Sosyal mesafe artık hayatımızda her daim dikkat edeceğimiz bir durum. Evet, sıkıldık. Dışarı çıkmak, beach partilerde coşmak, happy hour'larda buluşmak istiyoruz... Ama salgını göz ardı edemeyiz. Herkes kendine düşeni uygulamak zorunda. Bize düşen maskemizi takmak, hijyen ve sağlık kurallarına uymak. İşletmeler için de aynı durum söz konusu. Ama dünyanın farklı yerlerinde farklı önlemler geliştirenler de yok değil. Özellikle gece hayatı başka bir yere evrilmeye başladı gibi. Robotların servis yaptığı barlardan tutun da arabalı diskoteklere kadar dünyada birçok mekanda ilginç sosyal mesafe önlemleri alınmış... İşte bunlardan bazıları...
Robot barmenler iş başında
Robotlar hizmet endüstrisinde uzun süredir kullanılıyor. Hatta ülkemizde de Konya'da robotların servis verdiği bir kafe mevcut. Ama pandemi sonrası robotlar hiç olmadıkları kadar popüler. Aslında geçen yıl 2020 yemek trendlerini hazırlayan araştırma şirketleri 'robot servis elemanlarından ve sadece evlere servis hizmeti veren hayalet restoranlardan bahsediyordu. Güney Kore'de birçok kafe ve bar robot servis elemanları kullanmaya başladı. Hem bunun müşteriler tarafından da hoş karşılandığını belirtiyor işletmeciler. Üstelik bu robotlar kokteyl hazırlayabiliyor ve buz kırabiliyor. Bar K isimli bir kafede 180 cm boyunda bir robot tüm servisi yapıyor. Servisi yapmakla kalmıyor "İçeceğiniz hazır, afiyet olsun" gibi yorumlar da yapıyor. Bakalım robot barmenler başka ülkelerde de trend olacak mı, onu da hep birlikte bekleyip göreceğiz. Yeme-içme endüstrisinde bu kadar işsiz varken robotlara başvurmak ne kadar doğru, orası da tartışılır.
Sosyal mesafeli eğlence
Haziran ayı itibari ile Hollanda'da barlar ve gece kulüpleri açıldı. Tabii sosyal mesafe ve kapasitenin yüzde 25'i şartı ile. Söz konusu müzik ve dans olunca mesafeyi korumak gerçekten kolay değil. Ama Doornroosje isimli dans kulübü buna farklı bir çare bulmuş. Kulübe sadece 30 kişi aynı anda girebiliyor ve müşteriler üçer metre aralıklarla dizilen sandalyelerdeki yerini alıyor. Dans etmek isterse de sandalyesinin olduğu yerde ayağa kalkıp dansını ediyor. Mekanın işletmecisi "Yüksek sesli müziği ve ambiyansı özleyenler için şimdilik bu bile yeterli, talep çok" yorumunu yapıyor.
Kişiye özel kulüp
Malum Türkiye'de de arabalı konserler serisi başladı. Bunun yanı sıra her mekan kendine göre önlem alıyor. Bar sandalyelerini kapatıp, DJ müziklerini masalı oturma düzenine taşıyanlar çoğunlukta. Nişantaşı'ndaki fine dining mekanı Alancha ise tek kişilik rezervasyon ile restoran ve kulüp olarak hizmet vermeye devam ediyor. Yemek yemek istemeyenler DJ ve müzik eşliğinde de mekana rezervasyon yaptırıyor. Canlı müzik eğlencesi de gerçekleştirmek mümkün. Kapama ücreti almıyor mekan. İki kişiden 45 kişiye kadar grup içeri girebiliyor. Tek şart 10 bin lira harcama bedeli. Ayrıca DJ ya da sanatçı çıkarmak istiyorsanız bu bedel de size ait.
Arabalı diskotek
Arabalı sinema ve arabalı konserler zaten yapılıyor. Hatta ülkemizde de benzerlerini gördük. Almanya'da Schüttorf'da Index isimli kulüp ise arabalı diskotek konseptini geliştirdi. Bunun için otoparkını kullanıyor. DJ için sahne kuruluyor, dört bir tarafa kostümlü dansçılar yerleştiriliyor. Duman efekti, lazer ışıkları da cabası. Arabasıyla gelenler de aşağı inmeden oldukları yerden partiye eşlik ediyor. Üstelik tek seferlik bir uygulama da değil. Pandemi süresince kulüp bu şekilde hizmet vereceğini açıkladı. Saçma mı bilemem ama talep epey fazla...
Şişme bot önlemi
Los Angeles'ta bir mekan ise yuvarlak, tekerlek şeklindeki plastik botlarla önlem almış. Masaların üstüne yuvarlak şişme botlar konmuş. Müşteriler altından girip ortasındaki delikten üst bedenlerini çıkarıyor. Bir başka masaya gitmek isterse de yine bu düzenekle yürüyor. "Gençler çok sevdi" deniyor ama "Bu botla oturacağıma evde otururum daha iyi" yorumunu yapanların sayısı da az değil.
Arıcı kıyafetleri çözüm olur mu?
Londra'da henüz barlar açılmadı. Ama şehrin en ünlü bar, restoran ve kafelerinin içinde olduğu The Inception Group'un ortağı Charlie Gilkes'in ilginç bir önerisi var. Müşterilerin güvenliği ve sağlığı için barmenlerine ve servis personeline arıcı kıyafetleri giydirebileceklerini açıkladı. Böylelikle işi yaratıcı ve eğlenceli hale getireceğinin de altını çiziyor Gilkes...
Aralara cansız mankenler
Sanırım eğlence hayatında en çok uygulanan yöntemlerden biri cansız mankenler. Ülkemizde de bazı masalara cansız manken koyan işletmeler var. Bana son derece sevimsiz ve gereksiz geldi. Ama mekan dolu atmosferi yaratmak için ve bazı masaları boş bırakabilmek için bu yönteme başvuruluyor. Özellikle bar oturma düzeninde bazı mekanlar sandalyeleri kaldırmak yerine süslü püslü cansız mankenleri buralara diziyor.