Uzun bahar ve yaz günlerinde iftarla başlayan Ramazan coşkusu sahura kadar sürüyor. İftarını açtıktan sonra sokaklar cıvıl cıvıl insanla doluyor. Dondurma kuyruklarında bekleyenler, sahilde yürüyüşe çıkanlar, çay bahçelerinde buluşanlar, dost meclislerinde sohbete dalanlar... Sahura kadar şehir uyumuyor anlayacağınız ve en leziz sofralarda buluşuyor. Ramazan'a özel bazı mekanlar da nöbet tutuyor, kapılarını sabahın ilk saatlerine kadar açık tutuyor. Hatta sahura özel programlar, menüler oluşturanlar da oluyor. O halde 11 ayın sultanı Ramazan'a özel olarak mekanlar nasıl lezzetli menüler oluşturmuş bir göz atalım.
SARAYDA OSMANLI LEZZETLERİ
Boğaz üzerindeki saray ve otel Çırağan Palace Kempinski, Ramazan'a özel Osmanlı lezzetlerinden oluşan açık büfe ve özel menü alternatifleri sunuyor. Sıcacık Ramazan pideleri, geleneksel iftariyelikler, süt bademli nehir çorbası Tuğra Restaurant'nın menüsündeki başlangıç lezzetlerinden bazıları. Etli oruk kebabı, Ege usulü fileto levrek, piliç şiş ise ana yemek seçenekleri. Osmanlı lokumları, şerbetleri, helva, fırın sütlaç gibi seçeneklerle tatlanan menünün kişi başı fiyatı 350 TL. Artık bir gelenek haline gelen Laledan Restaurant'ın açık büfe iftarının fiyatı 250 TL. Tel: (0212) 236 73 33
ESENLER'DE BİN KİŞİLİK İFTAR
'Et sanatı' sloganıyla yola çıkan Ramazan Bingöl Et Lokantaları havuzlu bahçelerinde serin iftar keyfi sunuyor. Bin kişi kapasiteli Esenler şubesi sahurda da açık. İftariyelik tabağı, ezme salata, çiğköfte gibi soğuk başlangıçlar, içli köfte, pastırmalı paçanga böreği gibi sıcak başlangıçlar sunan restoranlarda ana yemek olaraksa bonfile, biftek, tandır, döner, zırh kebabı gibi seçenekler var. Kişi başı fiyatı da 110 TL. Sahurda servis edilen serpme kahvaltı tabağı ise 60 TL. www.ramazanbingol.com
ŞERBETİ BOL
İftarın geleneksel mekanlarından biri de kuşkusuz Hacı Abdullah Lokantası. Beyoğlu ve Zorlu Center'da iki şubesi olan mekan iftara özel iki farklı menü sunuyor. Ana yemek olarak dana rosto ya da hünkar beğendi seçenler kişi başı 109, kuzu tandır seçenler ise 129 TL ödüyor. Menünün yanında ayrıca demirhindi başta olmak üzere farklı şerbetleri de deneyebilirsiniz. Tel: (0212) 353 63 80
35 ÇEŞİT SEÇENEK VAR
Kuruçeşme'deki Nezih Kebap sadece kebapçı olarak değil kahvaltıcı olarak da rüştünü ispatlayan bir mekan. Boğaz'a nazır manzarasında hafta sonları kahvaltı kuyruğu oluşur. Ramazan'da 24 saat açık mekan iftara ve sahura özel menü hazırlamış. Bol etli ve ara sıcaklı iftar menüsü 125 TL. Sucuk, yumurta, menemen, semsek, gözleme, pişi ve fırında Antep peyniri gibi lezzetlerin servis edildiği 35 çeşitten oluşan sahur menüsünün fiyatı ise 58 TL. Tel: (0212) 265 74 55
?TAŞFIRIN VE OCAKBAŞI
Gümüşsuyu'ndaki Izaka Restaurant'ta iftarda açık büfe kuruluyor. Taşfırından çıkan pideler, ocakbaşı lezzetleri dışında Kayseri mantısı, Lebeniye çorbası, kuzu kol sarma, gözleme çeşitleri gibi seçenekler var. Canlı fasıl müziğinin eşlik ettiği açık büfe iftarın fiyatı ise 185 TL. Tel: (0212) 377 88 88
?PIERRE LOTİ'DE AÇIK BÜFE SAHUR
Pierre Loti Tepesi içinde hizmet veren Aziyade Restaurant da iftardan sahura kadar açık. İftarda kırmızı etli menü 85, beyaz etli menü ise 70 lira. Sahurda kurulan açık büfenin bedeli de 42 TL. Tel: (0212) 497 13 13
?ZENGİN MENÜ, UYGUN FİYAT
Kalamış Sütiş, hayli zengin bir iftar menüsü hazırlamakla kalmamış, bir de bu menü için oldukça uygun bir fiyat belirlemiş. Menüye çorba, özel iftar tabağı, tatlı ve içecek dahil. Ana yemek ise döner, İskender kebap ya da karışık ızgaradan oluşuyor. Fiyatı 65 TL. Tel: (0216) 414 74 24
?
NARGİLE EŞLİK EDİYOR
Emirgan ve Kuruçeşme'de hizmet veren HUQQA zaten her daim kalabalık mekanlar. Ramazan'da daha da çok talep görüyorlar. Buraya iftar saati gidip saat 22.00'den sonra nargile içmeye başlayan ve sahura kadar kalan pek çok kişi oluyor. Oldukça doyurucu iftar menüsünün fiyatı kişi başı 130 TL. Sahurda servis edilen serpme kahvaltı tabağı ise 59 lira. www.huqqa.com
?SAMATYA'YA GİTMEK BİR GELENEK
Samatya Develi'de iftar açmak artık bir gelenek haline geldi. Develi Kebap dört katlı, oldukça büyük bir işletme ama Ramazan'da çok talep olduğundan önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. İftar menüsünün fiyatı kişi başı 125 TL. Menüde patlıcan kebap, acılı Antep kebabı, ara sıcak olarak içli köfte, fındık lahmacun, kuru patlıcan dolması gibi seçenekler var. Tel: (0212) 529 08 33
?DİĞER İLLERDE NELER VAR?
?
GAZİANTEP
Aşina Restaurant, Gaziantep'in damak çatlatan lezzetler sunan mekanlarının başında geliyor. İftara özel doyurucu bir menüsü var. Çorba ve iftariyelik tabağı ile başlayan menü içli köfte, börek gibi ara sıcak lezzetlerle devam ediyor. Ana yemek olaraksa karışık kebap var. Kişi başı fiyatı 49 TL. Tel: (0342) 220 49 49
VAN
Sultan Sarayı, Van'ın en büyük mekanlarından. Ama yine de rezervasyon gerekiyor. Çorba, tatlı ve kebaptan oluşan fiks menü kişi başı fiyatı 30 TL. Tel: (0432) 210 23 00
MARDIN
Antik Sur Restaurant, sıra geceleriyle meşhur bir mekan. Ramazan boyunca şovlara ara veriyorlar. Çorba, lebeni, kızarmış ve haşlama içli köfte, Mardin kebabı ya da kavurmalı ana yemekten oluşan menü kişi başı 50 TL. Tel: (0482) 212 24 25
ADANA
Meşhur Şevket Usta'nın Onur Kebabı Adana'nın en ünlü mekanı. İftarda da bir gelenek haline geldi. Ara sıcaklarda fındık lahmacun, içli köfte, çorba seçenekleri var. Ana yemek ise seçmeli kebap. Kişi başı 65 TL. Tel: (0322) 454 66 30