Ömer Ege Taymaz 12 yaşında. Üç aylıkken ilk kez dalış teknesine bindi. Beş yaşına geldiğinde sualtı makinesiyle deniz veya göllerde fotoğraf çekmeye başladı. Sekiz yaşına geldiğinde dalmak istediğine karar verdi. Önündeki en büyük örnek 23 yıldır dalış yapan babası Tolga Saymaz'dı.
Aynı zamanda aile hekimliği uzmanlığı yapan Tolga Saymaz, oğlunu su altında da yalnız bırakmıyor. Zaman zaman annesi Bahar Hanım da eşlik ediyor. Türkiye'de dalışa başlamak için yasal yaş sınırı 14 olduğu için şimdilik Mısır ve Kıbrıs gibi ülkelerde dalan Ömer, denizaltı yön bulma, derin dalış, akıntı dalışı, tekne dalışı gibi sıkı eğitimlerinin ardından Junior Açık Deniz Dalgıcı, Junior Kurtarma Dalgıcı sertifikalarını aldı.
Baba-oğul aynı zamanda su altı fotoğrafçılığı da yapıyor. Tolga Bey ile Ömer Ege, deniz altı gezilerinin sonunda çektikleri fotoğraflardan oluşan bir fotoğraf sergisi açtılar. Biz de 12 yaşındaki küçük kaşif ve babası ile deniz altı macerasını ve dalış sporunun karşı konulmaz güzelliklerini konuştuk...
- En başa dönelim ilk olarak isterseniz, dalış maceranız nasıl başladı?
-Ömer Ege Taymaz: Denizin altını çok merak ediyordum. Altı yaşımda açık denizlerde üç metreye kadar inebiliyordum. Sekiz yaşıma geldiğimde dalmak istediğime karar verdim. 10 yaşımdan itibaren deniz eğitimleri almaya başladım. Türkiye'de tüplü dalışa 14 yaşında izin veriliyor o yüzden dalışa, Mısır ve Kıbrıs'ta başladım. 2016 yazında Kıbrıs'ta deneme dalışları yaptım. 2017 yılında da Mısır'da tüplü dalışlarıma devam ettim. Her gün saatlerce ders aldım ve videolar izledim. Derslerde dalış fiziği ve kuralları, dalış güvenliği, su altında haberleşme yöntemleri, dalışın vücuda etkileri gibi konular işledik. Kapsamlı bir eğitimin sonunda Junior Açık Deniz Dalgıcı sertifikası almaya hak kazandım. 2018 Şubat ayında da lisanslı dalgıç oldum.
- Tolga Taymaz: 50 yaşımdayım. 27 yaşımdan beri dalış yapıyorum. Dalışta ilerlemek istediğim için eğitmenliğe karar verdim 2016'da uluslararası dalış kuruluşu olan SSI'da dalış eğitmenliği, 2016'da Divers Alert Network'te eğitmenlik kursu aldım. Aynı zamanda dalış sağlığı ile ilgileniyorum. Hem daha bilgili olmak için hem de Ömer Ege'nin büyünce böyle bir isteği olacağını bildiğimden eğitmen oldum.
- Ömer Ege dalmak istediğini söyledikten sonra korkularınız oldu mu?
- T.T: Bir çocuk dalmak istediğini söyleyince tıbbi ve fiziksel durumların öncesinde psikolojik olarak buna hazır olup olmadığını bilmek gerekiyor. Kendi çocuğumuz olduğu için emindim. Yağmurda, karda dalışa çıkıyoruz. Ömer bunları normal yaşantısının içinde yaşadı. Hiçbir zaman endişeye kapılmadık. Beklediğim bir şeydi. Dalmak istediğini söylediğinde korkularım olmadı. Küçüklüğünden beri su ile ilişkisi vardı çünkü.
MISIR'DA DALIŞ ASİSTANLIĞI TEKLİFİ ALDI
- Türkiye'de dalış yapmanın yasal yaş sınırı 14 olarak belirlenmiş. Bir doktor olarak bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
- T.T: 2008 yılında federasyondan dalışa 14 yaş altı uygun değildir diye bir karar çıkıyor. Artı eksi bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü bunu test etmek için kontrol grubu oluşturacak bir çalışma ortamı yok. Kulak ve akciğer sistemi daha gelişmemiştir, çok fazla nitrojen vücuda yayılırsa büyüme kıkırdaklarını engeller mi diye düşünceler var. Bunlar teorik bilgiler. Bunun deneyini de yapamazsınız. Ama çoğu ülkede 11 yaşında gidip dalış eğitimi almak istiyorum dediğinizde alabiliyorsunuz. Türkiye'de yasak olduğu için Kıbrıs'a ve Mısır'a gittik. Hatta Ömer'e Mısır'da dalış asistanlığına başlama teklifi geldi. İlk dalış yaptığında herhangi bir yerinde acı var mı diye gözlemledim. İsteğiniz varsa ve fiziksel bir engeliniz yoksa su altı hekimliğinden alınan bir rapor ile isteyen herkes dalış yapabilir.
- Bir yandan da dalışlarınızı sergiler ve sunumlar ile farklı bir boyuta taşıyorsunuz. Buna nasıl karar verdiniz?
- Ö.E.T: Denizaltı gezilerimizde babamla birlikte bol bol fotoğraf çektik ve sonrasında beraber bir su altı fotoğraf sergisi açmaya karar verdik. Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği'nin karma fotoğraf sergisine katıldım. Sergilerde su altına ilgi duyan ve çektiğimiz fotoğraflarla ilgili bilgi almak isteyenlere merak ettikleri konularla ilgili bilgi verdim. Çektiğim balıklar arasında dünyadaki en zehirli balık olan stonefish, aslan balığı, balon balığı, müren balığı var. En son Adventure Turkey Expo 2019 Macera ve Turizm Fuarı'nın tek çocuk katılımcısı olarak sunumumu gerçekleştirdim. Sunumumda, dalış teknelerini, Kızıldeniz'de aldığım dalış eğitimini, su altında başımdan geçenleri anlattım.
ZİRVEDE BIRAKMAK DEĞİL ZİRVEDE DEVAM ETMEK İSTİYORUM
Peki genç bir kaşif olarak hedeflerin neler?
- Ö.E.T: Junior açık deniz dalgıcı olduktan sonra, junior gelişmiş açık deniz dalgıcı eğitimini almayı sabırsızlıkla bekledim. Bunun için 12 yaşımı doldurmam gerekiyordu. Geçen sene su altı yön bulma, derin dalış, akıntı dalışı, mükemmel yüzerlik, tekne dalışı eğitimleri aldım. Eğitimlerin sonunda junior gelişmiş açık deniz dalgıcı oldum. Her dalıcının ve aslında herkesin bilmesi gereken ilkyardım eğitimine de başladım. Ve sonunda EFR-İlkyardımcı sertifikasını almaya hak kazandım. Şimdi ise hedefim 14 yaşıma geldiğimde üç aylıkken bindiğim tekneden Türkiye'de dalış yapmak. Lider dalgıç olarak zirvede bırakmak değil zirvede devam ettirmek istiyorum.