Pandemi döneminde birçoğumuz ilk olarak yemek pişirme işine el attık. Girdik mutfağa ekmek yaptık, kek yaptık. Şeflerle canlı yayınlarda ustalık gerektiren yemekleri bile yaptık. Hamur yoğurduk, makarna açtık... Çok da eğlendik, bol bol tariflerden söz ettik. Ama birçok kişi sonunda pes etti. Ve yemek işini catering hizmeti veren firmalara bıraktı. Peki ama en çok hangi yemeklere talep arttı, ilginç istekler var mıydı? İşte pandemide artan catering istekleri...
ZEYTİNYAĞLILAR VE İÇLİ KÖFTE TALEP GÖRÜYOR
❱❱ ALP ÇEKİCİ TEZGAH FOOD ETC.
İlk başlarda virüsün gıdadan bulaşıp bulaşmadığı konularında da tereddütler yaşandığı için daha uzun süre pişirilen, mümkünse sıcak tüketilen, çiğ veya donuk teslim alınıp evde istenildiği zaman pişirilen ürünler tercih ediliyordu. Zamanla bunlara ilave olarak soğuk yemekler, kişilere özel hazırlanan bireysel yemekler ve farklı çeşitler de eklendi. Yemek eve alınsa da garson, şef hizmetleri tereddüt yarattığı için çok tercih edilmiyordu, günümüzde de bu devam ediyor. Her kriz bir fırsat doğurur ilkesine ben katılıyorum; artık restoranlar ve profesyonel şefler tarafından tasarlanan, pişirme yöntemleri kitapçık halinde hazırlanmış, tüm içerikleri özenle seçilmiş şık yemek kitleri ortaya çıktı. Hamburger, pizza kitlerinden tutun doğum günü pastası hazırlama kitine kadar restoran kalitesinde birçok yemeği, hem mutfakta keyifli zaman geçirerek hem de taze taze kendimiz için hazırlayarak tüketebiliyor hale geldik. Sosyal buluşmalara renk katan bir diğer trend de yemekli online muhabbetler oldu. Evlerde kurulan sofralar için de catering tercih ediliyor. Bazı müşterilerimiz online buluşacak arkadaşları için aynı siparişi veriyor, sanki bir sofra paylaşıyor keyfiyle ortak yemekler yeniyor. Genellikle yapılması uzun süren ve küçük miktarlarda hazırlanması güç olan yemekler çok talep görüyor. Örneğin tepsi kebabı, içli köfte, zeytinyağlı yemekler bizim en çok tercih edilenlerimizden oldu. En çok tercih edilen mutfak türü modern ve klasik Türk mutfağı diyebilirim. Bunu hamburger, pizza, finger food gibi grup tüketimine daha uygun parti yemekleri takip ediyor. Biz kişiye özel menüler ve anlık çözümler üretebiliyoruz o sebeple müşterilerimizin kişisel isteklerine göre hazırladığımız yemeklerimiz çok. Bir örnek olarak; kendi çiftliğinden getirdiği kazı pişirdiğimiz bir müşterimiz olmuştu, sonrasında memnun kaldıkları için bir kez daha tekrarlamıştık… Bizi heyecanlandıran keyifli işlerimiz de sıklıkla oluyor. Özel günler gibi. Bunların arasında bir tanesi bizim için çok özeldi; Uzun zamandır tanıştığımız ve bizi her zaman destekleyen bir misafirimiz için sürpriz bir doğum günü yemeği hazırladık. Kendileri eşiyle birlikte hastalığa yakalanıp galip gelenlerdendi. Bizden rica ettiler, kendilerine çok özel bir menü eşliğinde temassız bir hizmet organize ettik. Kendi evlerinde çok hoş iki kişilik bir fine dining ambiyans eşliğinde akşam yemeği hazırladık. Şimdi önümüzde yılbaşı var. Bu sene beklentimiz aile içi yemeklerin daha revaçta olacağı yönünde. Şimdiden erken siparişler almaya başladık.
ATIŞTIRMALIK MENÜLER POPÜLER
❱❱ FEYZAN CIHAN/ESNAF-GRAZE
Catering'de de şu ara en çok insanların evlerinde yapmaktan ziyade, daha çok dışarıda restoranlarda yemeye alışık oldukları menüler tercih ediliyor.
Örneğin; Esnaf mezelerimiz bu süreçte çok tercih edildi. Graze tabaklarında ise, sohbete eşlik eden direkt masaya koyulabilecek şekilde olan peynir-şarküteri tabaklarımız popüler
Evde ufak gruplar genelde paylaşımlı atıştırmalık menüleri tercih ediyor. Ortaya konulan tabaklarla saatlerce tırtıklama dediğimiz konseptle vakit geçiriyor.
En çok tercih edilen mutfak Türk ve İtalyan oldu bu dönemde. Ve şu ara catering'e ilgi en üst seviyede; şüphesiz davetler anlamında eskisi gibi kalabalık grup talepleri olmasa da münferit bazda yoğunlaşmış talepler mevcut.
MEKSİKA, HİNT VE İSPANYOL MUTFAĞI GÖZDE
❱❱ EBRU ERBERDI/7 CATERING
7 Catering olarak 2006 yılından beri hizmet veriyoruz ve dünya mutfağından seçme yemekler ve sunumlarıyla farklı deneyimler yaşamak isteyenlere alternatif sunuyoruz. Bu dönemde en çok Meksika, Hint ve Uzakdoğu mutfağı tercih ediliyor. Daha çok evde yapmadığı ve dışarıda yemeyi sevdiğini sipariş ediyor insanlar. Biz tek kişi için bile özel menü ve konsept yaratıyoruz. Dolayısıyla pandemi döneminde çok sayıda çekirdek aileye catering hizmeti sunduk. Bu ay içerisinde ördek ve yarım hindi, çekirdek ailelerin akşam yemeklerinin favorisi. Bekarlar içinse haftalık paketlerimiz var. Üç çeşit zeytinyağlı, iki farklı et yemeği, bir tahıllı, sebzeler ve salata ile taze hazırlanan menüleri İstanbul'un her semtine ulaştırıyoruz. Yine bu ayın vazgeçilmezleri arasında tartlar geliyor. Kuşkonmazlı, brokolili, keçi peynirli tartlar hem besleyici hem çok şık hem de çocuklar tarafından da sevilerek tüketiliyor. Eşinin doğum günü kutlamasında ona sürpriz yapmak isteyenler ev dekorasyonuna göre gümüş ya da mermer gastronomlarda siparişler veriyorlar. Doğum günü kutlamalarında catering söyleyenlerin sayısı oldukça fazla. Yine aralık ayının öne çıkan lezzetlerinden biri balkabağı. Bağışıklık sistemi ana konumuz. O yüzden sağlıklı yiyecekler ön planda. Sebze ve protein ağırlıklı siparişler alıyoruz. İspanyol mutfağı da revaçta. Tapaslar kadar ortaya paella siparişi verenler de oluyor. Pandemi öncesi şefler evlerde paella'yı gidip bizzat pişiriyordu. Pandemi sonrası bu değişti. Kahvaltılar çok popüler oldu. Bu yılın gözdesi mini pancake'ler kadar yöresel kahvaltı siparişi de alıyoruz.
EVLER LOKANTA MASASINA DÖNÜŞTÜ
❱❱ DENİZ TEMEL/ALAF
Catering sürecimiz Alaf'ı açtığımız ilk günden bu yana devam ediyor. Büyüklü küçüklü çok farklı işlere eşlik ettik. Malum bu toplanmalar olmayınca artık şirketler kendi organizasyonlarını online olarak devam ettirdi. İlk kapanma sürecinde Zoom üzerinden toplanarak kendi sofralarını kurdular. Şimdi ikinci kapanma sürecinde şirketler de daha deneyimli olduğundan herhalde bizi arayıp "Şirket arkadaşlarımız ile bir tadım sofrası kurmak istiyoruz" diyorlar ve biz de onların isteğine göre bir menü hazırlıyoruz. Kavanozlayıp herkese teker teker teslim ediyoruz. Yaklaşık 50-100 kişilik ekip de Zoom eşliğinde yiyip toplantı yapıyor. Bir de covid sürecinde tabii şirketler dışında evler lokantaların masalarına dönüştü. Aileler bizden özel menü istiyor.
İLİK SUYU HİÇ OLMADIĞI KADAR REVAÇTA
❱❱ SIDAR BUDAK/ETINENIYISI.COM
Öncelikle Beeves olarak bulunduğumuz bölge itibariyle de paket servis hattında, her zaman oldukça aktif ve yoğun olduğumuzu belirtmek isterim. Restoran tarafımızda şu sıralar özellikle dry aged hamburger çeşitlerimiz, kendi üretimimiz katkısız sosislerimiz en çok tercih edilen lezzetlerimiz arasında yer alıyor. Aynı zamanda etinden ekmeğine kadar hepsi kendi üretimimiz olan, temiz gıda felsefesi ile hazırladığımız doğal içerikli ürünlerimizi etineniyisi. com e-kasap platformumuz üzerinden soğuk zincirle ulaştırmaya devam ediyoruz. Yeni trend olarak artık insanların restoranlarda yediği lezzetleri evlerine taşıyoruz. Hamburger paketleri, sosisli sandviç, pizza paketi gibi lezzetli ve aynı zamanda eğlenceli paketler favoriler arasında yer alıyor. Kutunun içinde hamburger ya da sosisli yapmak için gerekli tüm malzemeler yer alıyor ve insanlar kendi evlerinin şefi olma yolunda ilerliyor. Fast food paketleri dışında özel spesiyallerimiz arasında yer alan dana kaburga, İskender, Adana kebabı, kuzu kokoreç ve mantı da çokça sipariş alan ürünler arasında. Bir de tabii steak konusu var o mesele ise ayrı. Kendi etini kendi pişirmek isteyen kişilerin sayısı da oldukça çok. Bu dönemde insanlar sağlıklı beslenme alışkanlığı edindiler. Özellikle şifa kaynağı olarak bilinen ve bizim iksir olarak nitelendirdiğimiz ilikli kemik suyu çorbamız bu sezon hiç olmadığı kadar talep görüyor.