Sıcak... Çok sıcak... Klima açsan fazla üşütüyor, pencere açsan serinletmiyor... Bodrum, Alaçatı, Antalya'da deniz, kum, güneş fotoğraflarını gördükçe imreniyor olabilirsiniz. Tamam ama yaz boyunca kaç günü Ege'de veya Güney'de geçirebilirsiniz ki! O zaman şehirde tatil kafasına girmekte fayda var. Ve bunun en iyi yolu da kızgın kumlardan serin sulara atlamaktan geçiyor. Bir de yüzme havuzları var ki onlar hakkında da başka bir zaman yazarım. Hem daha geçen hafta İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Halk Sağlığı Müdürlüğü İstanbul'un plajlarını analiz etti. Ve 81 plajda gönül rahatlığı ile yüzebileceğimizi söyledi. Çok yakında İstanbul ve çevresi 34 mavi bayraklı plaja daha kavuşacak. Yeni plajları dört gözle bekliyoruz ama şimdi bu insanlar nerede kulaç atacak? İşte halk plajından özel plajlara bu yazın serinleten suları...
Bu yaz adı değişti ama yine gözde
Prens Adaları'nın en küçüğü Sedef Adası'na gidiyoruz. Bu yıl mekanın işletmecisi değişti adı da Liya oldu. Ulaşım imkanları değişmedi. Kartal'dan ve Büyükada'dan misafirlerini alıyorlar. Ayrıca kendi tekneleriyle gelenler için demirleme alanları da var. Burası bu yaz rezervasyonla çalışan bir işletmeye dönmüş durumda. Üstelik rezervasyon yaptırırken sakin bir köşede kitap okumak mı, yoksa yüksek müzik eşliğinde eğlenmek mi istediğinizi belirtiyorsunuz. Denizin üstüne konumlanan restoran bölümü kesinlikle keşfedilmeli. Denizi için gitmeseniz bile enfes yemekleri ve ambiyansı için gidebilirsiniz. Siyah ekmekle servis edilen Liya's carbon burgerin tadına mutlaka bakın. Plaja giriş ücreti hafta içi 70, hafta sonu 100 TL.
Elio Sedef ve enfes manzarası
Sedef Adası'nın bir diğer plajı da Elio Sedef... O aynen yoluna devam ediyor. Zaten ufacık olan adada iki tane bu tarz işletme var. İkisinin de en önemli özelliği sundukları son derece kaliteli hizmet. Gerçekten Ege'nin en iyi plajlarını aratmıyorlar.
Elbette deniz için beklentiniz o derece yüksek olmamalı. Alaçatı ya da Bodrum plajı ile mukayese edilemez. Ama şehirde tatil kafasına girmek ve bütün dertleri silmek için ideal adresler. 2010 yılından beri hizmet veriyor mekan. Sedef Adası'ndaki iki işletme de düğünler için tercih edilen yerler arasında... Düğün mekanı düşünenler bence Sedef Adası'na da bir göz atmalılar. Manzarası enfes, dekorasyonu çok şık ve gün batımı tek kelimeyle eşsiz. Sedef Elio'nun bir de muhteşem Büyükada ve İstanbul manzarası var. Üstelik Büyükada, Kartal, Kınalı ve Bostancı hattında VIP shuttle hizmeti de veriyor. Hafta içi son servis saat 23.30'da, hafta sonu ise 00.00'da gerçekleşiyor. Gece partilemek isteyenler için bu saatler erken gibi görünse de tüm gün güneş ve denizin tadını çıkaranlar için yetiyor. Plaja giriş ücretleri hafta içi 50, hafta sonu 70 TL. Restoran kısmı ise oturmalı 250, bistro şeklinde ise 750 kişi ağırlayabiliyor. Peki ama burada ne mi yemeli? İnsanın canı denizden sonra genelde ya protein ya da karbonhidrat çekiyor. Burgerleri ve dürümleri bir de pizzaları enfes... Ana yemeklerin fiyat aralıkları da yaklaşık 40-70 lira arasında değişiyor.
***
Dünyanın zirvesi önem kazandı
Dünyanın en tepe noktaları, Arktik ve Antarktika... Gezegenimizin iki zıt ucuna ait genel bilgimiz ayılar ve penguenlerden, uzak ve soğuk olmalarından, küresel iklim değişikliği tartışmalarından öteye gitmiyor. Ancak kutuplar yalnızca biyolojik değil, aynı zamanda ekonomik olarak da dünyanın geleceğinde kilit rol oynuyor.
14 milyon kilometrekare Dünya'nın kara yüzölçümünün onda birini Antarktika oluşturuyor. Üsler için en ideal nokta da burası. Dolayısıyla Antarktika'da üssü bulunan 53 ülkenin 30'u, burada araştırma istasyonlarını konuşlandırmış durumda. Antarktika'nın ilgi odağı olması Uluslararası Jeofizik Yılı nedeniyle 1956-1958 yıllarına dayanıyor. Çoğu ülke bilimsel faaliyetlerini bu dönemde başlattı ve kıtanın keşfedilmeyen yerlerine çok sayıda sefer düzenlendi.
Arktik bölgesi için ise süreç hem benzer hem de biraz daha farklı ilerledi. Aslında 9. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar bölgeye sefer ve keşifler yapılmaktaydı. Fakat bölgeye ilginin esas olarak artmasına sebep, doğal gaz, petrol, maden kaynaklarının varlığının, balıkçılık faaliyetlerinin verimliliğinin ve taşımacılık ile ulaştırmadaki geleceğinin keşfedilmesiyle oldu. Ülkelerin; dünyanın paylaşılamayan ve üzerinde kesin bir egemenlik kurulamamış Arktik Bölgesi için bölgeyle ilgilenme sebepleri dolayısıyla pek bir benzer.
Bu doğrultuda Arktik bölgesinde hak iddia eden devletlerarasındaki problemlerin çözümü için en önemli uluslararası düzenleme ise 10 Aralık 1982 tarihinde imzalanan Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi.
***
Bu plajda cazlı brunch var
Kış sezonunda şöminesiyle hizmet veren yazın hem caza hem brunch'a doyuran bir mekan Milyon Beach. Zira her Pazar cazlı brunch'ları var. 2018 yılında Kilyos'ta hizmet vermeye başladılar. Özellikle caz müzikli brunch'ları sayesinde kısa sürede de hatırı sayılır bir müdavim kitlesine ulaştılar. Kış boyu sadece restoran bölümü açıktı. Yaz oldu deyim yerindeyse Milyon coştu. Yaz boyunca konserlere, festivallere ve gün batımı partilerine ev sahipliği yapıyor. Her gün sabah 08.00'de açılan mekan etkinlik takvimine göre gecenin ilerleyen saatlerinde kapanıyor. Gelenler çoğunluk çimlere uzanıyor. Yüzme ve su sporları meraklıları ise denize yakın yerlerde olmayı tercih ediyor. Plaja giriş ücreti hafta içi 45, hafta sonu 65 TL. Restoranı ise daha çok deniz mahsulleri ağırlıklı. Yemekleri hiç fena değil. Çimenlik alanlar da ise hamburger gibi atıştırmalıklar ve içecek servis eden barları var. Yeni bir marka Milyon Beach. Ama kesinlikle denemeye değer.
Yemekte iddialı
Artık yılların değişmez adresi oldu Kilyos'taki Solar Beach. Silivri'de yaşadığımız zaman özellikle hafta içi annemle gidip sakin plajın keyfini sürmeyi çok severdim. Lakin artık pek sakin günü kalmadı. Ama bir kilometreyi aşan kumsalında kalabalığı çok da hissetmiyorsunuz. Benim gibi erken kalkıp hem serin suyun tadını hem de boş plajın keyfini çıkarmak isteyenler için ideal. Hafta içi saat 08.30'da, hafta sonları ise 08.00'de açılıyor. Yeni hizmete giren sörf kulübü, aromaterapi güzellik merkezi, evcil hayvan merkezi, spor salonu ve mağazalar deniz keyfinize eşli eden diğer özellikler. Mekan jet ski şampiyonasına da ev sahipliği yapıyor. Üstelik yaz boyu etkinlikler, DJ partileri ve happy hour konsepti de eksik olmuyor. Bu arada yemek konusunda da iddialı. Bir de denizden hoşlanmayanlar için havuz seçeneği de var. Giriş ücreti hafta içi 40, hafta sonu 80 lira. Haftanın yedi günü Beşiktaş ve Hacıosman'dan plaja servisler de kalkıyor.
Sezonluk üyelik mümkün
Tam 10 yıldır Kilyos'ta hizmet veriyor Tırmata Beach Club. Şahsen ben ilk kez varlığından haberdar oldum. Üstelik internet sitelerinde yazdıklarına göre 2 bin 500 kişilik şezlong kapasitesine sahip ve hafta içi sakinlik, hafta sonu eğlenmek isteyen sosyo-ekonomik bakımdan güçlü kesime hitap ediyor. Bu arada "Damsız girişe en çok özen gösteren müessese" olarak kendilerini tanımlıyorlar. Hiç gitmediğim, bu yıl keşfettiğim ama en kısa sürede ziyaret etmeyi düşündüğüm bir plaj burası.
Biraz daha bilgi vermek gerekirse, oldukça geniş bir araziye kurulu. Üç aylık iki kişi üyelik ücretiyse 1300 lira. Günübirlik hafta içi giriş, 40, hafta sonu ise 60 TL. Restoran kısmı 12 ay açıkmış. Bu arada plajda bir de kite sörf okulu hizmet veriyor
Konaklamak için bungalov
İşte şehirde tatil dedikleri tam da bu olmalı. Aslında hem plajın keyfini çıkarabileceğiniz hem de konaklayabileceğiniz pek çok yer daha var. Ama Büyükada'daki Yörükali Plajı bu iş için biçilmiş kaftan. Plaj her gün 08.00'de açılıyor ve 19.00'a kadar hizmet veriyor. Tabii bungalov'larında konaklamıyorsanız.... Aksi takdirde plaja giriş ücreti hafta içi 50, hafta sonu ve özel günlerde 60 TL. Yörükali Plajı'nda çocuklar ve yetişkinler için farklı pek çok su sporu aktivitesi de bulunuyor. Plaja iskeleden dolmuşlar kalkıyor, hatta valizlerinizi de taşıyor.