FESTİVAL
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 24. İstanbul Tiyatro Festivali, 14 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında, hem fiziki hem de çevrimiçi gösterilerle izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Festivalin fiziki gösterileri COVID-19 önlemleri altında DasDas, Fişekhane, Moda Sahnesi, Zorlu PSM, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Yapı Kredi Bomontiada, Caddebostan Kültür Merkezi, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi gibi mekânlarda gerçekleşirken festival programındaki çevrimiçi etkinlikler ise online.iksv.org adresinde izlenebilecek. Gomidas, Vişne Bahçesi, Tut! Bırak!, Unutmak: Bir Hatıra Projesi, gibi iddialı yapımların programda yer aldığı festivalde 21 oyun prömiyer yapacak. Festivalde toplam 29 tiyatro, dans ve performans topluluğunun gösterisi yer alacak. Oyunların biletleri satışa çıktı.
GÖSTERİ
HER YAŞ İÇİN KARAGÖZ
Yapı Kredi Kültür Sanat'ta açılan Karagözüm İki Gözüm başlıklı sergi süresince birbirinden renkli Karagöz gösterileri her yaştan izleyicisiyle buluşuyor. Bugün programda çocuklar için yapılacak olan Çöp Canavarı adlı Karagöz gösterisi var. Gösteri Biletix tarafından sağlanacak bir platform üzerinden çevrimiçi izlenebilecek
SERGİ
CAMIN TARİHİNE YOLCULUK
Türkiye'nin en köklü kuruluşları arasında yer alan Şişecam, Anadolu topraklarında bulunan camlardan oluşan ve camın 3 bin 500 yıllık tarihine ışık tutan Cam Eserler Koleksiyonu'nu dijitale taşıyarak, tarih ve sanatseverlerle buluşturdu. Şişecam tarafından hazırlanan ve www.sisecamcameserleri. com.tr üzerinden ziyaret edilebilen dijital sergi, sanatseverleri Osmanlı, Bizans, Roma ve Antik olmak üzere binlerce yıl geriye uzanan camın tarihi üzerine bir yolculuğa çıkarıyor.
Şişecam'ın insanlığın tarihsel gelişimini yansıtan kültürel değerleri korumak, gelecek nesillere aktarmak ve yaşatmak amacıyla bir araya getirdiği Cam Eserleri Koleksiyonu, İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'ne bağlı, Arkeolojik ve Etnografik olmak üzere toplam 520 eserden oluşuyor. Dijital sergi, koleksiyonda yer alan 281 eseri Antik Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı başlıkları altında ve üç boyutlu olarak gösteriyor.
MÜZİK
TÜRKİYE'NİN İLK DİJİTAL PİYANO FESTİVALİ
Gedik Sanat, dönüşen süreçte dijital ortamda bir piyano festivaline imza atıyor. Ekim ayında başlayan ve 26 Mayıs 2021 tarihine kadar sürecek, www.gediksanat.com adresinden takip edilebilen festivale dünyaca ünlü festivallerde yer almış, önemli yarışmalarda ödül almış piyanistlerimiz piyano dünyasının en önemli bestecilerini yorumlayacak.
Festivalin açılışını Devlet Sanatçısı Gülsin Onay, Beethoven'ın Waldstein Sonatı ile gerçekleştirdi. 21 Ekim 2020 tarihinde gösterilen performans ile Gedik Sanat Beethoven'ın 250. doğum yılını bu önemli piyanistimizin yorumuyla kutlamış oldu. Festivalde yer alacak piyanistler ve yorumlayacakları besteciler şu şekilde; Gülsin Onay ( L.v. Beethoven ), Gökhan Aybulus (S.Rachmaninov), Özgür Ünaldı ( W.A. Mozart ), Emre Elivar ( F. Schubert ), Emre Şen ( F.Chopin ), Başar Can Kıvrak ( C. Franck ), Tayfun İlhan ( F.Liszt ), İraz Yıldız ( C.Debussy ), Cem Babacan ( M.Mussorgsky ), Elif Akar Kosman ( R.Schumann ), Özgün Gülhan ( M.Ravel), Jerfi Aji ( A.Scriabin ), İris Şentürker ( J.S.Bach), Çağdaş Özkan ( A.Scarlatti ), Hande Dalkılıç ( U.C. Erkin).
ALBÜM
GECE KADAR KARANLIK BİR ALBÜM
Ülkemizde pandemi öncesi şubat ayında Salon IKSV'de biletleri tükenen bir konser veren, Belçikalı sanatçı Tsar B. (Justine Bourgeus), beş şarkıdan oluşan mini albümünü yayınladı. Tsar B'ye, 30 Ekim'de çıkan EP'si Unpaintable'dan alınan ilk single'ı Flitch'te İngiliz rock ikilisi Nova Twins eşlik ediyor. Tsar B, Instagram üzerinden ulaştığı ikiliyle yazdığı bir parçayı paylaştıktan hemen sonra ortak çalışma kararı aldı. Nova Twins kendi dizelerini ve 21. yüzyıl alternatif punk unsurlarını ekleyerek parçayı uzaktan bitirdi. Tsar B. klasik keman eğitimi aldı, fakat yeraltı müzik dünyası ve dans pistlerinin cazibesine kapıldı. Kendi deyimiyle "gece kadar karanlık bir R&B" yapıyor, dans pisti amatörlerinden profesyonel koreograflara tüm dans tutkunlarını elektronik altyapılı, Ortadoğu nameleriyle bezeli, kimi zaman sert ve öfkeli synth'leriyle harekete geçiriyor.