Mela ismini duyunca insan ister istemez anlamını merak ediyor. Ova, sahra, gece-gündüz gibi birçok anlamı var. Ama Mela Bedel, 'sıcak kül'ü tercih ediyor. Genç şarkıcının içine müzik ateşi küçük yaşlardayken düşmüş. Annesi ilk klavyesini o dört yaşındayken almış. Mela, her tür müziğin dinlendiği bir evde büyümenin avantajıyla kendine özgü bir yol çizmeyi başarmış. Alayı Yalan adlı single'ını dinlediğinizde farkı hemen anlıyorsunuz. Ve onu daha yakından tanımak istiyorsunuz...
- Müziğin eksik olmadığı bir ailede büyümüşsünüz. Ailenizin müziğe bakışınızın şekillenmesinde etkisi nedir?
- Büyüdüğüm ailede, müzik hep vardı. Babannem ve dedem her kış bizi ziyarete gelirdi. Ve onların şerefine müzik gecesi yapıp şarkılar söylerdik. Dedem bir aşıktı, gençliğinde köy köy gezip türküler söylermiş. Her bağlama çaldığında dikkatle onu izlediğimi anımsıyorum. Anadolu ezgilerinin, sanat müziğinin, blues'un, cazın, arabeskin, popun ve klasik müziğin yankılandığı bir evde büyümek, farklı türlere karşı olumlu bir bakış açısı kazanmamı sağladı.
- Müzisyen olmaya nasıl karar verdiniz?
- Hep hayal ediyordum. Sekiz yaşımdayken piyano eğitimi almaya başladım, o zamanlar alıştırmalar için okula götürdüğüm bir orgum vardı. Abimle birlikte almıştık. Cüssemden büyüktü ve zar zor taşırdım, ama kimsenin de dokunmasını istemezdim. Evden servise kadar yürüdüğümüz o uzun yolda iki sene boyunca onu taşıyınca anladım ki müzik benim hayatımda hep olacak.
HİS MÜZİĞİ YAPIYORUM
- Peki, şarkı sözü yazmaya da küçük yaşlarda mı başladınız?
- 10 yaşımda ailemin iş değişikliği sebebiyle İstanbul'dan memleketin küçük bir şehrine taşındık. İstanbul'da yaşarken de çok sosyal bir çocuk değildim ama bundan hiç şikayet etmezdim. Günleri köpeklerimizle ve çiftlikteki diğer hayvanlarla geçirir, bahçede koşar dururdum. Şehirde bir çiftlikte yaşayan, hafta içi okul günleri dışında arkadaş kavramını bilmeyen benim için, yaşıtlarımla dolu bir siteye taşınmak oldukça tuhaf bir serüvenin başlangıcı oldu. Beklenenin aksine daha da yalnızlaştım. Bir çocuk olarak kalabalığın içinde yalnız kalmayı ve dışlanmayı tadınca bu durum ıstıraba dönüştü ve ilk şarkılarımı o dönemde bu hislerle yazdım.
- R&B ve popun aynı potada eridiği bir şarkı Alayı Yalan. Bundan sonra da bu tarzda mı devam edeceksiniz?
- Hayatta hep hislerimle karar verdim. Ben his müziği yapıyorum. Hisler ise tek bir türle sınırlandırılmamalı. Bu şarkıyı yazarken de hangi türde olacağı değil, hislerimi doğru ifade edip etmediği benim için önemliydi. Bundan sonra da hedefim o yönde olacak. Eğer illa yaptığım müzik türünün bir ismi olacaksa, adı Melabesk olur.
-Şarkının tarzı kadar arabeske kayan vokaliniz de dikkat çekici...
- Duyduğum, sevdiğim, yaşadığım ve beslendiğim her şeyi müziğime katmayı seviyorum. Bu da haliyle şarkıları okuyuş stilime yansıyor ve içinde birçok yaşanmışlık, yarım kalmışlık, çaresizlik, yalnızlık gibi hisler barındırıyor.
MÜZİK DIŞINDA UYUMAYA VAKTİM KALIYOR
- Müzik dışında vaktinizi nasıl geçiriyorsunuz?
- Müzik hayatımın tamamını kapsadığı için müzik dışındaki uğraşlarım da yine müzikle ilgili oluyor. Bir film izlediğimde o müzikal bir film oluyor ya da koşuya çıktığımda çevrede gördüğüm herhangi bir şeye beste yaparken buluyorum kendimi. O yüzden özellikle bu dönem müzikle olmadığım zamanlarda yalnızca uyumaya vaktim kalıyor.
HAYAT HESAPLA DEĞİL NASİPLE YAŞANIYOR
Mela Bedel, Alayı Yalan'ı yaşadığı bir kalp kırıklığı sonrası yazmış.
- Müzik iyileştirir derler. Bu şarkı yapmak kalp kırıklığınıza iyi geldi mi?
- Hayatımda ilk yalnız hissedişim dahil beni üzen, kıran, yaralayan tüm hisleri müzikle iyileştirdim ve iyileştirmeye devam ediyorum. Bu şarkı da kalp kırıklığıma ve tüm kalbi kırıklara yara bandı mahiyetinde. Kabuk bağlayıp iyileşene dek devam.
- Alayı Yalan tamamlandığında ne hissettiniz?
- Acı ve tatlı tüm hisleri çok yoğun yaşadığım bir ilişkinin bitişi üzerine yazdım bu şarkıyı. Bu şey beni o kadar yaraladı ki iyileşmek için onlarca şarkı yazdım ve halen de yazıyorum. Dediğim gibi şarkılarım hep bir yara bandı. Dinleyenin ufak bir yarasına bile merhem olursa o gün en mutlu günümdür.
- "Alayı yalan" diyorsunuz. Bunu bilerek kırık bir kalple yola nasıl devam edilir?
- "Aşk aleyhine bin şey söylenir, ancak insanlar yine âşık olmaya devam eder", demiş Peyami Safa. Yaşadığım hiçbir şeyi hata olarak görmüyorum, öğretiyi alıp yola devam etmek gerek, tıpkı şimdi yaptığım gibi. Çünkü hayat hesapla değil nasiple yaşanıyor.