Borusan Otomotiv Motorsport'un karting projesi Türkiye'de kurulan ilk kızlar karting takımı ile start aldı... Bu günlerde pistlerde bol bol antrenman yapan üç turkuaz kart var. Direksiyonlarında oturan 18 yaşındaki Ayda Biter ve her ikisi de 11 yaşında olan Zeynep Büyükpınar ve Ada Karayel, Borusan Otomotiv Motorsport'un kurduğu karting takımının ilk pilotları. Üçlü bir araya gelince ilk kızlar karting takımımız da kurulmuş oldu. Zaten şu sıralar karting oldukça popüler. Sadece erkekler değil kızlar arasında da. Ufak yaşta pek çok kişi artık direksiyonun başına geçmek için hevesli. Hazır karting ve yarış sporları bu denli ön plandayken bu üçlü ile buluşmamak olmazdı. Okuldan arta kalan zamanlarını direksiyon başında ve fiziksel olarak antrenmanlarda geçiren Ayda, Zeynep ve Ada ile tutkunu oldukları sporu, hız meraklarını, neden kartingi seçtiklerini ve gelecek hedeflerini konuştuk...
AYDA BİTER
Pistte kendimi zorlamayı seviyorum
Babam yarışçı olduğu için bebekliğimden beri otomobil sporlarıyla iç içeyim. Küçükken babama destek amaçlı pistte bulunurken büyüdükçe bu spora olan sevgimin ve ilgimin katlanarak artmasıyla yarışçı olmak istediğimden emin oldum.
Ailemin sonsuz desteğine sahip olduğum için çok şanslıyım. Fakat onları karting yarışçısı olmak istediğime ikna etmem uzun zaman aldı.
Makine mühendisliği öğrencisiyim ve gerek direksiyon başında gerekse pist ekibinde olacak şekilde gelecekte de otomobil sporlarının hayatımın büyük bir parçası olacağını biliyorum.
Karting yaparken sadece anı yaşıyorum. Zaten bu sporda algıların her an açık olması, bütün dikkatin yolda ve araçta olması gerekiyor.
Yeni tanıştığım insanlar genellikle yarışçı olduğumu duyduklarında çok şaşırıyor ve çoğu bana yarışmayı teklif ediyor.
Karting ciddi bir kondisyon gerektiriyor dolayısıyla düzenli olarak spor yapıyorum ve sağlığıma dikkat ediyorum. Spor olarak koşmayı, yüzmeyi, HIIT olarak bilinen 'Yüksek Şiddetli Aralıklı Antrenman' yapmayı seviyorum. Hırslı bir insanım, pistteyken de, spor yaparken de kendimi zorlamaktan zevk alıyorum.
Otomobil sporları da her spor gibi hemen başarılı olunabilecek bir dal değil. Hem pistte hem de günlük yaşamda sıkı çalışma ve adanmışlık gerektiriyor. Dolayısıyla antrenman ve kilometre yapmaya epey zaman ayırmak gerekiyor. Bu da bu spora gerçekten gönül verenlerin sürdürebileceği bir şey.
ZEYNEP BÜYÜKPINAR
Kaskın içinde kendi kendimi motive ediyorum
Bu sporla başta çok ilgili değildim ama izledikçe ilgim arttı. Çalıştıkça ve geliştikçe de hayatımın önemli bir parçası oldu.
Ailemde babam ve amcam ralli ve pist yarışı yaptılar. Babam halen otomobil sporlarının içinde aktif ve organizasyonlar yapıyor. Hatta gelecek sene onun organizasyonlarında görev almaya başlayacağım.
Ailemin önce heyecanlandı ve beni desteklediler. Bu konuda beni çok motive ettiler. Çok kız sporcu bu sporda yer almıyor ve bu yüzden kendimi çok şanslı hissediyorum.
İlk başta kartingde kendimi geliştirmeye devam etmek istiyorum. Asıl hedefim başarılı bir kadın pist yarışçısı olmak. F1 hayalim yok.
Karting yaparken mutlu ve heyecanlı hissediyorum. Kaskın içinde kendi kendime konuşarak kendimi motive ediyorum. Hızlandıkça ve rekabet arttıkça heyecan da artıyor.
Arkadaşlarımın tepkisi çok ilginç olmuyor genellikle. Biraz soru soruyorlar ama çok ilgili değiller. Sanırım bu spor yaşıtlarım arasında çok fazla bilinmiyor.
Bu çok önemli bir takım sporu olmasına rağmen pistte tek başınızasınız. Parkur üzerindeki zorluklarla tek başına mücadele ediyorsun. Yoğun bir konsantrasyon ve kondisyon gerekiyor. Dezavantajı pistlerin uzak ve antrenman saatlerinin kısıtlı olması.
Elimizden geldiğince çok antrenman yapıp kondisyonumuzu yüksek tutmaya çalışıyoruz. Sadece pistteki antrenman ile yetinmiyoruz. Babam ile dikkat ve refleks üzerine çalışıyoruz. Pistte ise BOM eğitmenleri bizi yönlendiriyor ve eğitiyor.
ADA KARAYEL
En ufak bir yanlışta spin atıp her şeyi kaybedebilirsin
Bu spora izlediğim yarışlardan heveslendim ve ben de direksiyona geçmek istedim. Fırsatım olduğu için çok şanslıyım.
Ailemde başka yarışçı yok. Bu alanda ilk benim!
Ailem yarışçı olmak istediğimi duyunca ilk önce çok şaşırdı fakat benim bu kadar hevesli olduğumu görünce kararımı desteklediler ve bana çok güvendiler. Bu çok önemliydi tabii...
Gelecek hedeflerim arasında F1'e geçmek var ama kartingde ilerlemek gerek öncelikle.
Karting yaparken çok heyecanlanıyorum ve çok severek yapıyorum.
Arkadaşlarım yaptığım spora çok şaşırıyor ve destekliyorlar. "Sen nasıl girdin takıma? Ben de girmek istiyorum ama nasıl gireceğimi bilmiyorum" diyorlar ve yarışlarımı izlemeye gelmeyi bekliyorlar.
Hem fiziksel güç ve konsantrasyon gerektiriyor ve bu konularda kendini geliştirmek zorunda kalıyorsun, hem de sürekli daha iyiyi yapmaya odaklanıyorsun.
Pistte en küçük bir yanlışta spin atıp tüm elindekini kaybedebilirsin. Antrenmanları uzak pistlerde yapabiliyoruz ve uluslararası standartlarda pist ve tesis çok az.
Yarışlara hazırlanırken hem fiziksel olarak güçlenmek için spor yapıyorum hem de teknik antrenmanlar yapıyorum. Pistte yaptığımız antrenmanlarda hızımı artırıyorum hem de virajlara giriş ve çıkışlarda en uygun pozisyonları çalışıyorum.
7 YAŞINDA BAŞLANABİLİR
13 yıldır pistlerde olan ve 2010'dan beri devam eden genç yetenek projesinin yeni kurduğu karting takımı ile bir üst seviyeye taşıyan BOM (Borusan Otomotiv Motorsports), önümüzdeki yıldan itibaren 7-12 yaş arasına açık seçmelerle devam edecek projeyle ülkemizde motor sporlarının gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor.
10 yıldır devam eden, bugüne kadar Kaan Önder, Yağız Gedik, Ali Türkkan, Cem Bölükbaşı gibi genç sporcuların takıma alınarak uluslararası en üst seviye yarışlarda desteklendiği BOM Genç Yetenek projesinin bir sonraki adımı olan BOM Karting takımı, motor sporlarına adım atmak isteyen gençler için önemli bir fırsat.
2020 Türkiye Karting Şampiyonası'nda start almaya hazırlanan takımın önümüzdeki sezonlar için hedefleri büyük. 2021'den itibaren yapılması planlanan ve 7-12 yaş arası herkese açık ve ücretsiz olacak deneme sürüşleri ile yetenekli çocukları keşfetmek projenin ilk adımı olacak. Burada seçilecek olan çocuklar Borusan Otomotiv Motorsport'un deneyimli pilotları ve eğitmenleri ile piste çıkarak temel eğitim alacak. Ardından daha sıkı bir eğitim ve seçme ile 2021 BOM Karting takımı oluşturulacak.
BİR TÜR ANAOKUL
Motor sporlarının anaokulu olarak bilinen kartingde mümkün olan en geniş kitleye ulaşmayı amaçlayan BOM Karting Projesi'nin iki temel hedefi var: İlki ve en önemlisi takımın kuruluş hedefiyle paralel olarak Türkiye'de motor sporlarının gelişimine katkıda bulunmak. İkinci hedef ise ileride pilot olabilecek yetenekleri genç yaşta keşfederek ileride ülkemizi uluslararası arenada en üst seviyede temsil edecek sporcuları, hatta geleceğin ilk Türk Formula 1 pilotunu ve dünya şampiyonlarını yetiştirmek.
10 kez Türkiye Şampiyonluğu kazanmış 29 yıllık sporcu ve BOM Takım Direktörü İbrahim Okyay, "Karting bu sporun ana okuludur ve bu noktadan başlamayan sporcuların ileride Formula 1 gibi yüksek hedefler koyması mümkün değildir. Çocuklar karting sporuna beş-altı yaşlarında başlayabilir ve yedi yaşından itibaren resmi yarışlara katılabilirler. Eğer gerçekten bir dünya şampiyonu ya da Türkiye'nin ilk Formula 1 pilotunu yetiştirmek istiyorsanız yola da tam bu yaşlardan ve bu noktadan çıkmanız gerekir.
BOM Karting takımına seçilecek sporcuların bir diğer şansı ise ülkemizin pist yarışlarındaki en deneyimli ve büyük takımının yani Borusan Otomotiv Motorsport'un tüm birikimlerinden ve altyapı yatırımlarından faydalanmak olacaktır." diyor.