Çocuklara kitap okumanın, onları erken yaşlarda kitaplarla tanıştırmanın önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Ben de kızım Eylül altı aylık olunca kitapla temas ettirip, anlayıp anlamadığına bakmadan ona kitap okumaya, dergilerdeki resimleri anlatmaya başlamıştım. Şimdi dört yaşında, her akşam yatağa giderken kitaplarını kendi seçiyor ve birlikte okuyoruz. Ancak kitabı okurken o kadar çok soru soruyor, içindeki resimler hakkında o kadar çok yorum yapıyor ki bu beni düşündürmeye hatta sıkmaya bile başlamıştı. Çünkü ben de yorgun oluyorum hatta aramızda kalsın, mışıl mışıl uyusun da ben de biraz soluklanayım istiyordum. Tam da böyle bir anda instagram'dan takip ettiğim akademisyen anne Saniye Bencik Kangal'ın paylaşımı önüme düştü. Kangal diyordu ki: "Çocuklara kitap okumak sadece okuyup geçmek değildir." Aman Allah'ım, çok çarpıcıydı... Peki, ya nedir, nasıl kitap okumalıyız çocuğumuza?" İşte bu sorunun cevabını da devamında veriyordu Kangal, ama ebeveynlere soru sorarak...
"Kitabın kapağı hakkında konuşuyor musunuz?
Yazarın ve çizerin kim olduğunu okuyor musunuz?
Kitaptaki karakterin duyguları hakkında konuşuyor musunuz?
Arada bir kitaptaki noktalama işaretlerini gösteriyor musunuz?
Kitabı okurken ara sıra yazının yönünde parmağınızı hareket ettiriyor musunuz?
Çocuğa kitabın sayfalarını çevirmesi için fırsat tanıyor musunuz?
Kitap bittikten sonra kitap hakkında sohbet ediyor musunuz?" Bu sorulardan sonra anladım ki, ben hiç farkında olmadan kızım en doğru şekilde beni yönlendirmiş. Aslında ben değil o benim kılavuzum olmuş. Peki, ya siz Kangal'ın bu önemli paylaşımını okuduktan sonra çocuğunuzla yaptığınız okuma etkinliğini sorguladınız mı? Bence hepimiz sorgulamalı ve tüm bu sorulara evet diyecek şekilde yeniden şekillendirmeliyiz.
Taze taze tüketin
Kasım ayına giriyoruz. Virüsün de olduğu şu ortamda hem çocuğumuzu hem de kendimizi en sağlıklı şekilde beslemek istiyoruz. O zaman meyve ve sebzeleri zamanında yemeliyiz. İşte kasım ayında taze taze yiyeceğimiz sebze ve meyveler: Karalahana, ıspanak, balkabağı, pırasa, havuç, karnabahar, kereviz, kırmızılahana, pancar, turp, yer elması, armut, ayva, ceviz, nar, alıç, elma, mandalina kuşburnu ve yaban mersini...
Sanal dedektifler
İstanbul Modern çocukları dijital ortamda da sanatla buluşturuyor. Müze, Sanatçı ve Zamanı sergisini çocuklara özel hazırlanan Sanal Dedektifler adlı eğitim programıyla gezdiriyor. Tüm çocuklarla ücretsiz olarak buluşan Sanal Dedektifler; sesli tur, soru ve bilgi kartları ile Sanatçıların İzinde etkinlik videolarından oluşuyor. Hemen müzenin web sitesini takibe alabilirsiniz.
Pırıl pırıl dişler
Çocuğunuza diş fırçalamanın önemini anlatmanın en iyi yollarından biri bunu sevecekleri çizgi kahramanlar vasıtasıyla yapmaktır. İşte bu haftaki önerim öyle bir kitap, Dodi Dişdostu... Çayırdaki zürafadan denizdeki köpek balığına, yeryüzündeki canlıların diş yapılarının özelliklerine ve diş temizliklerini nasıl yaptıklarına dair kıymetli bilgiler paylaşan bu rengârenk kitap, son sayfalarındaki "Biliyor Musun?" adlı bölümde yer verdiği şaşırtıcı bilgilerle, minik okurlarının merakını gıdıklıyor.