Yarın bir yasa çıksa ve photoshop yasaklandı dense ne yaparsınız? Peki ünlüler ne yapardı... Ya fenomenler.... Photoshop aslında fotoğrafı düzenlemek için kullanılan programın adı. Ama çoğu kişi bunu zayıflama, dudak şişirme, beli inceltme gibi algılıyor. Uzun girizgahtan da anladığınız üzere konu photoshop. İngiltere'de milletvekili Luke Evans, ünlülerin fotoğrafları üzerinde oynamasını yasaklayan yasa tasarısı hazırladı. Evans'a göre yarattıkları gerçek dışı güzellik algısı insanların ruh sağlığını bozuyor. Aslında ünlülerin bir kısmı rötuş ve photoshop olayını çok severken hem ülkemizde hem dünyada buna karşı olanlar ve göründükleri kusursuz kapak fotoğraflarına inat doğal hallerini paylaşanlar da var. "Yaşlansam da kilo alsam da kendimi, bedenimi seviyorum" diyenler, photoshop ve estetik meraklılarına karşı anlayacağınız. Ben de ülkemizde hem fotoğrafçı hem şarkıcı hem uzman isimlere "Photoshop hakkında ne düşünüyorsunuz?" diye sordum. Kimi o zaman estetik de yasaklansın diyor kimi abartılmasına karşı kimi ise "Yemekte bile var" yanıtını veriyor...
Kendi yüzüyle dolaşan insan kalmadı Lara Sayılgan-Fotoğraf sanatçısı
"Photoshop aslında bütün fotoğrafların düzeltilmesi ve renk atılması için kullanılan programın adı. İnsanlar "photoshop" denince inceltme, dudak şişirme gibi algılıyor. Günümüzde zaten dijital ortamda çekilen fotoğrafı bilgisayara aktarmak için bir programdan geçirmeniz gerekiyor. Ve hangi programdan geçirirseniz geçirin günün sonunda photoshop'la buluşmak zorunda. Bir kere mantık bu. İkincisi şu anda dünyada kadınlar ve erkekler çok fazla estetik müdahale yaptırıyorlar. 18 yaşındaki genç insanlar bile estetik yaptırıyor. Dolayısıyla photoshop'u artık tartışmaya gerek bile yok. Milletvekiline esas olarak insanların yüzüne yaptırdığı estetiği sormak lazım. Artık gerçekten kendi yüzüyle dolaşan insan kalmadı. Bundan birkaç sene önce photoshop tartışma konusuydu ama şu an bence estetik müdahale tartışma konusu.
İNCELTMENİN DOZU OLMALI
Eğer bir sahne sanatçısı 42 beden ise fotoğrafta 40 bedenden ince gözükmemeli. Sonra sahneye çıkınca komik duruyor. İnceltmenin dozu böyle olmalı. Onun dışında ağzı, burnu, cildiyle o kadar fazla oynuyor ki insanlar, biz hiçbir şey yapmıyoruz sayılır. Çekim yaptığımız isimler elbette photoshop yapmamızı istiyor. İnsanlar kendi cep telefonuyla çektiği fotoğrafa yaparken, profesyonel bir fotoğrafçıya para ödeyip öyle basılmasını beklemiyor. Eskiden karanlık odada rötuş yapılırdı. Sivilceler alınırdı, temizlenirdi. Photoshop'u böyle düşünmek lazım. İnsanlar otomatik olarak inceltme olarak algılıyor ama... Kadınlar zaten çekime o kadar estetikli ve hazır geliyor ki çoğu zaman photoshop'a gerek bile kalmıyor. Profesyonel işlerde çalıştığımız bazı ünlüler bizim photoshop'la düzenlediğimiz fotoğraflara bile filtre atıp tekrar düzenliyor. Artık buna yapılacak bir şey yok. Bu psikolojik bir sorun bence de. İnsanlar kendilerini normal haliyle görmek istemiyor. Bu bizim işimizi de baltalıyor."
Fit görünüm başkasını motive de edebilir! Ece Vahapoğlu-Sunucu, spor koçu
"Hayatımızın dijitalleşmesi ve teknolojinin gelişmesiyle pek çok uygulamayı her kesim ve yaştan insan artık kullanabiliyor. Sadece bir kesimi hedef göstererek dijital bir uygulamaya yasak düşünülmesi hem ayrımcılık hem de uygulanması zor gibi geldi. Kim ne kadar ünlü, nasıl karar verilecek? Ünlüler yapmazken tanınmamış sıradan biri yapınca onun arkadaşları da etkilenmiyor mu? Yıllardır profesyonel fotoğraf çekimlerinde kullanılan bir yöntem photoshop; o zaman dergilere kadar gidecek mi bu iş? Toplumun kendini kötü hissetmemesini düşünmek insani ama uygulanması zor bir fikir. Ayrıca kimileri de fit veya güzel insan görerek de motive oluyor. Fit birini gören kişi spora başlayabiliyor. Bu yönde çok mesaj alıyorum. Ama tabii benim paylaşımlarım gerçek."
Armuda bile photoshop yapılıyor Hera Aslan-Şarkıcı
"Günümüzde tüm dünya teknolojiyle iç içe. Sadece yüzü değil doğayı da güzelleştirmek adına insanlar photoshop kullanılıyor. Manzara, doğa ve yemek fotoğrafları ile bile oynanıyor. Bugün bir armuda bile photoshop yapılıyorsa bunun elbette bir nedeni vardır. Abartısına ben de karşıyım ama yasa çıkaracak kadar değil."
Hollywood photoshop'a karşı
Ünlüsünüz ve bir derginin kapak çekimine ya da bir markanın reklam çekimine gidiyorsunuz. 38 bedensiniz... Ama dergi çıktığında kapakta 34 beden halinizle karşılaşıyorsunuz. Ne bir çizgi var yüzünüzde ne en ufak bir pürüz. Ne yaparsınız? Kimleri çok sevinir muhtemelen. Ama Hollywood'da yeni güzellik anlayışı doğallıktan yana. Bu yüzden de birçok ünlü bu tarz fazla oynanmış fotoğraflarından şikayetçi. Hatta dergi kapağının yanında gerçek fotoğraflarını ekleyip sosyal medyada paylaşıp adeta photoshop'a meydan okuyorlar. "Bu halimiz sağlıklı ve güzel" diyorlar. İşte photoshop'a karşı ünlülerden bazıları...
Bacaklarım üç kat uzatılmış!
Kate Winslet 'yaşlanma karşıtı' kelimesine karşı olan ünlülerden. Estetiğe de photoshop'a da karşı olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Daha önce kapak olduğu derginin bacaklarını olduğundan uzun göstermek için fotoğrafla oynadığını açıklamıştı. "Bacaklarım olduğundan üç kat uzatılmış" açıklamasını yapmıştı.
Kalçamla oynanmış
Oyuncu, şarkıcı, model Zendaya photoshop ile ilk imtihanı ve isyanını bundan yıllar önce 19 yaşında verdi. Kapak olduğu dergi piyasaya çıkınca gerçek halini ve dergi kapağını paylaşıp dergi ekibine sitem etmişti. "19 yaş kalçam ile oldukça oynanmış. Bu gerçekdışı fotoğraflar beni yansıtmıyor. Sahip olmadığım bir güzellik yaratılmaya çalışılmış. Oysa gerçek hali bu" demişti.
Yüzüme ne oldu?
Lady Gaga kapak olduğu güzellik dergisinde yayımlanan fotoğraflarından sonra "Sabah kalktığımda buna benzemiyorum. Saçlarım bu kadar parlak ve sağlıklı değil. Yüzümdeki doku ve pürüzlere ne oldu?" diye sormuştu.
Psikolojik hastalık belirtisi olabilir Dr. Psikolog Yeşim Akıncı
"Olmak istediğim kişi ile olduğum kişi arasındaki farkı kabul ediyor muyum? Benlik algısını adeta tehdit eden, fotoğrafın gerçeği ile uçurumlara sebep olan oynamalar mı yoksa küçük ışık, filtre düzenleme uygulamaları mı yapıyorsunuz? İki fotoğraf arasındaki takıntılı fark çok ise ve kişi kendini oynadığı photoshop'lu fotoğraftaki kişi olarak kabul edip, gerçekliğini yitirmişse psikolojik hastalıklar belirti göstermeye başlamış demektir. Günümüzde güzellik algısı iyice mükemmellik sınırlarını zorluyor. Son zamanlarda ünlü fotoğraflarındaki abartılı photoshop ifşaları dikkat çekmeye başladı. Birbirinden değerli markaların görsellerinde yer alan ünlülerin photoshop'lu fotoğraflarıyla, gerçekteki hallerinin epey farklı olduğu fotoğrafların yayınlanması yeni bir trend oldu. İnsanlar sosyal medyadaki paylaşımlarında o kadar çok değişiklikler yapmaya başladılar ki birbirlerini tanıyamaz hale geldiler. 'Neden bunu yapıyorsun?' diye sorulduğunda bahane açıktı: Ünlüler de yapıyor! İngiliz milletvekilinin bu konuda yasa getirilsin demesindeki sebebin bu özendiriciliğin ortadan kalkması adına olduğunu düşünüyorum. Bir fotoğraf karanlık ise elbette rengi açılabilir, ufak tefek değişiklikler yapılabilir. Ancak yaşını gençleştirme, saç, göz rengini değiştirme, kendini olduğundan farklı göstermenin yanı sıra arka planı değiştirme, yanındakileri yok etme gibi uygulamalar gerçeklikten epey uzaklaşmak anlamına geliyor."
Armuda bile photoshop yapılıyor
Hera Aslan-Şarkıcı "Günümüzde tüm dünya teknolojiyle iç içe. Sadece yüzü değil doğayı da güzelleştirmek adına insanlar photoshop kullanılıyor. Manzara, doğa ve yemek fotoğrafları ile bile oynanıyor. Bugün bir armuda bile photoshop yapılıyorsa bunun elbette bir nedeni vardır. Abartısına ben de karşıyım ama yasa çıkaracak kadar değil."