Koronavirüs sebebiyle aileler bu yıl çocuklarını kreşe göndermeye korkuyor. Pek çoğu üç yaşından büyük çocuklarını kreşten alma kararı aldı. Yeni gönderecek olanlar ise bu seneyi pas geçmeyi düşünüyor. Peki, çocukları okula göndermemek doğru bir karar mı? Bu kaygılı tavır aslında onların gelişimini etkiler mi? Şu dönemde verilecek en doğru karar ne? İşte biz de tüm bu soruların cevabını Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Korkmaz ve Acıbadem Fulya Hastanesi'nde görev yapan psikolog Sena Sivri ile konuştuk. Dr. Neslihan Korkmaz: "Kreşe giden çocuğunuzu enfeksiyonlardan korumak için öncelikle aşılarını düzenli yaptırırsanız, uyku düzeni sağlarsanız, ne fazla ne az giydirirseniz, kreş menüsünde eksik besin öğelerini evde tamamlarsanız, hasta çocuğunuzu kreşe göndermezseniz, çocuğunuza en az 20 saniye sabun ve su ile ellerini yıkamasını öğretirseniz, omega 3, omega 6, A ve C vitamini, çinko, D vitamini, probiyotik ile bağışıklık sistemini güçlendirirseniz kreşe gitmesinde sakınca olmayacaktır" diyor.
SINIFLAR 10 KİŞİ OLMALI
Korkmaz, okul seçimi için de ailelere önemli bilgiler veriyor: "Çocuğunuza okul seçerken sınıfında en fazla 10 çocuk bulunan, ayrıca yemekhanede ve uyku saatlerinde yatakların aralarında en az bir buçuk metre mesafe olan bir okul seçin. Okulun temizlik kurallarına uyup uymadığına bakın, 40 dakikada bir havalandırma, günde en az iki kez temizlik yapılıp yapılmadığına dikkat edin. Çalışanların alanları belli olmalı, sokak kıyafeti ve iş kıyafetleri ayrı olmalı. Ayrıca servisin öğrenci sayısının az olması gerekir. Bu arada ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine bir yıllık ara yapıp okula göndermeme çok mantıklı değil, çünkü çocuklarımıza kendilerini korumayı öğretmenimiz gerekir, yaşamları boyunca birçok bakteri ve virüs ile karşılaşacaklardır. Onları devamlı olarak bu enfeksiyonlardan dışlayarak korumamıza imkân yok, sadece nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğretirsek ve bizlerde çocuklarımıza güvenirsek hastalanma risklerini olabildiğince azaltırız."
KAYGINIZ ÇOCUĞA GEÇER
Durumun bir de psikolojik tarafı var. Psikolog Sena Sivri, aşırı kaygılı ebeveynlerin çocuklarının da aşırı panik, hırçın ve korkulu olacağını ifade ediyor: "Koronavirüs sırasında her bireyin korkması ve kaygılı olması çok doğal. Çocuklar bilişsel gelişim düzeyleri sebebiyle bundan daha çok etkilenebiliyorlar. Çocuklar her duyguyu nasıl yaşayacaklarını ebeveynlerini modelleyerek öğreniyorlar. Kontrolden çıkmış kaygılı aşırı korumacı bir ebeveynin çocuğu da aşırı kaygılı, panik, hırçın, korku dolu olacaktır. İzolasyon döneminde evde hep aynı kişilerle vakit geçiren çocuklar ciddi ölçüde kısıtlı uyarana maruz kaldılar, hareketlilikleri ve sosyal etkileşimleri çok azaldı; bu durum da aslında gelişimlerini negatif etkiledi. Ebeveynler tekrar kreşe gönderme kararını verirken salgının geldiği noktayı göz önünde bulundurmalılar. Önlemlerin alındığı, velilerle paylaşıldığı, velilerin de bu önlemlere uyduğu şartlarda gönderilmesinde bir sakınca olmayacaktır.
SEVİMLİ TİMSAH PRENS MOKA
Moka Savannah Kralı'nın oğlu olan çok eğlenceli bir timsahtır. Bir gün, içinde yaşadığı uçsuz bucaksız krallığı keşfetmek için yola çıkar. Cesur bir Kraliyet Muhafızı olan Gergedan Cherry ise Moka'yı korumak için görevlendirilir ve bir gölge gibi O'nu takip etmeye başlar. Fakat Moka'nın aşırı meraklı ve yerinde duramayan mizacı yüzünden başları sık sık derde girer. Bugün minikaGO'da başlayacak olan Moka'ya çocuklar bayılacak.