Kadının güçlendiği, eğitim aldığı, ürettiği ve kendi ayakları üzerinde durabildiği her coğrafya güzelleşir, zenginleşir... Ünlü ressam ve Baksı Müzesi'nin kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan da işte bu düşünceyle bambaşka ve büyüleyici bir proje için yine yola çıkıyor. Koçan'ın kadınların gelişimini ele aldığı projesi yine doğduğu topraklar olan Bayburt'ta filizleniyor. Bayburt'ta nehir kenarında sekiz dönümlük bir arazi üzerinde bu sefer kadınların eğitimi ve istihdamı için yeni bir proje yapısı yükselecek. Şu an arazi üzerindeki temizlik çalışmaları yapılıyor. Proje çalışmaları Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yürütülen binanın temelleri yıl içinde atılacak. 2020 yılındaysa proje tüm etaplarıyla hayata geçirilecek.
TAMAMEN KADIN İSTİHDAMI
Proje hakkında Baksı Müzesi'nde bir araya geldiğimiz Koçan ile konuştuk. Koçan, "Kadın ağırlıklı, kadın dayanışmasının olduğu bir projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Tamamen kadın istihdamına yönelik bir proje... Bu proje çerçevesinde açılan binada kadınlarımızı eğiteceğiz. Yeni tekonolojilerden çocuk bakımına, el sanatlarından çocuk bakımına kadar 360 derece kadının her konuda eğitimini sağlayacağız. Ardından kadınların istihdamını sağlamak ve ekonomik olarak güçlenebilemeleri için bir Baksı kadın markası kurguluyoruz. Geleneksel olan el sanatlarını (dokuma, örme...) günümüz tasarımcılarıyla buluşturacağız. Tamamen el yapımı boya ile modern bir şekilde yorumlanmış el sanatlarına dayalı tasarımları bu marka altında satışa çıkaracağız. Bu sayede kadının bölge ekonomisine katkısını gündeme getireceğiz. Kadın kendi ekonomik gücünü ele alacak ve güçlenecek. Tabii ki bunu yaparken asla kadın ve çocuğu ayırmayacağız. Kurulacak kompleks bünyesinde bir de kreş olacak. Yani kadınlar eğitim görürken ve çalışırken çocukları da hemen yanlarında olacak. Kadın ve çocuk ayrılmayacak. Nasıl annem tarlaya giderken beni de yanında götürüyordu, aynı şekilde kadınlar da çocuklarını yanlarına alacak. Böylece anne-çocuk ilişkisini devam ettireceğiz" diye anlatıyor. Şu anda hali hazırda Baksı Müzesi bünyesinde yer alan kilim, el işi ve doğal boya atölyeleri de bu yeni kompleks bünyesine katılacak. Böylece geleneksel el sanatları da yaşamaya devam edecek. Ortaya çıkacak modern sanatla Bayburt'un yöresel değerleri tüm dünyaya tanıtılacak.
Koçan, Baksı Müzesi'nin de çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarını aynı çatı altında yan yana getirilmesi amacıyla kurulduğunun altını çizip, "Eski adıyla Baksı, bugünkü adıyla Bayraktar köyünde; sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi ile 40 dönümlük bir araziye yayılan Baksı Müzesi bölgeye yeniden can getirmeyi amaçlıyordu. 2005 yılında Baksı Kültür Sanat Vakfı'nı kurduk. 2010 yılında müzeyi açtık. Yerel halkın göç etmesini engellemek onlara istihdam sağlamak esas amacımızdı. Çömlekçilik, dokuma gibi el sanatları bir zamanlar köyün gereksinimi karşılayacak orandayken, bugün hemen hemen hiç yok. Şimdi bu yeni kadın istihdam ve eğitim projesiyle bunu sağlayacağız" diye konuşuyor.