Emre Deniz nam-ı diğer Kodes. 36 yaşında, doğup büyüdüğü İzmir'de müzisyen babası sayesinde küçüklüğünden beri müziğin içinde oldu ve 12 yaşında rap ile tanıştı. 25 yıl önce Cartel'i sonrasında Ceza, Sagopa Kajmer gibi usta isimleri dinleyerek rap müziğe olan ilgisi daha da arttı.
2007 yılında ilk kaydı için stüdyonun yolunu tuttu. O günlerden bugüne şarkılar, klipler albümler arka arkaya geldi.
Çocukluğu ve gençliği zorluklar ile geçen Kodes, hayatın hep sert yönünü gördüğü için bunları kalemine de yansıtıyor. Çevresindeki hiçbir olaya duyarsız kalmayıp sözlerinde işliyor. Tecrübeli isimle rap dünyasındaki yükselişi ve son durumları konuştuk.
- Rap'te böyle bir yükseliş yaşanacağını bekliyor muydunuz?
- Biz böyle bir yükseliş olacağını yıllar önce plak şirketlerine ve müzisyen arkadaşlarımıza söylediğimizde gülüyorlardı ve "Bizim kültürümüze rap uygun değil" diyorlardı. Amerika'da, Almanya'da, Fransa'da böyle oldu. Türkiye'de de böyle olacağı belliydi. Bizim gibi yılmadan rap yapanların sayesinde rap buralara geldi. Sagopa ve Ceza öncülük yaptı. Ama rap şu an hâlâ zirvede değil. Bu daha başlangıç. Hangi kıtaya giderseniz gidin rap önde. Yakın zamanda Türkiye'de de böyle olacak. Bazı popçular rap müziğin geçici rüzgar olduğunu söylüyor. Birkaç sene sonra daha da çok yükseleceğiz ve zirveden inmeyeceğiz.
- Ama pop sanatçılarından bazıları da rap yaptı.
- Hiçbir rap geçmişleri, bilgileri yok sadece trend oldu diye kalkıp söylemek sahtekarlık bence. Biz gençliğimizi, ömrümüzü bu işe veriyoruz. Rap bu kadar kolay değil. Bize ve kendilerine saygısızlık yapıyorlar. Rap "ye, yo" demek ve hızlı söylemek değil bir hikaye anlatmadır.
- Sürekli yeni isimlerle karşılaşıyoruz. Gençleri nasıl buluyorsunuz?
- Gençler çok yetenekli ve iyi klipler çekiyor. Ama Sagopa ve Ceza ile kendilerini geliştirdiklerini düşünmüyorum. Bizim nesille bitti bu. Kimileri kötü isimleri dinleyerek rap yapıyor. Biz belirli isimleri duyarak büyüdük. Onlara ulaşmamız kolay değildi. Şimdiki rap'çilerin bu işi öğrenmek için önlerinde Anıl Piyancı, Sansar, Massaka, Tepki gibi çok fazla örnek var. Bence Avrupa'nın en iyi rap'çileri Türkiye'de.
DUYGUSUZ İNSANLAR BU İŞİ YAPMASIN
- Rap'in sert yorumcusu olarak biliniyorsunuz. Neden bu sert duruş?
- Ben hayatımı İzmir'in en sert yerlerinde geçirdim. Gecekondu mahallesinde büyüdüm. Yeri geldi sokaklarda kaldım. Hayatın hep sert tarafı ile yüz yüzeydim. Çocukken su sattım, simit sattım, bulaşıkçılık yaptım. İnşaatta çalışıp zar zor kazandığım para ile ilk albümümü çıkardım. Bunlar da ruhuma işledi ve kalemime yansıdı. Çevremde, ülkemde yaşananlara duyarsız kalamıyorum. Gazeteyi, haberleri takip ediyorum hep kaos, gözyaşı, adaletsizlik var. Böyle bir durumda nasıl güzel şarkılar yapabilirim? Ama şarkılarım ne kadar sert olursa olsun içinde hep öğüt içeren kelimeler oluyor.
- Nasıl yazıyorsunuz bu sözleri?
- Müziklerin dili var müzik bana bu konuda yaz diyor. Ben de müzik ne derse onu yazıyorum. Bazı müzikler var öyle bir his veriyor ki savaşları, sokağı, aşkı yazıyorsun. Bu duyguların hepsi bizde olduğu için ben de oradan gidiyorum. Canım sıkkın olunca yazamıyorum. Keyifliyken yazıyorum.
- Siz keyifliyken de sert sözler çıkıyor ama...
- Bir şarkımda sokaklarda kalmadıysan sokakları anlatmayacaksın diyorum. Sokakta kalmamış insanlar kalmış gibi konuşmasın. Yaşıyorsa yazsınlar. Bir şeyler yazabilmek için merhametli olmak gerekiyor. Duygusuz insanlar bu işi yapmasın. Samimi olmuyor. Bazıları gece gezmeye korkar şarkılarına baksan meydan okuyor. Şu an çok mutlu şarkılar da yazabilirim hangi şarkılardan para kazanılacağını da biliyorum ama hissetmediğim için yazmıyorum. Onlar da hissetmedikleri şeyleri yazmasınlar.