Her yıl sonu yaklaşırken yeni yılda gastronomi trendleri neler olacak merakla beklerim... Genelde araştırma şirketleri 12. ayda bu verileri yayımlar. En azından benim takip ettiklerim. Çok severek alışveriş yaptığım organik market zinciri Whole Foods gastronomi trendlerini değil ama gelecek yıl marketlerde paketlenmiş olarak çokça göreceğimiz yiyecekleri açıkladı. Sonuç mu: Nohutun yükselişi devam ediyor, mantar ve kahve yeni hallere bürünüyor. Muzlar, mangolar kurutuluyor, yumurtalar maş fasulyesinden yapılıyor... İşte gelecek yıl rafları süsleyecek ürünlerden bazıları...
İleri dönüşüm gıdalar geliyor
Gıda israfı tüm dünyada en büyük problemlerin başında geliyor. 2020'de pandemi ile savaştığımız süreçte gıda sıkıntısını ve israfın önemini bir kez daha anladık. Rakam vermek gerekirse Metro'nun yaptığı araştırmaya göre ülkemizde üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ile 40'ı üretim ve dağıtım zinciri aşamasında kayba uğruyor. Bu da yaklaşık 11.6 milyon tona tekabül ediyor. Bunun bir de üretim sırası, ve sonrası aşamaları da var. Sadece ülkemizde değil elbette israf konusu tüm dünyada en önemli sorunlardan biri. 'Upcycled' yani ileri dönüşüm yiyecek projesi uzun yıllardır gündemde olan bir konu. İlk kez bu yıl mayıs ayı itibarıyla çalışmalarda ciddi yol alındı ve ileri dönüşüm gıdalar paketlenmeye başlandı. Önümüzdeki yıl raflarda yerini almaya hazırlanıyor. İleri dönüşüm bir ürünün kullanılmayan kısımlarından daha gelişmiş bir ürün yaratmak anlamına geliyor. En çok posası kullanılmayan portakal, çilek, kayısı gibi ürünlerden cips, kraker gibi farklı ürünler hazırlanıyor. Kısacası raflarda 'ileri dönüşüm gıda' yazan etiketler görmeye hazırlıklı olun.
Mantarlı ürünler çok popüler
Şu sıralar markete gittiğimizde bir çoğumuz vitaminler ve sağlıklı besinler arasında git gel yapıyoruz. Aman bağışıklık sistemimiz düşmesin, hastalanmayalım, virüse yakalanmayalım diye ayrı bir çaba içindeyiz. İşte yeni düzen bu raflar arası koşuşturmaya son veren yiyecekler üzerine kurulu. Örneğin mantar. Çok iyi bir protein kaynağı olan mantarın faydalarını say say bitmez. B vitamini, D vitamini, bakır, çinko yönünden de zengin. O kısmı sağlık editörlerine ve beslenme uzmanlarına bırakayım ve mantarın yeni hallerini sıralayayım. Farklı şekillerde mantarlı ürünler satın almaya başlayacağız gibi görünüyor. Misal tavuk suyu, sebze suyunun yerini mantar suyu alabilir. Ayrıca soğan ve sarımsak gibi faydalı gıdaların da daha fazla paketlenmiş hali raflarda olacak. Mantar cipsleri, mantar sosları da popüler gıdalar arasına girecek gibi...
Maş fasulyesinden yumurta veganların gözdesi
Yumurta mı civcivden çıkar, civciv mi yumurtadan? Peki maş fasulyeli omlet olur da, maş fasulyesinden yumurta olmaz mı! Bal gibi oluyor... Ya da omlet... Ama yine de siz sucukla fazla karıştırmayın derim. Kahvaltı artık olmazsa olmazımız olmalıymış. O yüzden pratik, yeni, inovasyon kahvaltı metotları hayatımıza giriyor. Misal yoğurt gibi minik kutular da satılan pancake'ler. Ya da kokmayan atıştırmalık boyuttaki etsiz sosisler. Bir de maş fasulyesinden yapılan yumurta var. Veganların gözdesi konumundaymış. Araştırdım normal yumurta gibi tariflere uyguluyorsunuz. Sadece içine buz gibi soğuk su katıp çırpıyorsunuz. Yazmadan bizzat denedim. Tadı kötü değil ama değişik. Biraz yumuşak. Sanki tofu yiyormuşsunuz gibi. Ben tofu sevdiğim için zorlamadım. Ama eşim burun kıvırıp tavaya tereyağı, dört yumurta ve sucuk attı...
Bebeklerin de damak tadı değişiyor
İhtiyaçlar değiştikçe yeme şeklimiz de değişiyor. Elbette bu sadece yetişkinlere özel bir durum değil. Yeni normal bebek mamalarını da etkiledi. Elmalı, muzlu, keçi sütlü gibi bebek mamalarının yerini ravent sebzeliler alıyor. Kırmızı gövdeli, yaprakları zehirli ama sapı oldukça faydalı bu sebze bebek mamalarına da giriyor. Keten tohumu, avokado yağı, biberiye, tatlı patates, mor havuç da minik damaklara hitap eden diğer lezzetler. Omega 3 bakımından zengin bu besinleri bebekler sever mi yer mi orası ise muamma... Ama araştırmalara göre ilk başta çok sevmeyen bebekler zamanla alışıyormuş.
Kahvaltıda yoğurtlu kahveye ne dersiniz?
Kahvenizi nasıl alırsınız? Sade, orta, sütlü, yoğurt içinde, parfe şeklinde, granola olarak... Kahveler fincanlardan dışarı çıkmaya hazırlanıyor. Kahve aromalı tatlı ve kurabiyeleri zaten sevmeyen yoktur. Birçok kahve zinciri de bu yeni trende göre yeni ürün yelpazesi üretmeye başlamış. Kahvaltıda kahve içmek yerine kahveli kahvaltı yoğurdu yeme fikri kahve tiryakilerinin hoşuna gitmeyebilir ama ben sabırsızlıkla bekliyorum. Bu arada yemeklerde kullanılmak üzere kahve sosları ve kahve cipsleri de yeni ürün yelpazeleri arasında olacak.
Nohutun yıldızı parladı
Humus trend sayfalarında yerini alalı epey oldu. Ama nohutun yükselişi 2021 yılında da devam ediyor. Hem sadece falafel ve humus şeklinde çıkmıyor karşımıza. Unu, makarnası, cipsi hatta dondurması bile raflarda yerini almaya hazırlanıyor. Alerjik olmaması, zengin besin ve protein değeri nohutu gıda firmaları için gözde ürün haline getiriyor. Kurabiyeleri, sütü ve dondurması da gelecek yılın sağlıklı besinleri arasında gösteriliyor. Bu arada sütü yulaf sütünün fendini yenmiş durumda. Tatmayanlar için daha çok tadının soya sütünü andırdığını söyleyebilirim. Dondurması özellikle vegan beslenenler ve sağlığına dikkat edenler tarafından tercih ediliyor. Evde yapımı da çok kolay. Dilediğiniz sütü, yıkayıp süzdüğünüz nohutla, fıstık ezmesi, vanilya şurubu ve hurma ile blender'dan geçirmeniz yeterli. Sonrasında buzlukta 12 saat bekleteceksiniz... Tadı enfes... Yapmaya üşenenler, raflarda bulmak için 2021'i bekleyebilirler. Zira Whole Foods'un yaptığı araştırmaya göre önümüzdeki yaz epeyce bu dondurmadan tüketeceğiz. Sabah kahvaltılarında mısır gevreğinin yerini de nohut gevreğinin alacağı öngörülüyor
Kuru et yerine kuru sebze
Kuru et, kuru hindi ya da kuru dana etini pakette alıp yemek biz de pek olmayan ama yurt dışında yaygın olan bir gelenek. Gerçekten müdavimleri var. Artık bu kuru etlere alternatif olarak kuru sebze ve meyveler paketleniyor. Besin değerleri ve tazeliği korunarak kurutulan mantar, muz, biber, mango gibi sebzeler ve meyvelerin üzerine de acı biber, tuz, zencefil ve kakao tanecikleri dökülerek piyasaya sunulmaya hazırlanıyor.
Şehirden havadisler:
Gastronomi dünyası her şeye inat, canlı ve ayakta kalmaya devam ediyor. Yeni açılanlar, şubesi olanlar ve yeniden ülkemize giriş yapanlarla hızlı bir şehir turuna var mısınız?
T.G.I Friday's'in benim lise ve üniversite yıllarımdaki yeri ayrıdır. Lise zamanı Yeşilköy'de oturmama rağmen en büyük eğlencemiz Etiler'e gidip Friday's'te yemek yemek, maç izlemekti. Üniversite zamanı ise Miami'de kampüsün tam karşısında şubesi vardı ve haftanın iki günü okuldan sonra en yakın arkadaşımla mutlaka uğrardık. Tavuklu bir salatasının hâlâ tadı damağımda. Maalesef ülkemizde kapandı. Hem de en son evim, mekana yürüme mesafesi kadar yakınken. Şimdi ise Türkiye pazarına yeniden girmek için gün sayıyor. Avrupa ve Anadolu yakasında iki şube birden açmaya hazırlanıyor. İlki Bağdat Caddesi'nde açılacak. Ve meşhur altı saat pişen dana kaburgası , benim tavuk salatam ve çok daha fazlası yine sevenleriyle buluşacak.
Emre Ergani'nin imzası olan ve bugüne dek başarılı olmayan bir mekan yok sanırım. Pandemi dolayısıyla belki biraz sessiz ilerledi ama yeni açılan ve Ergani imzası taşıyan Karaköy'deki Octo da şehrin gözdeleri arasına girmeyi başardı. Bir kere manzarası enfes. Deniz ürünleri ağırlıklı menüsü de oldukça lezzetli ve iddialı. Şu ara en çok merak edilen mekanlardan biri oldu bile.
Ortaköy'de Mehmet Davran'ın işletmeciliğini yaptığı Meftun isim, dekor ve konsept değiştirdi. Artık Melanj ismiyle yoluna devam ediyor. İşletmede yine Mehmet Davran var. Ve haftada üç gün sahnede yine Mert Davran olacak.
Beşiktaş Deniz Müzesi'nin içinde yer alan BORD, hem yemekleri, hem ambiyansı ve bence fiyatlarıyla da o denli sevildi ki Bomonti'de ikinci şubesini açtı. 12.00-15.00 arası gidip sulu ev yemekleri yiyebilirseniz. BORD burgeri şiddetle tavsiye ederim. Sabah 08.00'de kahvaltı servisiyle başladığını da belirteyim.