Klişe nedir? "Bodrum mu Çeşme mi?" sorusu olabilir. Her yaz bana da sorulur. İkisinin ayrı tadı, ayrı heyecanları var oysa ki. Çeşme- Alaçatı plajlarını yüzmek, spor yapmak için tercih ederim örneğim. Ama sizin spordan kastınız jet-ski'ye binmek ise buyurun Bodrum'a.
Akşam eğlenceye gelince ise Bodrum açık ara önde. Hem "Alaçatı sokaklarında A noktasından B noktasına ne kadar zamanda gidilir?" diye sorarsanız yanıtı yok.
Hafta sonu iki dakikalık yolu 20 dakikada gidebilirsiniz. Yaya trafiği ve kaldırıma masa atmayı abarttıkça abartan mekanlara buradan teşekkürler!
Geçen hafta iki kez Bodrum ve bir kez de Çeşme yaptım ve ikisini kıyasladım.
GÜNE BAŞLARKEN
Çeşme: Sörfçü kafelerinde, köy içindeki adreslerde, popüler kahvaltı mekanlarında mükellef bir sofra donatan çoğunlukta. Fit omlet, menemen, granola, köy yumurtası gibi seçenekler tüketiliyor. Özellikle kiteboard, sörf gibi sporlarla uğraşanlar kahvaltıyı atlamıyor. Çeşme-Alaçatı güne erken başlıyor anlayacağınız.
PLAJLAR
Çeşme: Plajlarda konfor, spor, doğallık ve bohemlik önplanda. Kumsalda illa ki frescobol (ufak raketler ve topla oynanan oyun) oynayanlara rastlıyorsunuz. Gelenler görmek, görünmek değil de yüzmek, spor yapmak, denizin-güneşin tadını çıkarmak istiyor. Giriş ücreti en gözde plajlardan Paradiso'da 50 TL. Buna içeride verilen havlu, şezlong ve şemsiye dahil. Fly-Inn'de giriş ücreti ise 70 TL. Çeşme-Alaçatı civarındaki plajlar girişte tüketim bedeli değil, içeri giriş ve şezlong bedeli alıyor
Bodrum: X Beach, Kuum, Maçakızı gibi popüler plajlarda kıyafetler, mayo ve bikiniler pek bir süslü oluyor. Kollarına onlarca taşlı bileklik takanlar, altın bileziği ile plaja gelenler de oluyor. Kafalarda en havalı şapkalar, ayaklarda marka marka sandaletler göze çarpıyor. Bikini üstüne şık kaftan almayanı sanırsınız içeri almıyorlar.
Bodrum'da genellikle giriş ücreti, içeride aynı zamanda tüketim bedeli oluyor. Maçakızı'na gidiyorsanız kişi başı 300 TL ödemeniz gerekiyor. Türkbükü'ndeki diğer plajlarda ise bu fiyat 150 TL. Bu yıl açılan Kai Beach ise şezlong parası alan tek tük yerlerden. Ona giriş ücreti de 80 TL.
PARTİLER
Çeşme: Yaz boyunca dünyanın farklı yerlerinden gelen ve ülkemizin en çok rağbet gören DJ'leri plajlarda setin başına geçiyor.
Geçen yıl kimi plajlarda 'loca yapma' terimi vardı. Bu yıl son bulmuş. Herkes pistin etrafında ya da ortasında dans edip eğleniyor. Bir de denizin içinde kendini müziğin ritmine kaptıranlar var. Parti öncesi kızlar tuvalette makyajlarına rötuş yapıyor. Ama çok abartı makyajlar ya da kıyafetler göze çarpmıyor. Partiye dolgu topuk ayakkabı ile katılan biri olursa diğerleri yüzünü buruşturuyor.
Bodrum: 4-5 bin TL'yi bastıran, locasını kapan kendini plajın kralı ilan ediyor. Bodrum'da plaj partisi öncesi özellikle de kadınlar tuvaletinde küçük çaplı bir izdiham yaşanıyor.
Saç aksesuvarları, pareolar takılıyor makyajlar abarttıkça abartılıyor. Sırf saçı bozulmasın diye topuz yapıp tüm gün merdivenden denize girip çıkanı bile gördü bu gözler. Neymiş, saçı ıslanmayacakmış. "Tatile mi geldin, bu sıcakta işkenceye mi?" diyesim geliyor. Onun yerine denize atlayıp serinlemeyi tercih ediyorum.
Bir de Sarp Yaman'ın Jungle 8'te düzenlediği gibi gibi havuzbaşı partileri var. Pembe havuzda partilemek oldukça havalı.
SPOR
Çeşme: Sportif gençlik buraya.... Kiteboard, sörf, plaj voleybolu hatta cross fit bile var plajlarda.
Bodrum: Bodrum'da spor deyince genelde jet ski ile hız yapmak akıllara geliyor. Bir de tüm gün elinde drone ile çekim yapmak da bir nevi spor olsa gerek.
EĞLENMEK İÇİN
Çeşme: Çeşme-Alaçatı hattında yabancı müzik dinleyebileceğiniz mekan sayısı çok az. Bu yıl İstanbul'dan transfer Suare'de Burak Kut, Güliz Ayla gibi isimler çıkıyor. Köyün en popüler adresleri Turgay Yıldız'ın Momo'su ve Serkan Koca'nın Limon'u.
Bodrum: Bodrum eğlence bakımından çok daha kozmopolit. İster Hazine, People, Martinez Türkbükü, Marina Yacht Club gibi mekanlarda canlı müzik dinliyorsunuz ister Sess'te yüzde 100 Türkçe DJ müziği. Ya da Fenix, Klein gibi alternatifleriniz de var. 9 Haziran'da açılan Klein DJ line-up'ı ile de dikkat çekiyor. Yolu uzak ama eğlenmek için kimse buna aldırış etmiyor. Eğlencede Bodrum, Çeşme'ye biraz fark atıyor anlayacağınız.
KILIK KIYAFET KODU
Çeşme: Alaçatı sokaklarında kalabalıktan sandaletle bile yürümek çok zor. Genelde kadınlar şort, sandalet ya da mini elbise geziyor. Erkekler ise spor ayakkabı tercih ediyor. Bu arada Balenciaga'nın çorap gibi olan sneaker'larından Alaçatı akşamlarında çokça gördüm.
Bodrum: Her türlü kıyafeti kaldırıyor. Arabayla önüne gidebileceğiniz çokça mekan var ve Alaçatı gibi yolda itiş kakış durumu yok. Topuklu ayakkabılar, payet etekler, yapılı saçları Bodrum kaldırıyor.
ÖĞLE YEMEĞİ
Çeşme: Öğlen pizza-pide gömen de var, edamame-suşi takılan da. Spor yapan kitle daha çok etli salata ya da lokum gibi yiyecekleri tercih ediyor..
Bodrum: Salatayı, sağlıklı yiyecekleri çok az kişi sipariş ediyor. Burada trend lahmacun, pide söylemek. O da yetmez diye ortaya da bir iki karışık pide ısmarlamak. Bodrum plajlarındaki karbonhidrat tüketimi son sürat devam ediyor. Yanında en çok ayran tüketiliyor. Ama lahmacunla da ayran pek bir güzel gidiyor. Hem az değil, 75 TL lahmacun-ayran ikilisi. Keyfini çıkarmayacaklar da ne yapacaklar!