Plastik sanatlar rekor rakamlarla karşımıza çıkınca daha fazla kesimin merakını uyandırıyor. Örneğin müzayede rekorları, en pahalı tablolar gibi... Şu sıra yine dünyanın gündeminde birbirinden ilginç sanatsal olaylar var. Örneğin gerçek olup olmadığı tartışılan bir tabloya biçilen 170 milyon euro'luk açık artırma bedeli gibi. Ya da dünyanın en pahalı çağdaş ressamının tasarladığı dünyanın pahalı suiti... Bir de çalınan milyonlarca euro'luk tablonun 20 yıl sonra bulunma olayı var. O halde gündemimizde bu hafta yine sanat var...
GECESİ 100 BİN DOLAR
Lüks kavramı her gün yeniden yorumlanıyor. Misal bundan birkaç yıl önce en pahalı otel odası altın kaplama olandı. Daha sonra ilginç lokasyonlar ve servis lüks kelimesinin içini, dışını doldurdu, iyi servis veren en pahalı oldu. Şimdi ise sanat yeniden altının elini büküyor ve bir numaraya oturuyor. Şu sıra tüm dünya İngiliz sanatçı Damien Hirst'in Las Vegas'ta Palms Casino Resort'ta tasarladığı suiti konuşuyor. Geceliği 100 bin dolar olan dubleks odada konaklamak için iki gece kalma şartı da var. Yani 200 bin doları gözden çıkarmanız gerekiyor. Ya da otelin kumarhanesinde 1 milyon dolarlık krediniz varsa bedavaya konaklayabiliyorsunuz.
Peki ama kimler konaklıyor bu dünyanın en pahalı otel odasında? Hemen söyleyelim, koleksiyonerler sıraya girmiş durumda. Ne de olsa sanatçının onlarca orijinal işi odada karşınıza çıkıyor. Dekorasyon dergileri çekim yapabilmek için bile bedeller ödemeye razı. 840 metrekarelik dubleks suitte iki ebeveyn odası, Las Vegas manzaralı bir teras, terasta havuz ve sayısız salon yer alıyor. 50 kişilik yemek bölümü, masaj odaları ve dinlenme odası da mevcut. 24 saat kahya servisinden bahsetmeme zaten gerek yok.
Ama odayı bu kadar pahalı yapan elbette Hirst eserleri ve tasarımları. Sanatçının altı orijinal eseri suitte sergileniyor. Winner/ Loser (Kazanan/Kaybeden) ismini verdiği iki köpek balığının yer aldığı eseri şüphesiz en ilgi çekici olanı. 12 kişilik barı, dev hapların bulunduğu ve Monet adını verdiği yarı saydam dolabı da cabası. Duvarlarda, yerlerde ve neredeyse her yerde kelebekler, kuru kafalar ve hap figürleri yer alıyor. İlaç formundaki 200 aplik de diğer dikkat çeken detaylardan sadece bazıları. O halde anlatılmaz yaşanır diyoruz. Tabii bunun için hem Las Vegas'ta sağlam bir tanıdığınız hem de 200 bin dolar nakit paranız olmalı.
TABLO GERÇEK Mİ DEĞİL Mİ?
Tarihin en ilginç müzayede satışlarından biri gerçekleşmeyi bekliyor. 2014 yılında Fransa'nın güneybatısında yer alan Toulouse şehrinde bir evin tavan arasından çıkan tablonun ünlü İtalyan ressam Caravaggio'ya ait olduğu iddia edilmişti. 65 eseri bulunan ressamın 66. eserinin bu olduğu iki yıl sonra 2016 yılında Fransa Kültür Bakanlığı tarafından deklare edildi ve tabloya 120 milyon euro değer biçildi. Fransa'da aynı yıl eser satışa çıktı ancak alan olmadı. Ardından da yaklaşık üç yıllık yurt dışı ambargosu çıkınca eser bu haziran ayında yeniden satışa konuldu.
Resim 27 Haziran'da ortaya çıktığı Fransa'nın Toulouse şehrinde satışa çıkacak. Judith Beheading Holofernes (Judith Holofernes'in Başını Keserken) isimli tablo 150 milyon euro'dan açık artırmaya çıkacak. Müzayedeevi yetkilileri bunun çok daha üzeri bir fiyata satılmasını bekliyor.
Tablo ile ilgili sanat tarihi dünyası ikiye bölünmüş durumda. Kimilerine göre Caravaggaio aynı sahneyi iki kez resmetti. Tablonun bir tanesi Palazzo Barberini Müzesi'nde sergileniyor. İkincisi ise tavan arasından çıkan parça.
Bazı sanat tarihçileri ise resmin kesinlikle Caravaggio'ya ait olmadığını savunuyor. Hatta resmi protesto edenler bile oldu. Hatta resmin sergilendiği Milano'daki galeride çalışan bir sanat tarihçisi istifa etti. Bakalım gerçek olup olmadığı belli olmayan bu resim ne kadardan alıcı bulacak! Şimdi sanatsevereler merakla resmin satılmasını bekliyor.
ÇALINAN PICASSO BULUNDU
20 yıl önce Suudi milyarder Sheikh Abdul Mohsen'in yatından çalınan Picasso tablosu geçen hafta içerisinde bulundu. Mohsen çalınan Dora Maar portresi için 400 bin euro ödül biçmişti. Daha önce hiç müzeye girmeyen ve fotoğrafı olmayan tablonun bulunması çok da kolay olmadı. Zaten tabloyu sonunda sanat eseri dedektifleri buldu. Amsterdam'da bulunan tablo 1938 yılında yapılmış. Sanatçının sevgilisi, Fransız fotoğrafçı, ressam ve şair Dora Maar'ı resmettiği pek çok eseri yer alıyor. Çalınan ve Mohsen'in koleksiyonundaki bu portre ise Picasso'nun favorileri arasındaydı. Öyle ki sanatçı ölene kadar asla satmadı ve kendi özel koleksiyonunda tuttu. Peki ama milyarder iş adamı ihbar sonucu eseri bulan dedektiflere ödül parasını ödeyecek mi? Şimdi bu merak ediliyor.
SUDAKİ HEYKEL SANAT MI?
Hong Kong'da Art Basel start aldı ve sanat sezonu açıldı. Fuarla eş zamanlı olarak şehirde farklı sanatsal aktiviteler yer alıyor. Bunlar arasından en ilginci ve en çok tartışma konusu olan ise çağdaş sanatçı Kaws'ın Victoria Limanı'na yerleştirdiği 57 metrelik heykel. Kimileri bunu çok sanatsal bulurken, kimilerine göre suda bu tarz bir plastiğin yüzmesi hiç de sağlıklı değil. "Böyle sanat olmaz olsun" diyenler de var muhteşem bulup heykeli uyuyan robota benzetenler de.
ÇAKMA TAŞ KRİZİ!
Çakma taş krizine dair son günlerde birbiri ardına örnekler duyuyorum. Damat adayları sahte pırlantalı yüzüklerle evlilik teklif ediyormuş. İlk hikayeyi yüzüğümü küçültmek için gittiğim kuyumcu anlattı. Pırlantanın gerçek olup olmadığına bakıyor, ona göre yüzüğü küçültüyorlarmış. Taş gerçek değilse eridiğinden işlem yapılamıyormuş. Bu ay gelen iki sahte taş vakası olmuş. "Gelin adayları çok kızmıştı ama sonunda ne oldu" bilmiyorum diye anlattı. Bu hikayeyi yeni dinlemiştim ki bir arkadaşım kuzeninin erkek arkadaşının sahte taş ile evlenme teklif ettiğini anlattı. Başka örnekler de varmış. Ne gerek var çakma taşa. Yüzük sadece aşkın ve bağlılığın sembolü değil mi?
HEYECAN VERİCİ VE GÜVENLİ
Dünyada Hollywood starları arasında eskrim yapmak epey popüler. Tom Cruise kankası Will Smith'i başlatmış o da başka starları. Madonna, Angelina Jolie, Brad Pitt eskrimle ilgilenen starlar. "Hem heyecan veren bir spor olsun istiyoruz hem de güvenli olsun, artık 20 yaşında değiliz" diyorlar. Eskrim trendi Avrupa'ya ve bize de sıçramış durumda. Özel ders alan birkaç kişiyi biliyorum. Gelecek yıllarda daha da çok kişiyi görürsek şaşırmayalım.
ŞEHİRDEN HAVADİSLER
Sanat piyasası düşüşün ardından yeniden atakta. Bugün Bali Müzayede'nin Maçka'daki yerinde birbirinden değerli eserler açık artırmaya çıkıyor. Hakan ve Serkan Bali tarafından yönetilen müzayedede Nuri İyem, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Burhan Doğançay ve Devrim Erbil gibi önemli sanatçıların işleri yer alıyor. Alıcı olmasanız da bu heyecana ortak olabilir ve müzayedeyi izleyebilirsiniz.
Bir Küba esintisidir devam ediyor. Tur şirketlerinin Küba paketleri yok satıyor. Herkesin hayalinde bir Küba seyahati var. Şehirde ise Küba etkinlikleri. Son olarak Maslak'ta Zaxi perşembe akşamları Küba happy hour'ları başlatmış. 18.30-22.00 arası Cuba Trio sahne alıyor ve Latin parçalarını seslendiriyor. Bu arada bir tapas, bir suşi tabağı ve bir kadeh şarabın dahil olduğu menünün kişi başı fiyatı da 79 TL.