Eylül ayı şehre dönüş zamanı... Bu yıl pandemi nedeniyle her şey olması gerekenden farklı. Çok sevdiğimiz mekanların bazıları hâlâ açılmadı örneğin. Ya da kimileri kepenkleri kapama kararı aldı. İlk kez açılanlar ve açılmakta olanlar da var tabii. Yaz tatili güzel. Ama şehre dönmesi de bir o kadar keyifli oluyor eylül ayında. Hem insan evini özlüyor. Rutininden çok da uzakta kalamıyor. Okulların açılması ertelense de pek çok aile yaz tatilini sonlandırdı, şehirdeki yerini aldı. Peki ama şehirde neler oluyor? Örneğin kapanan bazı mekanların yerine bomba konseptler geliyor. Bir piknik konseptidir ki hayatımıza tam orta yerinden giriyor. İşte en romantiğinden en mesafelisine şehirdeki yenilikler...
YENİ DÖNEM PİKNİKLER BİR HARİKA
Pikniğe var mısınız? Üstelik öyle çanta hazırlama, sandviç yapma derdiniz de yok. Yemyeşil ortamda dilediğinizi yiyip içebilirsiniz. Bunun için durağımız Çırağan Palace Kempinski. Rengarenk ve oldukça konforlu minderlere yayılıyorsunuz ve enfes lezzetlerle donatılmış bir masanın tadını çıkarıyorsunuz. Dumanı üstünde tüten ekmekler, et ve deniz mahsullü salatalar, yaban mersinli kek, el yapımı çikolata... Kısaca menüde yok yok... Bir başka piknik konsepti ise Swiss Otel'de gerçekleşiyor. Üstelik İlhan Erşahin'li, cazlı pikniğe evcil hayvanınızı da götürebiliyorsunuz. Ama yeni düzenlemeler için biraz ara vermişler. Önümüzdeki hafta tekrar başlamayı düşünüyorlarmış. Kısacası yeni şehir hayatında piknikte sosyalleşmek trend oldu.
ROMANTİZM TAVAN YAPTI
Çırağan Palace Kempinski'nin piknikten sonra bir diğer yeni konsepti de romantik yemekler. Sonsuzluk havuzunun hemen yanındaki yeşillik alanda gerçekleşiyor. Palmiye ağaçlarının altında, lilyum bahçesinde özel aydınlatmalar eşliğinde, şık masalarda yemek yiyorsunuz. Romantik süslemelere ve ay ışığına leziz yemekler eşlik ediyor. Bu arada hem piknik konsepti hem de romantizme ilgi büyük. O yüzden rezervasyon yaptırmak gerekli.
Tulum ayağınıza geldi.
Yazının girişinde sık sık mevzu bahis ettiğim yeni mekanlar arasında en iddialılarına geldi sıra. Herkes Jupiter Group'un iki önemli mekanı Hazine ve People açılacak mı açılmayacak mı onu bekliyordu. Yanıt Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Topal'dan geldi. İki mekanda da konsept ve isim değişikliğine gidiyorlar. İkisi de birkaç hafta içerisinde açılacak ve yine çok konuşulacak. Taksim Ceylan Intercontinental Otel'in içinde hizmet veren People yıkıldı. Yerine çok yakında Ginza isimli Meksika'nın ünlü eğlence merkezi Tulum kafasında bir mekan açılacak. 800 metrekare mekan baştan aşağı yenilendi. 8 milyon liralık bir yatırımla sanki kendinizi Tulum'da hissedeceğiniz yeni bir atmosfere büründü. Bir tır bitki yerleştirildi Ginza'ya. 20-40 yaş arası kitleye hitap edecek mekan akşam servisi verecek. Menü ağırlıklı Uzakdoğu. Ama et, makarna çeşitleri gibi dünya lezzetlerine de yer verilmiş. Fonda ise elbette etnik müzikler olacak.
YENİ KONSEPT TAVERNA
Cihangir'deki Hazine de yıkılmış ve yakında Tanisia Cihangir isimli bir yeni meyhane-taverna konseptiyle yeniden kapılarını açmayı bekliyor. Dekorasyonda Yunan esintileri hakim. Mavi ve beyaz renklerden oluşuyor. Biraz yeni nesil Türk meyhanesi biraz sirtaki yapıp tabak kırabileceğiniz bir Yunan tavernası. Canlı müzik yok. Zira Jüpiter Group canlı müzikten çekildiğini söylüyor. Yemeklerin ön planda olacağı fiks menülü bir mekan, ay sonu hayatımıza girmiş olacak anlaşılan.
Akdeniz esintili steak house
Etiler Scarlet steak house deneyimini fine dining'e çeviren bir yer. Sezonun bombasını ise Yağız İzgül önderliğinde yenilediği menüsü ile patlattı. Restoranı ziyaret eden pek çok kişi "Assado risottosunu yemelisin" diyor. Akdeniz ile steak house mantığı birleşmiş yeni menüde. Soğan çorbası da var assado ravioli de... Tatlı olarak menüye eklenen lavantalı brulee de şimdiden efsaneler arasına girdi. 13 metrelik geniş barı da sosyal mesafeyi korumak için birebir
Saatler değişiyor
Pandemi nedeniyle tüm dünyada mekanlara saat sınırlamaları getiriliyor. Tıpkı sosyal mesafe ve kapasite gibi. Mekanlar da yeni normale ayak uydurmak için saatlerinde ve konseptlerinde yeni uygulamalar geliştiriyor. Örneğin Serkan Koca işletmesindeki Cabbar bundan böyle öğlen servisi de vermeye başlıyor. Ayrıca hafta sonları kahvaltı servisi de olacak. İstanbul klasiği Sunset birkaç ay evvel bir başka İstanbul klasiği Park Şamdan'la ortak proje yapmıştı. Bu tam gaz devam ederken şimdi saatlerde ve menülerde değişikliğe gittiler. İş çıkışı saatlerinde Sunset ve Park Şamdan klasik lezzetlerinden atıştırmalık menü oluşturmuşlar. Steak tartar, ördek spring roll, kokoreç, peynirli puf böreği gibi lezzetler var menüde.
❱❱ Yeni mekanlar
Biri çok yakında açılacak diğeri hali hazırda açılmış iki mekandan bahsedeceğim şimdi. Ortak özellikleri İstanbul yeme-içme hayatına yeni bir soluk getirme potansiyelleri. İlki Nişantaşı'nda açılacak. Adı Zoya's House. Menü danışmanlığını Murat Bozok yaptı. Mekan danışmanlığını ise Esra Türker yapmış. Nişantaşı'nda, Teşvikiye Karakolu'ndan Abdi İpekçi Caddesi'ne inen Boston Sokak'ta konumlanmış. Nişantaşı'nın göbeğindeki mekanın alamet-i farikası ise şehrin keşmekeşinden uzak bahçesi. Hem bohem hem de samimi bir ambiyans yaratılmış. Sabah kahvaltı menüsüyle açılan mekan akşam yemeğine dek servise devam edecek. Unutmadan söyleyeyim mekanın menüsünde veganları mutlu edecek pek çok alternatif var. Bir diğer mekan ise Kuruçeşme'de ve halihazırda açık. Adı: Boaz. Sarp Yaman'ın danışmanlık verdiği Boğaz'daki enfes manzarası mekanın menüsü kabuklu deniz ürünleri ağırlıklı. Siz hâlâ sıkılmadınız mı Boğaz'daki birbirinin aynı menülü balık restoranlarından! İşte iddialı bir alternatif.