Canlı müzik etkinliklerinin bir yılı aşkın süredir pandemi nedeniyle yapılamaması müzik sektörünü olumsuz etkiledi. Müzisyenler işsiz kaldı, konser salonları kapandı. Aynı dönemde internet üzerinden müzik aleti satışları ise adeta patlama yaptı, üç katına çıktı. Fender, tüm zamanların en iyi satışını geçen yıl yaptıklarını açıkladı. Online müzik aleti satan Sweetwater ise şirketin 42 yıllık tarihinde ilk kez 1 milyar dolar gelir elde ettiklerini söyledi, "Her gün bine yakın gitar satıyoruz" dedi. Türkiye'de de durum benzer. Zuhal Müzik Pazarlama Müdürü Umur Sungurlu ile konuştuğumuzda "İnternet üzerinden enstrüman satışımızın tam yedi kat arttığını söyleyebilirim. 2020 yılında müzik enstrümanı piyasasında yüzde 28'lik bir büyüme yakalandı" dedi. Bu artış enstrümanların daha fazla kişinin evine girmesiyle doğru orantılı olarak yaşandı. Sungurlu bu ilgiyi şu sözlerle açıklıyor: "Birçoğumuzun hayalinde bir enstrüman çalmak genellikle olmuştur. Fakat şehir hayatının karmaşası içerisinde birçoğumuz bu hayalini hep erteledi. Pandemi hepimizin kendine dönmesini sağlamakla beraber, kimimiz için de üretebilmesi için zaman tanıyan bir süreç oldu." Enstrüman çalmanın yaşı yok. Gelişim tamamlandıktan sonra ortalama beş yaşlarında başlanabiliyor. Gelişen teknoloji enstrüman seçimlerini de etkilemiş. "Özellikle dijital piyano, elektronik davul ve gitar en çok tercih edilen enstrümanlar arasında yer almakta" diyor Sungurlu.
ANNEANNE VE DEDELER DERS ALIYOR
Dikkat çeken bir başka nokta da pandemi süreciyle birlikte ailelerin evine daha fazla enstrüman girmeye başlamış olması. Daha önce hayallerini çocukları üzerinden gerçekleştirmek isteyen anne ve babalar artık kendileri enstrüman çalmak için özel ders almaya başladı. Covid-19 riski yüzünden kapalı ortamlara girmek istemeyenler için de müzisyenler online dersler veriyor. Zuhal Akademi'nin online eğitim alan yaklaşık 450 öğrencisi var. Öğrenciler arasında gençler, çocuklarıyla birlikte katılan ebeveynler, hatta anneanne ve dedeler de var. Amatör ruhla enstrümanına sarılan yetişkinler hem pandemi dönemini keyifli bir şekilde geçiriyor hem de bir hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor.
BABA GİTAR ÇALIYOR OĞLU DAVUL
Sigorta acenteliği yapan 43 yaşındaki Uğur Ünal iki çocuk babası. Rüzgar dokuz yaşında, Güneş ise altı. Pandemi döneminde çalışmaya evden devam eden Ünal, bu dönemde çocukluk arzusu olan gitar çalmaya daha fazla vakit ayırma fırsatı bulmuş. Hatta ders almaya başlamış. Oğlu Rüzgar da davul dersleri alıyor.
- Enstrüman dersi almaya nasıl başladınız?
- Çocukluğumdan beri enstrüman çalma arzusundayım. Bir gün Uniq Zuhal mağazasının önünde çocuklar için davul standı kurulduğunu gördüm. Mağazadaki ilgili kişilere Rüzgar'ın yaşındaki çocuklara hangi enstrümanları önereceklerini sordum. Davul ve piyanoyu tavsiye ettiler. Rüzgar davul öğrenmeyi tercih etti. Rüzgar'ı davul derslerine yazdırdığımda ben de aynı zamanda gitar derslerine yazıldım.
- Zorlandığınız zamanlar oluyor mu?
- Ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü ne kadar uzun süre bir enstrüman çalarsanız o kadar ustalaşırsınız ve daha çok keyif almaya başlarsınız. Ve bu eğlenceli uğraşı insan ileriki yaşlara kadar devam ettirebilir. Bence yaşı yok... Tabii ki öğrenme aşamasında bazı zorluklar oluyor ancak insan keyif aldığı işlerde zorluklarla baş edebiliyor.
- Evde mini konser veriyor musunuz?
- Zaman zaman benim gitar çalıp çocukların dans ederek eğlendiği ortamlarımız oluyor. Henüz birlikte konser veremiyoruz ancak umarım en kısa zamanda bunu başarabiliriz.
PİYANO VE DAVULA İLGİ BÜYÜK
Zuhal Akademi eğitim yöneticisi İrem Ezgimen aynı zamanda enstrüman eğitimi de veriyor. .
- Pandemide enstrüman çalmak isteyenlerin sayısı arttı mı?
- Bu dönemde özellikle dikkatimizi çeken şey pandemi dönemine kadar insanların kendi içlerindeki sesleri dinlemeye vakit bulamadıkları. Pandemi sürecinde müziğe yönelen kişiler "Hep .... çalmak istedim ama cesaret edemedim. Bu yüzden kendimi denemek istiyorum" diyorlar.
- Enstrüman çalmanın yaşı var mı?
- Öğrencilerimiz ilk görüşmemizde "Biliyorum enstrüman çalmak için çok geç kaldım" diyor. Eğer ki virtüöz olmayı planlamıyorsanız enstrümana değil, kendinize geç kalmış sayılıyorsunuz.
- Bu dönemde enstrüman çalmak ruh sağlığını nasıl etkiliyor?
- 24 saat içerisinde sadece bir saat aklınızı, duygularınızı, tüm benliğinizi bambaşka bir alana yöneltmek ve konsantrasyonunuzu o alanda tutmak, hem becerilerinizi kuvvetlendirecek, hem çalışmanızın sonucunda kazanmış olduğunuz başarının yarattığı pozitif enerji ile moralinizi yükseltecek.
STRES, CAN SIKINTISI KALMIYOR
Alper Onuk, 37 yaşında, reklam sektöründe çalışıyor. O da lise yıllarında çalmayı bıraktığı piyanoya pandemi döneminde geri dönmüş. Şimdilerde en çok Bach'ın eserlerini çalmayı seviyor.
- Piyano çalmaya ne zaman başladınız?
- Yedi yaşımda org çalmaya başladım. Ortaokulda, okuduğum okulda konservatuvar bölümü olduğu için kuyruklu piyano ile tanışma fırsatım oldu. O dönem çalışımı ilerlettim Bach, Chopin eserleri çalmayı öğrendim. Sonra da iş hayatı, evlilik derken tamamen koptum.
- Tekrar çalmaya nasıl başladınız?
- Pandemide ev kapanınca zamanımı keyif aldığım bir şeyle değerlendirmek için kendime önce bir piyano aldım. Sonrasında da ders almaya başladım. Öğretmen eve geliyordu. Her hafta düzenli test olduğu için sağlık sorunu da yaşamadık. Dersler altı ay sürdü. Piyanonun başına sıfırlanmış şekilde oturuyorsun ama zamanla beynin ve parmakların sana bildiklerini hatırlatıyor. - Piyano çalmak süreci kolay atlatmanızı sağladı mı? - Enstrüman çalmak, kendini verdiğin zaman başka bir şey düşünmene izin vermiyor. Tamamen onunla bütünleşiyorsun. Stres, can sıkıntısı kalmıyor.