamazsa, ya takımla uyum sağlayamazsa, ya antrenörle anlaşamazsa" gibi sebeplerle geri duruyorlar. Oysa onların bu gençleri anlamayı öğrenmesi gerekmez mi? Bir oyuncuyu engeline rağmen gayret gösterip hayata sporla tutunmuşsa; kulüplerin de antrenörlerin de takım arkadaşları da çaba göstermeli."