San Sebastian cheesecake'i nasıl bilirsiniz? Üstü yanık, lezzetli ve sıra beklenesi... Bir dönem neredeyse ülkemizin milli tatlısı haline geldi. San Sebastian cheesecake satmayan kafe zinciri hatta pastane kalmadı.
Peki dünyada durum nasıldı? Yok.... Nasıl yok mu? Bildiğiniz yok... San Sebastian'da La Vina isimli tapas barda 'tart de quesco' diye satılan cheesecake mevzubahis olan. ABD dahil tüm dünyada ise 'burnt Basque cheesecake' yani 'yanık Bask cheesecake'i' ismiyle satılıyor.
Yanık sütlaç misali üstü yanık tatlıları seven biz San Sebastian cheesecake'i hemen benimsemiştik. Hatta yemek bolgger'ları, yazarları farklı farklı tariflerini vermeye başladı. Kimi kaymaktan yaptı kimi krem peyniri bol kullandı. Yedik, yuttuk bitirdik sonunda bu tatlıyı. Tıpkı bir zamanlar trileçeyi yediğimiz gibi.
Peki şimdi sırada ne var? Manolya tatlısı, orijinal adıyla Magnolia Bakery yani Magnolia Pastanesi'nin muzlu pudingi. Magnolia, magnol ya, manolya... Adı üzerinde bir karara varamasak da sevdik bu tatlıyı...
Öyle ki televizyonlarda düzenlenen yemek yarışmalarının baştacı olmuş durumda. Herkes manolya uzmanı, yemeyen, bilmeyen yok! Hatta kulpta servis yapanlara kimi "Bu tabakta sunulur" diyor, kimi "Çileklisi, çikolatalısı olmaz" diye ahkam kesiyor.
Yerel pastanelerimiz "Manolya tatlısı gelmiştir" diye tabelalar koymaktan geri kalmıyor. Manolya tatlısının önlenemez yükselişi devam ediyor.
MANOLYA PUDİNG SATIŞI BAŞLADI
Haydi önce bu tatlı nereden, nasıl çıktı bir göz atalım... Magnolia Bakery, New York'un batı yakasında 1996 yılında kurulan bir pastane. Ünlü olması ise Sex and The City dizisinde Carrie Bradshaw karakterini canlandıran Sarah Jessica Parker'ın bu ufacık tatlı dükkanında bir cupcake yemesiyle başlıyor. Ardından Carrie karakterinin hayran olduğu Manola Blahnik ayakkabılara sahip olamayan dizi hayranları, Magnolia Bakery'de onun tutkunu olduğu tatlılara saldırıyor. Hem de ne saldırmak...
Bir anda bu ufacık pastanenin önünde kuyruklar oluşuyor. Carrie'nin yediği her ne kadar vanilyalı cupcake olsa da pastanenin ünlü muzlu pudingi kıtaları aşıyor ve kısa sürede tüm dünyada Magnolia puding adı altında bu muzlu puding satılmaya başlanıyor.
Tüm dünyaya yayılırken ülkemizde adı biraz eviriliyor ve manolya puding adını alıyor. Ve yaklaşık 20 yıl sonra ülkemizin vazgeçilmez tatlılarından biri olarak yerini alıyor. Öyle ki geçen hafta aile dostlarımızla otururken annesi kızı için övgüyle "Bizim Eda da çok güzel muzlu tatlı yapar, bir gün yap kızım" diyor. Kızı ise hemen annesini "O muzlu tatlı değil anne manolya tatlısı" diye düzeltme gereği duyuyor. Caddede, farklı şehirlerde, pastane ve kafelerin önlerinde "Manolya tatlısı gelmiştir" yazılı pankartlara gözünüz ilişiyordur. İşte o manolya tatlısı aslında New York'taki minik bir pastaneden dünyaya yayılan bir muzlu puding. Ama dünyaya yayılırken muzdan vazgeçmemişti. Ne hikmetse yaratıcılığın sınır tanımadığı topraklarımızda çileklisi, çikolatalısı, karamellisi, böğürtlenlisi gibi formdan forma girdi. Öyle ki yemek programlarında "Hayır orijinali karamelli olur" diyenleri bile duyduk.
ORİJİNALİ GELİYOR
Türkiye'de manolya tatlısına ilgi o kadar arttı ki sanırım sonunda orijinal Magnolia Bakery yetkilileri de bunu duydu. Dünyada 20'den fazla şubesi bulunan Magnolia Bakery İstanbul'da Emaar Square Mall'da çok yakında orijinal Magnolia Bakery açacak. Sadece muzlu pudingi değil elbette Carrie'nin hepimizin iştahını kabartıcına yediği üstü pembe vanilya kaplı cupcake ve çok daha fazlası da olacak. Ama eminin pek çok kişi sadece manolya tatlısı olarak mutfağımıza ve lugatımıza giren muzlu pudingi yemek için de pastanede kuyrukta olacak.
KUPTA MI TABAKTA MI?
Bizdeki yemek yarışmalarında kupta ya da tabakta servis edilmesiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Ama dünyada her ikisi de kabul görüyor.
Çilekli, karamelli, çikolatalı versiyonları yapılsa da orijinali muzlu. Ama farklı çeşitleri dünyanın dört bir tarafında üretiliyor.
Tarifinde bir kutu yoğunlaştırılmış şekerli süt, bir buçuk bardak buzlu su, bir paket vanilyalı puding, üç bardak yoğunlaştırılmış krema, dört adet muz, bir paket vanilyalı bisküvi yer alıyor.
TADIN
Balat'a gidiyoruz... Antika dükkanlarını dolaşmak, Arnavut kaldırımlarında yürümek büyük keyif, orası ayrı.... Bir de yeni mekan keşfetme tarafı var... Mesela Coffee Department. Neden mi buradayız? Hem iyi kahve içmek hem de fit lezzetler tatmak için. Örneğin glütensiz brownie. Ya da un, şeker, yağ kullanmadan yaptıkları limonlu badem keki için... "Yok ben rejim anlamam, kalori saymam" diyenler ise yine Balat'ta Velvet Cafe'de kaymaklı ve tereyağlı un helvasının tadına bakabilir.
KEŞFEDİN
Nostaljik mekanlarda enerji görmesi gibi yok. Misal Narmanlı Han... Yolunuz son zamanlarda düştü ise önündeki kalabalığa kayıtsız kalamamışsınızdır. Celtic Irish Sports Pub içinizdeki İrlandalının açığa çıktığı bir mekan. Üç katlı mekan dışarıdan sessiz sedasız bir yer gibi görünse de içeri adım atınca bambaşka bir dünya ile karşılaşıyorsunuz. Dart müsabakaları da düzenleniyor. Dışarıda oturanları ise mekanın müdavimi bir kedi bekliyor.