Annelik en çok da kriz anlarını yönetme sanatıdır. Bir düşünelim, ilk yıllarda art arda yaşanan sendromlar, tuvalet eğitimi, okul seçimi, ödevlerini yaptırma, ergenlikle ortaya çıkan sorunlar ve daha nicesi... Günlük olarak karşılaşılan rutin zorlukları saymıyorum bile... Romantik bir dille, "Anneler bir melektir, her şeyin en güzelini hakederler, altın kalplileridir..." gibi sözler sarfetmeyeceğim. Çünkü tüm bunların ötesine geçme vaktimizin artık geldiğini biliyorum.
İşte annelerin haklarının verilmesi gereken dönemlerden biri de içinde bulunduğumu pandemi dönemi. Araştırmalar bu dönemde annelerin iş yükünün üç katına çıktığını söylüyor. Aslına bakarsanız, şu an tüm anneler bir kriz dönemi yaşıyor ve herkes kendi enstrümanlarını kullanarak bu krizi yönetmeye çalışıyor. İşte bu haberi tam da bu krizin içinde artık yorulmuş, yola devam etmek için motivasyona ihtiyacı olan, belirsizliğin verdiği kaygıyı nasıl yöneteceği konusunda fikri olmayan anneler için hazırladık.
Öncelik size 20 Mart Cumartesi günü, anneler için organize edilmiş, Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek bir etkinlikten bahsetmek istiyorum: Momtalks. Dört yıldır takip ettiğim etkinliğin bu sene ki teması "Zorluklara rağmen devam edebilmek." Pandemi sürecinde en çok zorlanan kesimlerden olan ebeveynler ve eğitimciler için yararlı içeriklerin yer aldığı etkinliği mutlaka takip etmelisiniz.
Biz de MomTalks'un fikir annesi Dr. Bahar Eriş ile pandemi döneminde anne olmayı konuştuk. İşte bu dönemi yönetebilmek için Eriş'in annelere verdiği tavsiyeler...
DR. BAHAR ERİŞ / MomTalks fikir annesi
BABALARIN DA SAHADA OLMASI GEREK
"Dünya genelinde pandemiden en çok etkilenen gruplardan biri çalışan anneler oldu. Yurt dışındaki bazı araştırmalara göre pandemi annelerde tükenmişlik duygusuna, karar verme yorgunluğuna, öfkeye, güçsüzlük duygusuna yol açtı.
Burada annelere önerilen, doğru ya da mükemmel karar verme düşüncesini bir kenara bırakmaları. Mükemmel çözüme odaklandığınızı fark eder etmez oradan çıkmak en sağlıklısı. Bunun gerçekçi ve verimli olmadığını sorgulayacak duygusal alanı kendinize açmanız şart. Annelerin özellikle psikolojik desteğe erişimini kolaylaştıracak mekanizmalar çok önemli.
ŞEFKAT BİZE DE LAZIM
Annelerin kendi iç konuşmalarını yeniden şekillendirmeleri de gerekli. Olanlar annelerin suçu değil. 'Her şey kaotik ama bunun kötü bir anne olmamla ilgisi yok' şefkatini ve esnekliğini kendilerine göstermeliler. Anneler kendilerine destek olmaktan vazgeçmemeli.
Babaların sahada olması bir diğer çok önemli mesele. Ev içindeki sorumluluklarda baba "anneye yardım eden" olarak konumlandırılıyor. Bu konumlandırmayı manipülatif ve adaletsiz buluyorum. Ev işleri ve çocuk yetiştirme ortak bir sorumluluk.
Annelerin fedakâr ve cefakâr olduğuna dair romantik söylemlerden artık sıkıldık. Anneleri güçlendirmek, bilinçlendirmek ve desteklemek gerekiyor. Bu yolda dört yıldır ebeveyn ve uzmanları bir araya getiren MomTalks etkinliğini düzenliyoruz. Kadının toplumdaki konumunu güçlendirme, aileleri bilinçlendirme, 'analar çeker yükü' şeklindeki egemen anlayışı değiştirme yolunda çıktığımız bu yolculukta, bu yıl 20 Mart'ta online ortamda ailelerle buluşucağız."
GÜCÜMÜZE GÜÇ KATABİLİRİZ
"Pandemi döneminden annelerin güçlenerek çıkması da mümkün. Bunun için bazı önerilem var:
Evde mutlaka ebeveynler arasında eşit iş bölümü yapılmalı.
Sevdiklerimizde iletişimi bu süreçte koparmamalıyız, uzaktan da olsa seslerini duymak önemli
Hobilerimize ağırlık verelim, açık havada yürüyüş, yoga ve meditasyon gibi..
Hissedilen yoğun olumsuz duyguların zamanla geçeceğini sık sık kendinize hatırlatın.
Evde rahatlatıcı veya eğlenceli aktiviteler için bir program oluşturun.
Bu yeni düzen öncesindeki rutinlerinizi dönüştürerek sürdürmeye çalışın.
Zihnimizi sakinleştiren şeylere zaman ayıralım.
Aile bireylerine ev içinde sorumluluk verelim. Sorumluluk almak çocukların gelişimine olumlu katkıda bulunur."
6 BİN'DEN FAZLA BEBEĞE SEREBRAL PALSİ TANISI
Bebeklik ve çocukluk döneminde en sık rastlanan ancak buna karşın en az anlaşılan engellilik durumu olan Serebral Palsi (Cerebral Palsy), yutma zorluğu ve duruş (postür) bozukluklarından dolayı beslenme problemlerine yol açıyor. Yeme-yutma problemleri, sık kusma, yemek sırasında boğulma riski gibi beslenme problemleri, uzun öğün saatlerine ve yetersiz beslenmeye sebebiyet verirken, bu durum Serebral Palsi'li çocuklarda büyüme-gelişme geriliğine, solunum enfeksiyonlarına ve bağışıklığın düşmesine neden oluyor. Çocukların beslenme problemlerinin önüne geçmeyi hedefleyen Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı - Cerebral Palsy Türkiye ile Nutricia Türkiye iş birliği yaparak "Serebral Palsi'de Enerji Dolu Bir Adım - Beslenmeden Olmaz" projesini hayata geçirdi.
Dünya genelinde 17 milyon Serebral Palsi'li var. Türkiye'de de her yıl altı binden fazla bebek Serebral Palsi tanısı alıyor. Ebeveynler bu programı takip ederek hem daha çok bilgi sahibi olup hem de çocukları için destek alabilirler.
KUKULİ VE ARKADAŞLARINI ÖZLEYENLER EKRAN BAŞINA!
Kızınm Eylül'ün en çok sevdiği çizgi filmlerden biri olan Kukuli'nin yeni bölümlerinin 15 Mart'ta minikaÇOCUK ekranlarında olacağını duyunca çok sevindim. Çünkü çizgi film konusunda bir anne olarak çok seçiciyim ve Kukuli, kızıma gönül ferahlığı ile izletebileceğim bir içeriğe sahip.
Sevimli maymun Kukuli, arkadaşları Tinky, Minky ve Dütdüt ile maceradan maceraya koşuyor. Bilirsiniz Tinky ve Minky çok meraklıdır. Her gün mutlaka yeni bir soruları ya da oynamak istedikleri yeni bir oyunları olur. Onlar meraklarının peşinden giderken, Kukuli de elbette dostlarına göz kulak olur ve yardımcı olmak için elinden geleni yapar.
Günlük hayatımızda işimize yarayacak onlarca bilgi, her bölümde hepsi birbirinden neşeli onlarca şarkı ve bir o kadar hareketli danslar Kukuli'nin yepyeni maceralarında çocukları bekliyor.