Şu sıra mesela ketçap istiyorsun, masada biri "Ketçap aslında bir tür ilaçmış..." diye cümleye başlıyor. Ya da "Yerfıstığının sebze olduğunu biliyor muydunuz?" deniliyor... Gıda gerçekleriyle ilgili birbirinden ilginç kitaplar yayınlanıyor. Örneğin son olarak Mike Bellino'nun kitabı Fun Food Facts (Yiyeceker Hakkında Eğlenceli Gerçekler) piyasaya çıktı. O halde gelin hep beraber her gün yediğimiz yiyecekler hakkında bilmediklerimize bir bakalım. Kimileri gerçekten şaşırtıyor...
HAVUÇ HER ZAMAN TURUNCU DEĞİLDİ!
16. yüzyılda Afganistan'da yetişen havuçlar mor, kırmızı hatta bazen siyah renk olurmuş. 17. yüzyılda ise turuncu havuçlar ilk kez Hollanda'da yetiştirilmeye başlanmış. Ancak çorbalara renk vermediği için o dönem rağbet görmemiş. Siyah çorbalar daha mı iştah açardı dersiniz!
PATLAMIŞ MISIR YARASA MAĞARASINDA
Patlamış mısır yemeyi hepimiz çok seviyoruz, sinema izlerken ne de güzel yiyoruz. Oysa patlamış mısır tohumunun ilk kez ABD'nin New Mexico eyaletinde yarasa mağaralarında bulunduğunu biliyor muydunuz? Üstelik bu tarih 5600 yıl öncesine dayanıyor. Patlamış mısırın bizzat kendisi, yani patlamış hali ise Peru'nun doğu yakasında bir mezarlıkta bulunuyor. Hatta kayıtlara göre Aztekler 1519 yılında patlamış mısırdan kolye ve saç aksesuarları yaparmış. 1700 yılında ise patlamış mısır sabah kahvaltılarında kullanılırmış. Üstüne şeker ve süt konurmuş. Kısacası bugünkü mısır gevreğini o zamanlarda patlamış mısır ile yaparlarmış.
MEYVE İLE EĞLENCE
Meyve kelimesi Latince frui'den geliyor. Eğlence ve keyif verici anlamına geliyor. Elma ve armutların 7 binin üzerinde farklı çeşitte bulunduğunu biliyor muydunuz peki? Ama sadece 100 tanesi ticari olarak yetiştiriliyor. Portakal ise ilk olarak Hindistan, Çin ve Japonya'da bulunuş. Bu arada meyvelerin buzdolabında saklanmaması gerektiğinin bilgisini de vereyim. Meyveler 7 derecede yani evde en soğuk yerde muhafaza edilmeli.
KEÇİLERE KAHVE
Kahvenin keşfinin keçileri uyutmak için başladığını bilenler el kaldırsın! Hikaye şöyle başlıyor... Bir keçi çobanı ağaçtaki meyveleri yiyen keçilerin bütün gece enerjik olması ve hiç uyumamaları üzerine Sufi dervişlere gider. Dervişler meyvelerin çekirdeklerini ateşe atar ve ortalığa kahve kokusu yayılır. Ateşte kavrulan çekirdekler öğütülür ve özlerini bırakmaları için suda kaynatılır. Bizim bildiğimiz kahvenin ilk çıkış noktası da böyle olur. ÇAYI
RASTGELE BULAN İMPARATOR
Eski bir Çin efsanesine göre İmparator Shen Nung sularını kaynatan insanların daha sağlıklı olduklarını keşfediyor. M.Ö 2737 yılında bir gün kaynayan suyun içine yaprak düşüyor. Çaydan bir yudum alan imparator yaprakların suya bıraktığı aroma kokusuna hayran kalıyor. Çin İmparatoru bir yudum alıyor. Böylelikle de sıcak çayın hikayesi start alıyor. Buzlu çayı ise genç bir İngiliz 1904 yılında buluyor. Sıcak çayı yazın sıcağında satmaya zorlanıyor. (Hem de İngiltere'de) O da buzlu bardaklarda parçalanmış buzla çayı servis etmeyi deniyor. Bir anda serinletici bu çay İngiltere'nin en popüler içeceklerinden oluyor. Ve kısa sürede namı ABD'ye uzanıyor.
BİR PARA BİRİMİ OLARAK ÇİKOLATA
Tarihte ilk çorba hipopotam ve serçe etinden yapılmış.
Brezilya'da en çok satılan ve yenen pizza bezelyeli pizza desem şaşır mısınız?
Bir mısır koçanının her sırasında çift sayıda tane oluyor ve genelde bu rakam 16. Buzdolabınızda mısır koçanı varsa saymaya ne dersiniz?
Çikolata pek çokları için bir arzu nesnesi. Oysa Aztekler için bir para birimiymiş. Demek o yüzden Peru'da bugün hâlâ çikolata çok önemli ve birçok yiyeceğe göre pahalı.
Amerikan çöreği donut aslında tatlı tüketilir. İçi kremalı, dışı çikolatalı olanı en popüleri. Ama Güney Kore'deki Dunkin' Donuts şubelerinde kimchili çekirgeli çeşidinin satıldığını söylesem... Hem de yok sattığını...
Birçok kişinin yerfıstığı alerjisi oluyor ama diğer kuruyemişlere olmuyor. Aslında yerfıstığı bir çeşit kuruyemiş değil, bir tür sebze ve bezelye ile aynı familyadan geliyor...
Balzamik sirke artık salataların olmazsa olmazı. Hele yıllanmışları epey lezzetli. Ama piyasada satılan yıllanmış balzamik sirkelerin birçoğu gerçek değil. Çünkü fiyatları 450 ila 600 lira arasında değişiyor.
En çok sosisli sandviç yeme yarışmasını Joey Chestnut isimli genç tam yedi yıldır üst üste kazanıyor. Son olarak 10 dakikada 67 sosisli sandviç yiyerek rekor kırmıştı. "Sandviçler enfesti ve çok sıcak değildi" yorumunu yaptı. Rakipleri ise bir daha sosis görmek istemediklerini belirttiler.
Her ne kadar devlet politikalar, sağlıklı beslenmeyi yaymak için çalışsa da fast food'un hızlı yükselişi son sürat devam ediyor. Örneğin ABD'de her yıl 13 milyar hamburger yeniyor. McDonalds ise tüm dünyada her gün 75 saniyede bir hamburger satıyor.
"Ketçap" desem muhtemelen birçok kişi "Patates kızarması nerede?" diye sorar. En azından ben sorardım. Oysa ilginç ve uzun bir geçmişi var ketçabın. 16. yüzyıla dayanıyor. 18. yüzyılda ise bazı hastalıklara karşı ilaç olarak kullanılıyormuş. Bunların başında ise sindirim sistemi bozuklukları var.
Dünyadaki en pahalı kavun-karpuz Japonya'da bulunuyor. Yubari King isimli kavun 23 bin dolara alıcı bulmuştu. Yine Japonya'da üretilen siyah karpuzun fiyatı ise 6300 dolar.
Avokadonun içinde bulunan bir tür toksin, kedi ve köpeklere zarar vermese de bazı hayvanlarda ölüme neden olabiliyor. Kuşlar ve büyükbaş hayvanlar avokado yerdikten sonra zehirlenip ölme riski altındalar.