Bundan birkaç yıl önce "Param var ama alamıyorum" başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Az sayıda üretilen ayakkabı ve çantalar için oluşan bekleme listelerinin birkaç yılı bulduğundan bahsetmiştim. Rolex'in bazı modelleri için yıllarca bekleme listesi var örneğin. Louis Vuitton, Poche 26 modeli için bekleme listesine isim almayı bile durdurmuştu. O işin moda kısmıydı. Bu kez bir jet için üç yıl, bir restoranda yemek yiyebilmek için 10 yıl bekletenleri kaleme aldım.
50 bin dolar artı 14 yıl
"Walt Disney" desem akla hemen çocukların büyülü dünyası gelir. Onca çizgi film kahramanı, törenler, değişik trendler ve eğlenceli bir dünya. Ama Walt Disney'de çocuklar kadar büyüklerin de ilgisini çeken bir yer var desem? Az kişinin bildiği, bazıları arasında efsaneye dönüşmüş bir yetişkinler kulübü: Club 33. Kaliforniya'daki Walt Disney'in içinde servis veren kulüp hem bar hem de restoran. Ama onu bu denli özel kılan şey ise üyelik için 14 yıldan fazla bekleme süresi olması. Kulübe üye olabilmek için 25-50 bin dolar arasında değişen üyelik ücreti ödemeniz gerekiyor. Ayrıca her yıl 10 bin dolar yıllık aidat ücreti var. Üye olmayanlar üye olanların yanında misafir olarak girebiliyor. Ve buraya girenler "Daha önce hiç yaşamadıkları bir deneyim" olduğunu dile getiriyor. Kulübün üyeleri arasında Tom Hanks, Rebel Wilson gibi ünlü isimler de var. 2015 Walt Disney tatillerinde Kanye West ve Kim Kardashian da kulübü ziyaret etmişti. 19. yüzyıl barok dekorasyona sahip kulübün restoranının bulunduğu ana salonun adı Le Grande Salon. Aslında yemek fiyatlarını yıllık üyelik ile kıyasladığınızda oldukça makul kalıyor. Örneğin fiks menü 120 dolar. Havyarlı başlangıç tabağı ise 20 dolar. Özel hamburgerleri ise 75 dolar. Menüde kaz ciğeri, steak tartar, ördek göğsü, kuzu pirzola gibi tatlar yer alıyor. Bir rivayete göre bazı üyeler üye olmayanlara belli bir ücret karşılığında rezervasyon yapıyormuş. Ama bunun için üye olan kişiye istediği ücreti ödemeniz gerekiyor.
2030'da yer bulabilirsiniz!
Bir restoran için ne kadar öncesinden yer ayırtırsınız? Malum bazı özel restoranlar altı ay hatta bir yıl evvelden rezervasyon alıyor. Olası iptal durumunda da yedek listeyi devreye sokuyorlar. ABD'nin New York eyaletinde hizmet veren şef Damon Baehrel'in restoranı ise tam 10 yıl sonrasına rezervasyon veriyor: Üstelik gıda alerjisi ya da tüketmediği yiyecekler olan müşterileri geri çeviriyor. Rezervasyonlar e-mail ile yapılabiliyor ve rezervasyon sırasında ödeme yapma zorunluluğu var. Peki ama kim mi Damon Baehrel? Herhangi bir yıldızı yok. Ya da 'Dünyanın En İyi 50' listesinde de hiç yer almamış. Hatta gastronomi dünyasında çok da bilinen biri değil. Ama adını arama motoruna yazdığınızda Baehrel ile ilgili yapılmış pek çok röportaja denk geliyorsunuz. Kendisi çiftçi, peynir üreticisi ve aynı zamanda şef. New York'ta bir çiftlik evinin bodrum katında misafirlerini ağırlıyor. Menüyü o gün kendi belirliyor. Restoranda onun dışında başka bir çalışan yok. Garson da şef de bulaşıkçı da kendisi. Yaklaşık 15 ile 25 tabaktan oluşan bir menü hazırlıyor. Bunu yemek için de gelenlerin en az beş saatlerini ayırmalarını söylüyor. 25 tabak yemek sizi korkutmasın zira pek çoğu tek lokmalık yemekler. Ama hepsinde Baehrel'ın uyguladığı farklı teknikler ve daha önce hiç tatmadığınız lezzetler var. Bu arada Baehrel restoranını tanımlarken "İşim değil, yaşama biçimim. Yemeklerimi paylaşmayı seviyorum" diyor. Gelelim işin hesap kısmına. Genelde bu tarz restoranların çok pahalı olduğunu düşünürüz. Ama dört kişi 400 dolara buradan çıkabiliyor. Ayrıca mekanın sadece 26 kişi kapasiteli olduğunu da söyleyeyim.
66 milyon dolar ama yok
Pahalı şeyler kolay gelmiyor. Tıpkı otomobillerde olduğu gibi jetlerin de bekleme listeleri oluyor. Örneğin Gulfstream G650 için sahipleri 66.5 milyon doları hemen ödemeye razı olsalar bile sahip olmak için üç yıla kadar beklemek zorunda kalıyorlar.
Tekne bağlamak için 30yıl
Dünyanın en iyi ve en gözde marinalarında genelde sezonluk yer bulabilmek için erken davranmak gerekir. Ve şişen sezon fiyatlarını ödemek. Ama bir marina düşünün ki tekneniz için 30 yıl öncesinden başvuru yapmanız gerekiyor. Yani şimdi başvursanız 2050 yılında ancak yer bulabiliyorsunuz. O da tabii hâlâ aynı ölçülerde bir tekneye sahipseniz... ABD'de Atlantik Okyanusu'nda bulunan Sesuit Limanı'nın marinasına tekne bağlamak için 30 yıl beklemek gerekiyor ama kafesinde yemek yemek için aynı gün rezervasyon yapabilirsiniz.
İki kişilik masa için 1 yıl
Pek çok Michelin restoranı uzun bekleme listeleriyle biliniyor. Ama bunlar arasında en uzun olanı İngiltere Leeds'teki Şef Michael O'Hare'nin The Man Behind The Curtain (Perdenin Arkasındaki Adam) isimli restoranı. Öğlen ve akşam fiks menüler sunan restoran 2015 yılından itibaren bir Michelin yıldızına sahip. Öğlen menüsü 85, akşam menüsü ise 125 sterlin. Sanırım şefin ilginç tarzı ve restoranın pek çok Michelin yıldızına sahip restorana oranla uygun fiyatlı olması bu denli ilgi görmesini sağlıyor.