Koronavirüs hamile ve yeni doğum yapmış lohusaların da korkulu rüyası oldu. Anne adayları korona acaba karnımdaki bebeğimi etkiler mi diye endişeleniyor. Doğum yapacak olanlar ise doğum esnasında virüs kapar mıyım diye korku içindeler. İşte tüm bu soruların cevabını Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Uzmanı Yard. Doç. Dr. Cemil Karakuş ile konuştuk.
- Hamile ve yeni doğum yapmış olanlar bu süreçte nelere dikkat etmeli, virüsten nasıl korunmalılar?
- Hızlı yayılması, öldürücü olması, henüz bir tedavisinin olmaması bu virüs ile baş etmekte güçlükleri beraberinde getirmektedir. Hamilelerimiz için artmış bir risk veya daha kolay bulaşma, daha kötü seyir bildirilmemiştir. Ayrıca hamileler ile ilgili elimizde kısıtlı bilgi bulunmaktadır. Ancak hamilelikte bağışıklık sistemi baskılanır ve hastalıklarla savaşma gücü normal insanlara göre daha zayıf hale gelir. Bu sebeple hem anne hem de anne karnındaki bebeğin koronavirüs pandemisi sürecinde daha güvenli bir ortam ve bulaşma riskinin olmadığı güvenli izolasyon koşullarında bu süreci geçirmesi hayati önemdedir.
Hamileler veya yeni doğum yapmış anne ve bebeği çok dikkatli olmalı, gerekmedikçe seyahat etmemeli, hayat çemberi dışındaki kimse ile görüşmemeli, deyim yerinde ise eve kapanmalı ve dışardan gelecek bulaşma risklerini ortadan kaldırmalı.
Ayrıca bağışıklık sisteminin iyi olması için sağlıklı beslenmeli, iyi uyumalı, ev içinde yapabileceğimiz egzersizlerle zinde kalmalı, immün sistemimizi desteklemeliyiz.
GÜVENLİ DOĞUM MÜMKÜN
* Elleri sık yıkayalım
* Dışarı maske ve eldivensiz çıkmayalım. Hatta gerekmedikçe sokağa çıkmayalım
* Kalabalıklardan uzak duralım
* Marketten gelen siparişler için kapıyı açmayalım ve bırakıldıktan en az 3-4 saat hatta mümkünse bozulacak ürün yoksa 12 saat beklettikten sonra el sürelim. (Öncesinde eldivenle balkonunuza alıp bekletebilirsiniz)
* Öksürük, ateş, halsizlik, kas ve eklem ağrısı, ishal gibi şikayetler oluşursa 184 koronavirüs iletişim hattı ya da doktorunuz ile konuşun.
- Dünyadaki verilere ve yapılmış çalışmalara baktığınızda hamile ve yeni doğum yapmış olanlar virüsten nasıl etkilenmişler? Koronaya yakalananlar var mı?
- Virüse yakalanan hamile ve yeni doğum yapmış kadınlar bulunuyor. Ancak çoğunluğu hastalığı hafif bulgularla geçiriyor. Ağır seyreden hamileler de var.
* Anne karnındaki bebeğe bulaştığına dair henüz bulgu yok.
* Çoğu gebe virüsü hafif bulgularla atlatıyor.
* Ancak virüs bulaşması sonucu erken doğum yapan hamileler var.
* Ayrıca koronavirüs bulaşan hamilelerin küçük bir kısmında fetal distress denilen anne karnındaki bebeğin durumunun kötüleşmesi, beslenme ve gelişimi bozulan bebekler rapor edilmiştir.
- Hamileler doğuma girmekten korkuyor. Akıllarında acaba doğum yaparken virüs kapar mıyım, bebeğim tehlikede mi? diye sorular var... Onlara ne söylemek istersiniz?
- Doktorları ile sürekli temas haline olsunlar. Doğum için hastanelerimiz COVID-19 salgını boyunca gerekli tüm hazırlığını yapmış, Sağlık Bakanlığımız kontrolünde güvenli doğum ortamları gebelerimiz için hazırlanmıştır.
ÇOCUKLARDA PEK BELİRTİ VERMİYOR
- Virüsün çocuklarda etkili olmadığı doğru bir bilgi mi?
- Çocuklarda bağışıklık ve solunum sistemi güçlü ayrıca ölüm tehlikesi son derece düşüktür. Virüs temel olarak yaşlıları veya sistemik hastalığı olanları kötü etkilemektedir.
New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre çocuk ve bebeklerde görülen koronavirüsü kapmış çocukların;
* Yüzde 4.4 ü hiç bir bulgu yok.
* Yüzde 51'i hafif öksürük, ateş, boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi grip benzeri tablolar var.
* Yüzde 39'u ise orta şiddette zatürre, öksürük ve ateş ile ilerlerken yüzde 5 civarı hastadan haber alınamamıştır.
* Bu vakaların yüzde 11'ini bir yaş altı çocuklar oluşturmuş.
* Çalışmanın sonucunda hiç bir bulgusu olmayan korona taşıyıcılığı tahminimizden fazladır şeklinde görüş bildirmiştir.
Çocuklarda korona pozitifliği konusunda kötü haber şu ki; bildiğimizin çok üzerinde çocuklarda virüs taşıyıcılığı söz konusu olmasına rağmen bunların çok çok az bir kısmı hastalık belirtisi gösterirken, büyük kısmı hiç bir belirti olmaksızın virüsün daha fazla yayılımına katkı sağlayıp sağlamadığı tam anlaşılamamıştır, bu konuda araştırmalar devam etmektedir.