Sıcak yaz günlerinde iftar sofralarının en güzel ödülü kuşkusuz tatlı. Ancak özellikle Ramazan'da ağır şerbetli tatlılar yerine dondurma daha iyi bir alternatif. Sıcak yaz günlerini daha çekilir hale getiren dondurmayı iftarda tüketmek için birçok neden var. Mineral ve vitamin zengini dondurma, tatlılara göre daha düşük kalorili. Özellikle ramazan aylarında uzun sureli açlıktan sonra vücut yüksek enerjili ve kalorili yiyeceklere ihtiyaç duyabiliyor. Ancak bu dönemde yavaşlayan metabolizma için sağlıklı tatlı alternatifleri önem kazanıyor. Yani hem kalsiyum içeriği, hem düşük kalori miktarı, hem de serinletici etkisiyle dondurma en iyi tatlı alternatifi.
İFTAR VE SAHUR ARASINDA
Ramazan süresince beslenmemizde önemli değişiklikler oluyor. Yemek saatlerimiz, yeme sıklığımız değişirken, günde dört ya da beş öğün yerine iki ana öğün tüketiyoruz. Sahurda yumurta, peynir, süt gibi protein kaynaklarının yanında kan şekerimizde oluşabilecek dalgalanmaların önüne geçecek tam tahıllı ekmek gibi kaliteli bir karbonhidrat kaynağı tüketmek gün içerisinde yaşanabilecek acıkmaların önüne geçebilir.
İKİ TOP DONDURMA TOK TUTAR
İftarda çorba, ızgara et, tavuk gibi protein kaynakları, sebze yemekleri ve bulgur pilavı, tam tahıllı ekmek gibi kaliteli karbonhidrat kaynakları tüketmek hafif ve sağlıklı bir şekilde orucunuzu açmanızı sağlar ve yaşayabileceğiniz mide ağrısı, hazımsızlık gibi problemleri önler. Tuz tüketimini mümkün olduğunca kısıtlamak ve iftar sonrası sıvı tüketiminizi arttırmak da oldukça önemli. Uzmanlar iftar ve sahur arasında mutlaka bir ara öğün yapmaya özen gösterilmesi gerektiğini hatırlatıyor. Bu ara öğünde ise hafif ve ferahlatıcı bir tatlı alternatifi olan dondurmaya yer verebilirsiniz.
PAKETLİ DONDURMA YİYİN
Ramazanda hamur işi, şerbetli tatlılar yerine, daha ferahlatıcı ve hafif bir alternatif olan dondurmayı tercih edebilirsiniz. Fakat bu noktada dondurma seçimi oldukça önemli. Yaz aylarında dondurma kaynaklı karşılaşabileceğiniz zehirlenmelerin önüne geçmek için açıkta satılan ve mikrobiyolojik açıdan risk teşkil edebilecek dondurmalar yerine, paketli ve güvendiğiniz markalardan alacağınız dondurmaları tüketmelisiniz.
Dondurmalı şeftali tatlısı
MALZEMELER
2 adet şeftali
Yarım kahve fincanı toz şeker
3 çorba kaşığı su
1 çay kaşığı limon suyu
100 gram tereyağı
Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
YAPILIŞI
Tozşeker ve suyu tencereye alın. Karamelize olana dek pişirin. Ocaktan almaya yakın limon suyunu ekleyin. Şeftalileri ortadan ikiye kesin ve çekirdek yataklarını çıkarın. Fırın tepsisine yerleştirip, eritilmiş tereyağını üzerlerine gezdirin. Cevizleri yerleştirip, karamelize şekeri pay edin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Tabaklara alıp, cevizle birlikte servis yapın.
Vişneli ekmek tatlısı
MALZEMELER
10 dilim tost ekmeği
5 çorba kaşığı tereyağı veya margarin (75g)
750 g vişne
4 bardak toz şeker (680g)
Vanilyalı dondurma
YAPILIŞI
Tost ekmeklerinin kenarlarını ince olarak kesin ve fırın tepsisine dizip hafifçe kızartın. Ekmekler sıcakken her iki yüzüne de yağ sürüp tekrar tepsiye dizin. Vişnelerin çekirdeklerini çıkartıp toz şeker ve 1 bardak su ile tencereye koyun. 5 dakika kaynatıp ateşten alın. Vişneleri sıcakken ekmeklerin üstüne yedirin. Fırını 170 derecede ısıtın. Ekmekler suyu iyice çekene kadar pişirin. Spatula yardımıyla servis tabağına alıp, soğumaya bırakın. Vanilyalı dondurma ile servis yapın.
Dondurmalı muz tatlısı
MALZEMELER
2 adet muz
2 top çikolatalı dondurma
2 yemek kaşığı çikolata sosu
2 yemek kaşığı çikolatalı pasta süsü
2 yemek kaşığı file ceviz
YAPILIŞI
Kabuğunu soyduğunuz bütün muzları uzunlamasına ortadan ikiye kesin. Servis tabağına aldığınız iki parçadan oluşan muzun orta kısmına çikolatalı dondurma yerleştirin. Meyvelerin üzerine çikolata sosunu hafiften gezdirin. Cevizi tatlının üzerine serpiştirip arzuya göre başka meyveler eşliğinde soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.