Uyumsuz ve birbirine zıt ortaklar fikrinden hareketle 1997'de ortaya çıkan Siyah Giyen Adamlar filminin en büyük özelliği kendini ciddiye almamasıydı.
Ki bu da doğaldı çünkü filmin hedefinde devletlerin, gizli örgütlerin, ajanların üzerine sirayet eden o bürokratik ve tuhaf ciddiyet vardı. Ciddi görünüşlü iki ajanın dünyaya yasa dışı yollarla gelen uzaylılarla mücadelesi anlatılırken işte o ciddiyetin sürekli iğnelenmesi de bu yüzdendi.
O dönem dünyada yaşanan sivilleşme hareketi nedeniyle bu fikir tutmuştu ve 2002'de de filmin devamı geldi. Geldi ama aslında devir de değişiyordu. 11 Eylül olmuş, dünyandaki sivilleşmenin estirdiği olumlu rüzgar sönmüş ve tekrar o 'her şeyi çok ciddi ele alırız' (aslında siz onu mış gibi yaparız diye okuyun) anlayışı hakim olmuştu. Yıllar sonra 2012'deki üçüncü film çekilmiş olsa da o da veda niteliğindeydi.
İşin aslı şık bir şekilde veda etmeyi bildi ekip.
Ama malum Hollywood, eskiye nur yağdırmakla ünlüdür. Bunun için Siyah Giyen Adamlar yeni yüzlerle ve yeni bir macerayla tekrar karşımızda.
ARAMIZDAN BİRİ KÖSTEBEK
Sakin Ol, Adalet Peşinde, Hızlı ve Öfkeli 8 gibi filmleri yöneten F. Gary Gray'in çektiği filmde uzaylılarla mücedele eden ekip, Thor'da ziyadesiyle uzaylılara alışık olan Chris Hemsworth (Ajan H) ile Tessa Thompson'dan (Ajan M) oluşuyor.
Hikaye basit, ekibimiz ölümcül bir silahın düşman belledikleri bir uzaylının eline geçmemesi için uğraşıyor. Ama bu süreçte anlıyorlar ki teşkilatta bir köstebek var. Ve onu ortaya çıkarmaya çalışıyorlar.
Yine uyumsuz ortaklar fikrinden hareket edilse de ve isminde adam olan bir seride bir kadın ajana yer verilse de temelde o ilk serinin kendini ciddiye almama meselesi tam olarak anlaşılamamış. Hatta bu filmin kendini fazla ciddiye aldığı bile söylenebilir. Hal böyle olunca ilk serinin aktığı yatağın terk edildiğini anlıyoruz.
BİRAZ HIZLI VE ÖFKELİ BİRAZ AVENGERS
Yönetmen F. Gary Gray, Siyah Giyen Adamlar'ı aksiyon olarak Hızlı ve Öfkeli'yi atmosfer olarak Avengers'ı hatırlatan bir anlatım ve görsel dünya içine sokuyor.
Güzel olan bir kadın ajanın işbaşı yapması ve filmin adındaki 'adamlar' kelimesinin sorgulanması. (Geçen haftaki X-Men filminde de Raven serinin adının X-Women olmasını önermişti.) Kötü olan ise serinin orjinalliğinden uzaklaşması ve bu hamle ile özgünlüğünü yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalması.
Gerçi Siyah Giyen Adamlar'ın ortaya çıktığı dünya yok artık. O serinin iğnelediği, dalgasını geçtiği bürokratik ciddiyet kendini yeniden üretti ve artık daha güçlü bir şekilde otoritesini hissettiriyor. Dolayısıyla ilki gibi bir seri günümüze uygun düşmüyor denilebilir.
Olabilir ona da itirazım olmaz. O zaman yeni filmden kendi janrı içinde onu öne çıkartacak bir özelliğinin olmasını bekleyebiliriz. İşte o da yok. Dediğim gibi Hızlı ve Öfkeli ve Avengers karışımı ama oyuncuların siyah giyindiği bir film var karşımızda.