Pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında restoranlar geliyor. Hayat normal akışına başlasa bile restoranların ne kadar zamanda toparlanabileceğini kimse öngöremiyor.
Kimi şefler, restoran sahipleri ellerinden geldiğince bir şeyler yapma çabasında.
Örneğin ABD'de restoranını markete çeviren ve elinde kalan malzemeleri masaların üstünde satan birçok lokal yer var. Özellikle insanlar mahallesindeki bu tarz yerlerden eksiğini almayı tercih ediyor.
Kimi şefler reçeteli paketler hazırlayıp satıyor. Paketin içinde hem malzemesi hem de tarifi oluyor.
Tişört bastıran, yüzde 25 indirimli gift card yani hediye kartları satan işletmelerin de sayısı oldukça arttı.
Avrupa'da ve ABD'de restoran sektörü için dernekler bağış toplamaya başladı.
BİZ DE KAMPANYA YOK
Michelin yıldızlı şefler günde 40 kişilik tadım menüleri hazırlayıp evlere dağıtıyor. Kimileri ise cüzi fiyatlara internette tariflerini satarak ayakta kalmaya devam ediyor
Birçok restoran ise içeri müşteri almadan servis vermeye devam ediyor. Türkiye'de de bunun örneklerini görüyoruz. Örneğin sulu ev yemekleriyle ünlü Hünkar'ı arayıp sipariş verdiğinizde arabanızla önüne gidiyorsunuz ve maskeli, elleri eldivenli bir görevli arabanıza teslimatı yapıyor.
Günaydın Kebap, Nusret, Zula gibi yerler de evlere servis ve 'gel-al' hizmeti vermeye devam ediyor. Ama özellikle ülkemizde pek çok restoran kapalı.
SAĞLIK ÇALIŞANINA MI RESTORANA MI YARDIM EDERSİN?
Biz de Gift card ya da bağış gibi uygulamalara ise rağbet gösteren yok. İstanbul'un simge restoranlarından Sunset'in sahibi Barış Tansever ile bu konuyu konuştuk: "Türkiye'de müşteri ve müessese ilişkisi bu kadar sosyal değil. Müesseseler ve şefler kampanya yapmaya cesaret edemez. 'Çalışanlarıma yardımcı olun ey müşterilerimiz' mesajı ABD'de karşılık bulabilir ama bizde zor. Şu anda müşterilerimize işsiz kalan veya kalacak olan çalışanlara yardım edin, tişört alın, yemek kuponu alın ya da bağış yapın dediğimizde pozitif bir tepki gelir mi? Bir bağış yapacak olsan doktorlara, hemşirelere mi yaparsın restoran çalışanlarına mı? Ama bu kriz bir iki aydan uzun sürerse kampanya yapmak zorunluluk haline gelebilir" diyor Tansever.
Sunset olarak evlere servis vermeyi planlamıyorlar. Ama sanatla iç içe çok güzel bir projeleri var. Ortalık biraz durulunca da bunu hayata geçireceklermiş.