New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi, Anıtsal Yolculuk/ Monumental Journey adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergide ünlü Fransız fotoğrafçı Joseph-Philibert Girault de Prangey'nin 19. yüzyılda çekmiş olduğu 120 fotoğraf da var.
Prangey, 1842-1845 yılları arasında çıkmış olduğu Doğu Akdeniz seyahatinde 1000'den fazla dagerreyotipi üretti. Dagerreyotipi, gümüş nitrat ile ışığa duyarlı hale getirilen bakır levhalardan fotoğrafik görüntü elde etme esasına dayanıyor. Oldukça zor ve zahmetli olan yöntemde görüntü sülfür ile gümüş plakalar üzerine işleniyor.
Prangey bu yöntem ile Yunanistan, Mısır, Suriye, Lübnan, Kudüs ve İtalya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkeyi gezerek buradaki yerleri fotoğrafladı.
NADİR ESERLERİ GÖRME FIRSATI
Türkiye'ye uğramayı da es geçmeyen ünlü fotoğrafçının İstanbul'da çekmiş olduğu fotoğraflar geçen aylarda açılan sergide yerini aldı. Bu fotoğraflar, birçok uzman ve tarihçi tarafından İstanbul'un ilk fotoğrafları olarak nitelendiriliyor. Büyük ilgi gören sergi 12 Mayıs'a kadar açık olacak.
Dünyada dagerreyotipi yöntemi ile fotoğraf çeken insan sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Sergi de nadir görülen bu eserleri tecrübe etmek için eşsiz bir fırsat sunuyor. Fotoğrafların ortaya çıkışı ise şöyle gerçekleşiyor:
1920'de, Prangey'in uzak bir akrabası olan Charles de Simony, fotoğrafçının Fransa'daki mülkünü satın alıyor. Fotoğrafları burada, orijinal ahşap kutularında etiketlenmiş ve dikkatlice depolanmış bir şekilde buluyor. Prangley'in arşivi, dünyanın en eski fotoğraf arşivi olarak adlandırılıyor.