Plaj modası sadece sandalet, gözlük, şapka ve mayodan ibaret değil. Bir de plajda gastronomi modası var. Ne yemeli, ne yudumlamalı ve sosyal medyada ne paylaşmalı?.. Sipariş verirken tüm bu soruları göz önünde bulundurmalı ve en önemlisi de karbonhidrattan korkmamalısınız. Zira Türkbükü Maçakızı Otel'de lahmacun fiyatının (lahmacun- ayran 50 TL) patladığı 2010 yılından beri taş fırından çıkan her yiyecek plajın gözdesi olmuş durumda. Bu yazın kralı da yine lahmacun. Rakipleri dişli ama kolay kolay yetişemiyor. Lahmacuna 50-55 lira vermek sanırım yurdum insanının hoşuna gidiyor. Bu yaz Maçakızı'nda lahmacun 55 TL. Diğer popüler plajlarda da 40-50 TL arasında fiyatları değişiyor. Öğleden sonra localara akın akın kuşbaşı-kaşar pide ve lahmacun servisi yapılıyor. Örneğin plaj partileri ve localarıyla iddialı X Beach'te lahmacun ve pideler en çok rağbet gören yiyecekler. İncecik çıtır çıtır lahmacunu pek iddialı.
KOKOREÇ SAHİLE İNDİ
Bu yaz lahmacunun en dişli rakibi kokoreç olmuş. Çeşme'deki plajlarda ister bun (pofuduk hafif tatlı ekmek) içinde ister taco içinde kokoreç servis ediliyor. "Gündüz güneşin altında kim yer kokoreç" demeyin. Çok da güzel gidiyor. Özellikle de Dirty Hands'in menüsündeki kokoreçli taco'yu birçok mekan taklit edip menüsüne koydu bile.
EGZOTİK MEYVELER
En popüleri elbette ananas. Ama papaya, çarkıfelek meyvesi, mango ve dragon fruit (pitaya ya da ejder meyvesi) da çokça var bu yaz. Gösterişli ve rengarenk tabaklarda geliyor. Pek havalı ve sosyal medyada mutlaka paylaşılmalı türünden. Görüntüsünün aksine pitaya'da pek bir tat yok. Çarkıfelek meyvesi ise en çok kokteyllerde karşımıza çıkacak yaz boyunca. Hindistancevizi ya da acı biberle bile karıştırılıyor. Ananası da kalori hesabı yapanlar "Ödem atıyor" bahanesine sığınıp bol bol ısmarlıyor. Neredeyse her şezlongda bu egzotik meyve tabaklarına rastlıyorsunuz. Ege'de değil de, Miami'deyiz sanki...
ÇUBUKTA DONDURMA
Bu yaz dondurma çubuğa geri dönüyor. Kaşıklamak yerine, taze meyvelerden oluşan dondurmayı çubukta yemek yeniden trend oldu. Bodrum'da açılan Jungle 8 çubukta farklı aromalarla dondurmalar hazırlayıp misafirlerine takdim etmeye başlayacak. Miami sahillerinde ve Güney Fransa'da da çubukta hazırlanan organik dondurmalar revaçta. Tatlı olarak pişmaniyeli dondurma ve dondurmanın her türlü hali çok popüler. Kalori bombardımanı olsa da çikolatalı, bisküvili, pamuk şekerli dondurmalar da yazın plajlarda bol bol tüketilecek. Sonra mı ne olacak? "Yüzüp o alınan kaloriler yakılacak..."
ÇAY-KAHVE SAVAŞLARI
Birkaç yıldır bazı plajların içinde kahve corner'ları oluyordu. Çeşit çeşit, aromalı soğuk kahveler de plajda epey ilgi görüyordu. Bu yıl kahvecilere çay ve detoks içecekleri rakip geldi. Yıllar sonra kapılarını yeniden açan efsanevi Çeşme Kum Beach'te özel detoks içecek bölümü var. Detoks içecekleri erkeklerin ilgisini pek çekmiyor. Onlar için de çeşit çeşit soğuk çaylar var. Matchalı, proteinli, yabanmersinli... Frozen (buzlu) içecekler arasında ise en popüleri bu yaz kavunlu olanı. Yeşil rengin hakimiyeti son sürat devam ediyor anlayacağınız. Ama ananaslı bulursanız kaçırmayın. Hem sosyal medyanın en havalısı sarı renkteki ananas frozen.
PEMBE GÖNLÜM SENDE
Bu yıl pembenin yılı oldu. Pembe gastronomide yeşilin en büyük rakibi. Yemeklere pancar eklendi, humus, risotto renklendi. Smoothie, pembe latte, pembe milkshake de plajların vazgeçilmezleri arasında. Hem pembe deniz aksesuvarlarıyla pek uyumlu oluyor.
KASEDE YEMEK ÇOK ZEVKLİ
Poke birkaç yıldır Hawaii'den dünyaya yayılan bir yemek. Sonunda bizim plajlara kadar indi. Nedir poke? Pirinç üzeri tercihen ton ya da somon balığı ve baharat, sos karışımı. Kasede tüketilen sağlıklı ve lezzetli bir yemek. Poke olmasa da bizim plajlarda da kaselerde yemekler önplanda. Martinez'de somon kase, köfte kase ya da sebze kase çeşitleri var.
SOSİSLİYİ YEMESİ KOLAY
Sosili sandviç de plajın gözde yiyecekleri arasında. Bodrum'daki Moon Beach'in spesiyallerinden biri. Tortilla ekmeğinde mantar, çedar peyniri, mısır, Meksika fasulyesi ve yanında baharatlı patates tava ile servis ediliyor. Hem yemesi kolay hem de lezzetli. Üstelik fotoğraf çekimi kolay. Sosyal medyada 'cool' duruyor ve çok 'like' getiriyor. Kulüp sandviç 'out', sosisli 'in' anlayacağınız.
KÖFTENİN YÜKSELİŞİ
Bu yaz plajlarda yükselen yöresel yiyeceklerimiz arasında köfte de var. Moon Beach'in menüsündeki köfteli spagetti en çok satan yemekler arasında. Yöresel mutfaktan söz açılmışken tahini de es geçmeyelim. Tahinli yiyecekler tüm dünyada yükselişte.
MİDYE DOLMA MI EDAMAME Mİ?
2000'li yılların başında plajda midye dolma fırtınası eserdi. Minik Ege midyelerinden kim daha fazla yer diye yarışa girerdik o dönem. Şimdi midye dolmanın yerini yeşil soya fasulyesi olan edamame aldı. Fly-Inn'de, Türkbükü Bella Sombra Otel'in içindeki Martinez'de suşi ve nigiri menüsü var. Sağlıklı çerezlerin en gözdesi edamame de menülerinde bulunuyor. Üzerine döküyorsunuz tuzu çıtır çıtır çekirdek niyetine yiyorsunuz. Yemesi rahat, üstelik kalorisi az. "Lahmacun da bir yere kadar" diyenler özellikle de kadınlar bu yaz edamame'ye sarmış durumda. Sırf bizde de değil Yunan adalarında, İspanya ve Fransa sahillerinde de pek gözde plaj yemeği olmuş edamame
?
SORTIE'DEN SON HAVADİSLER
Sortie bu yaza en sükseli girişini yaptı. Bünyesine Etiler'deki başarılı İtalyan restoranı La Scarpette'yı almış. Geçen perşembe açılmış restoran ve oldukça başarılı gidiyor.
Ayrıca Balmumcu'da SABAH Gazetesi'nin hemen yanında yıllardır müdavimi olduğumuz Ezberbozan isimli mekan da bu yaz Sortie'nin içinde bir şube açmış.
BİN LİRALİK DENIZ YATAKLARI
Unicorn, flamingo ama en çok da karpuz... Sosyal medya salgını çıktı çıkalı deniz yatakları yeniden moda oldu. Zaman geçirmek için değil en havalı fotoğrafları çekmek için bu yatakların üzerine çıkıyoruz. Bu yaz flamingoların boyutları ufaldı. Havuzlarda süs amaçlı minicik flamingolar karşımıza çıkmaya başladı. Deniz yataklarında ise karpuz bu yazın en popüleri. Yatakların fiyatları 500-1000 TL arasında değişiyor.
?ALAÇATI'DA PUB PATLAMASI
Alaçatı'daki Kum Beach bu yaz Plage Isolee adı ile açılıyor. Müzik yok, akşamüstü partisi yok, gece partisi yok. Deniz, kum, güneş, egzersiz ve sanat var. Yaz boyunca astroloji ve sanat festivallerine ev sahipliği yapacak. Sağlıklı, organik yemeklerden oluşan menüsü ve detoks meyve suları var menüsünde.
Alaçatı'nın efsanevi mekanı Deli Deli uzun yıllar açmamıştı bu yıl Kuruçeşme Toi'nin şefi İsmet Saz danışmanlığında yeniden açıldı. Müzikleri İlhan Erşahin'e emanet. Gürültüsüz patırtısız eğlenmek isteyenler için ideal.
Hacımemiş Palas'ın altına Pup Art isminde yeni pub açılıyor. Pop-art'a gönderme yapan mekanda affordoble (uygun fiyatlı) sanat eserleri ve 1950-1980 yılları arası objeleri de satılacak.
Hacımemiş'te Kült'ün karşı binasına Fread's Pub isimli yeni bir mekan açılıyor. Amerikan tarzı muhteşem sandviçler servis edilecek ve bunlar İstanbul Etiler'deki 86 Deli'nin iki güzel şefi Ferhan ve Birce hanım tarafından hazırlanacak.
24 kişilik Tekmasa 1 Eylül'de açılacak. Yaz sezonunu kaçırıyor. Ama ayda bir dünyaca ünlü bir şef burada yemekler yapacak ve çok özel konuklar ağırlanacak.
?FRANKIE MARMARİS'E İNİYOR
Frankie de sonunda güneye iniyor. Geçen yaz birkaç günlüğüne Bodrum'da pop-up restoran açmıştı. Bu kez Hisarönü Körfezi'nin en güzel koyunda konumlanan Martı Marina'da Port Frankie ismiyle açılıyor. "Her şey yavaş" felsefesiyle yola çıkmışlar. Martı Hemithea'nın içinde servis verecekler.
Arnavutköy'de ismiyle müsemma 'minik' bir gece kulübü olarak açıldı Small. Çok geçmeden 'Minik Şamdan' olarak yayıldı. Şeker Bayramı'nda ise Kai Beach'e konuk oluyor. Mandarin Otel bünyesindeki plajda açılacak olan Small'da üç gün boyunca 18.00'de happy hour partiler olacak. Gece de eğlence yine plajda devam edecek.
Bodrum'un bir başka merakla bekleneni ise ünlü otel zinciri Edition. Yalıkavak'ta bu hafta sonu kapılarını açtı. Otelde Perulu şef Diego Munoz'un yönettiği iki farklı restoran var. Biri yemekleri diğeri ise eğlencesiyle önplanda.