Bir müzisyen düşünün turneye çıkıyor ama turne otobüsüne ihtiyacı yok. Keza kıyafetlerini hazırlayacak stiliste, yemeklerini yapacak aşçıya da. İki laptop içinde şehir şehir taşınıyor. Sahnede belirmesi için laptop'ın tuşuna basılması yetiyor. Tıpkı 1988'de aramızdan ayrılan Roy Orbison gibi birçok efsanevi ismin hayranlarıyla buluşmasının tek yolu şimdilik bu. Geçen günlerde Toronto'daki Sony Center'da düzenlenen konserde Orbison'ın hologramı sahnedeydi. Kendisine 31 kişilik canlı orkestra eşlik ediyordu. Teknolojik gelişmelerin müzik dinleme alışkanlığımızı nasıl değiştirdiğine son birkaç yıldır yakından tanık oluyoruz. Dijital müzik platformları sayesinde artık ne dinleyeceğimizi düşünmeyi bile bıraktık. Ruh halimizi söylüyoruz, algoritmalar devreye giriyor, saniyeler içinde bize uygun şarkıların listesi önümüze geliyor. Canlı performanslarda da durum farksız. Teknoloji tüm hızıyla konser izleme deneyimimizi yeniden şekillendiriyor. Hologram müzisyenleri 2019'da sahnede daha sık görecek olmamız belki de bunun en açık habercisi.
AMY DE SAHNEDE, ZAPPA DA
Gelecek yıl turneye çıkacak isimlerden ABBA da hayranlarına "Sürprizlere hazır olun" mesajı verdi. 35 yıl sonra tekrar bir araya gelen gruba, sahnede ilk dönemlerinin hologramları eşlik edecek. Bu sayede gençler, bir dönemin ünlü grubunu tıpkı anneleri ve babalarının anlattığı şekilde, o zamanki tavırlarıyla izleme fırsatı bulacak. Frank Zappa, Kanadalı piyanist Glenn Gould da önümüzdeki yıllarda hologramlarıyla sahneye dönecek isimler arasında. Amy Winehouse için hazırlanan benzer proje de müzisyenin babasının onayını bekliyor. Canlı müzik dinleme deneyiminin sınırları da önümüzdeki dönemde genişliyor. Artık hayranlar konser alanına girmeden önce ve çıktıktan sonra da bu deneyimin bir parçası olmaya devam edecek. Nasıl mı? Londra'daki O2 Arena bu konuda öncü isimlerden. Oluşturduğu platform aracılığıyla müzik tutkunlarını özel kampanyalarına dahil ediyor, onlara sahne arkası görüntüleri gibi özel içerik sağlıyor. Hatta artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak konser verecek şarkıcıyla selfie çektirme fırsatı tanıyor. Lady Gaga ile selfie. Hiç fena fikir değil! Konser sonrasında da geceden özel fotoğraflara ve video görüntülerine ulaşma imkanı sağlıyor. O2 Arena'da 2019'da konser verecek isimler arasında Ozzy Osbourne da bulunuyor. Son turnesi için Peex firması ile anlaşan Elton John ise konserlerinde hayranlarına giyilebilir teknoloji ve artırılmış gerçeklik deneyimi sunacak. Peex'in kullandığı sistem sayesinde hayranlar konser sırasında gerçek zamanlı miks yapıp performansı istekleri doğrultusunda kişiselleştirebilecek. Vokalin sesini açacak, davullları kısacak...
BLOCKCHAIN'DEN BİLET SATIŞI
Konserlerde sık sık rastlanan sorunlardan biri de karaborsa. Artık konser alanlarının girişinde "Bilet lazım mı?" sorusuna daha az rastlayacağız, Müzik sektörü, veritabanı teknolojisi blockchain ile bu sorunu çözmeye başladı. Bu sayede bilet alımında gerçekleşen kayıtlar manipule edilemiyor, silinemiyor. Birkaç festivalde bu sistem uygulandı, başarılı da oldu. Biletler blockchain üzerinden hem gerçek para hem de kripto para ile alınabilecek. Bilet sahipleri dilediği gibi biletlerini başkasına aktarabilecek ama biletin ilk kullanıcısı bilindiği için düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan satan hemen fark edilecek.
Müzikler Amar imzalı
Human ve Yuva (Home) belgesellerinin nefis müzikleri ona ait. Keza Van Gogh filminin de... Fas kökenli Fransız besteci Armand Amar'ın müziğini bu kez 22. Tiyatro Festivali kapsamında dinleme fırsatı bulacağız. İKSV'nin düzenlediği festival kapsamında 3-4 Aralık'ta Zorlu PSM'de sahnelenecek güncel dans gösterisi PIXEL'in müzikleri besteciye ait. PIXEL'in koreografisinde ise 1990'ların başlarından beri hip-hop sahnesinin önde gelen isimlerinden olan Mourad Merzouki'nin imzası var.