Hem çocuklar hem de yetişkinler için adaptasyon süreci zor olan bir dönemden geçiyoruz. Tüm dünyada hayat koronavirüs vakalarına göre şekilleniyor. Önlemlerin arttırılması, gevşetilmesi, okulların açılması, kapatılması, uzaktan eğitim ve daha birçok süreci yaşadık bu bir yılda... Farkında olmasak da ilk kez yaşadığımız bu süreçlere adapte olma konusunda kimilerimiz oldukça zorlandı. Psikolojik olarak hasarlar aldık. İşte bu adaptasyon süreçlerinden yetişkinler kadar çocuklar da etkilendi. Bunlardan en önemlisi uzaktan eğitimden sonra tekrar yüz yüze eğitime geçilmesi oldu. Çocuklara bu adaptasyon sürecinde rehberlik etmek de aileleri ve öğretmenlerine düşüyor. Biz de bu hafta uzman psikolog danışman Seda Var ile yüz yüze eğitime dönüşte ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktaları konuştuk ve öneriler aldık.
ADAPTASYON ÖNEMLİ
"Adaptasyon, tüm canlılar için dışsal etkenlerden içsel yolculuğa geçiş sağlayan ve alana ihtiyaç duyan bir köprü gibidir. Köprüden geçmeden önce neye ihtiyacımız olduğunu bilmemiz ve farkında olmamız, bizi dengeli ve sağlam bir şekilde gideceğimiz noktaya ulaştırır. Adaptasyon bireysel olarak yola çıkılan ama birçok etkileri de kapsayan bir alana sahiptir. Duyusal adaptasyonu deneyimleyen bir çocuğa verilebilecek en büyük destekse duyusal uyarlamadır. Bu, sürekli uyaranlara odaklanma farkındalığını azaltırken çocuğun çevresindeki uyaranlara katılması için dikkatini ve duygularını özgürleştirmesine yardımcı olmaktır. Duyusal adaptasyon çocuğun çevresini gözlemlemesi ve duyguların frekansını yakalayarak köprüyü geçerken hangi duyguları yanına alacağını belirler. Bu süreçte çocuğa rol model olmak büyük öneme sahiptir."
HER ÇOCUK FARKLIDIR
"Çocuklar duygular konusunda açık frekanslara sahiptir. Her çocuk duygularını farklı şekilde yaşar ve yansıtır. Yetişkin duygusu bu süreçte daha önemli bir yere sahiptir. Çocuklarınızdan önce, kendi fiziksel ve duygusal güvenlik alanınızı oluşturmanız çocuğunuzun da sizle birlikte bu duyguları tüm içtenliğiyle sahiplenmesini sağlayacaktır."
YARDIM İSTEYEBİLMELİ
"Temel duygusal ihtiyaçlarımızdan olan güvenlik ihtiyacı bu süreçte hem yetişkinler için hem de çocuklar için önem taşır. Bu konuda sizlere birkaç önerimiz olacak:
Beslenme konusunda ve vitamin takviyesi konusunda uzmanıyla iletişim kurulmalı.
Kişisel temizlik konusunda ebeveynler çocuğa hatırlatmada bulunmalı.
Çocuğun çantasında yedek maskenin olması ve değiştireceği süre hatırlatılmalı.
Maskeden bunaldığını hissettiğinde açık ve sakin bir alanda çıkartıp temiz hava alabileceği hatırlatılmalı.
Kişisel eşyalarını çocuğun kendi sınırları içerisinde tutması gerektiği hatırlatılmalı.
Okulun fiziksel ortamının gün içerisinde düzenli bir şekilde temizleniyor olmasını bilmeniz ve çocuğunuza ifade etmeniz gereklidir.
Okul içerisinde ihtiyaç duyduğu bir şey olduğunda öğretmeninden yardım ve destek isteyebileceğini söylemeniz fiziksel güvenlik alanını oluşturur."
ÖĞRETMENLER ULAŞILABİLİR OLMALI
"Çocuğunuzun duygusal güvenlik ihtiyaçları için aşağıdakileri yapabilirsiniz:
Güvende hissetmek için nelere ihtiyacı var somut bir liste şekilde hazırlanmalı.
Çocuğun duygusal ihtiyaçları net bir şekilde anlaşılabilmeli.
Çocuğun duygularını kontrol edebilmesine yardımcı olunmalı ve ona rol model olunmalı.
Çocuğa ulaşılabilirliğinizi hissettirmeli ve ulaşılabilir öğretmenlerini belirlemeli ve yazarak somutlaştırmalı."
GÜVENLİK İHTİYACI ÖN PLANDA
"Yüz yüze eğitim sürecinde okula dönüş bizlere adaptasyonun zor ama önemli olduğunu fark ettirdi. Bu dönemde temel duygularımızdan güvenlik ihtiyacı ön plana çıktı. Çocukta yetişkin duygularının liderliği, çocuk ve hayatı arasında köprü oluşturmasında ne kadar önemli olduğunu gösterir. Bu süreçte ebeveynlerin iletişime, iş birliğine açık olması ve gerektiğinde yardım istemenin de köprüden geçiş için destekleyici niteliği unutulmamalıdır."