Psikoloji eğitimi aldı Merve Bayındır. Uzun yıllar mesleğini yaptı. Ardından tasarımcılığa baş koyup iki sene önce Londra'ya taşındı. Bugün koleksiyonları ayakta alkışlanıyor, kraliyet at yarışlarında kadınların başını süsleyecek az sayıda şapkadan ikisi onun imzasını taşıyor. "Dünyanın en iyi şapkacısı Philip Tracy'nin yerini alacak tasarımcı ben olmak istiyorum" diyen Bayındır'la buluşup şapka tutkusunu konuştuk.
- Şapkacılığa nasıl başladınız?
- Psikoloji üzerine çalışmak güzeldi ama bir süre sonra beni çok hırpaladı. Anneannem terziydi. Dikişe merakım hep vardı. Aldığım kıyafetlerin üzerinde hep oynuyordum. 2009'da annem bir internet sitesi kurdu. Kıyafet tasarlamaya başladım. Hızlı öğreniyorum. Elbiselerde her istediğimi yapmayı becerince ayakkabı yapmayı öğrendim. Sonra çanta geldi. Ardından bir tanıtım defilesi yapmaya karar verdik. Mankenlerin takması için "şapkamsı" dediğim tasarımlar yaptım. Bu işe böylece girmiş oldum.
- Kendinizi nasıl geliştirdiniz?
- Kendi kendime öğrendim. Araştırarak malzemeleri aldım. Şapka aldım parçaladım, yeniden topladım. Zamanında Paris'te şapka yapmayı öğrenen Faize Sevim'den antika ahşap kalıplarını aldım. İlk koleksiyonum Mezopotamya bu sürecin sonunda geldi. 2011'de ilk kez moda haftasına katıldım. Türkiye'de kabullenilmek için çok mücadele ettim. Sonunda da başardım. Bir buçuk sene önce de bu işin kalbinin attığı Londra'ya taşındım.
- İngiltere'de şapkanın sosyal hayattaki yeri nasıl?
- Şapka için zaten en önemli iki noktadan biri Londra. Diğeri Avustralya Melbourne. Şapka bir statü sembolü. Geleneğin bir parçası. Herkes şapka takıyor. Şapka taktığınız zaman kapılar size açılır. Saygıdeğer ve önemli bir kişi olursunuz kafanızda şapka varsa... Kraliçe asla şapkasız çıkmaz. Kate Middleton şapkayı yeniden hareketlendirdi. Sürekli at yarışları yapılıyor. Ancak Kraliyet at yarışları yani Royal Ascot senede bir kez düzenleniyor. Her sene bir Ascot rehberi yayımlanıyor. Bu rehberde sizin katılacağınız yere göre kıyafet kuralları belirtiliyor. Kraliçe Elizabeth'in bulunduğu bölümde eteğiniz diz üstü olamaz. Kollarınızda iki inçten daha dar bir askı kullanılamaz. Belinizi, sırtınızı açamazsınız. Şapkanızın tabanı da en az 10 santim olmalıdır. Bu etkinlik için saygın tasarımcılardan şapka ve kıyafet toplanır. Beş kişilik bir ekip ile bu kıyafetlerin hangilerini kimin giyeceği belirlenir. Geçen yıl bu rehberde bir şapkamız yayımlandı. Bu yıl iki şapkamız çıkıyor. Kraliyet düğünü var yaza. Umarım iğne oyalı şapkalarımızı kraliyet ailesi takacak.
TÜRBANLA ŞAPKA TAKILABİLİR
- İngiltere'de bir kadının ortalama kaç şapkası vardır? Bunları nerede saklar?
- Şapkalar kutuda saklanır. Özel yapım, yuvarlak kadife kutularımız vardır. Şapka yıkanmaz, tozu alınmaz. O yüzden iyi korunması gerekir. Mutlaka naftalin konur. Malzemesi tamamen doğal olduğu için içine bir güve bile girse şapkanızın kurtulma şansı olmaz. Afiyetle yer bitirir!
- Şapkanın modası geçer mi?
- Şapkanın modası geçmez. Yapmanız gereken tek şey kıyafetinizi değiştirmek. Türbanlı kadınların takabileceği şapkalar da tasarlıyorum. Bence herkes şapka takmalı.
- Türkiye'de şapkanın nasıl bir yeri var?
- Ben sürekli şapka takan biri olarak sokakta garipseniyorum. Dönüp bakıyor insanlar. Özellikle de kadınlar... Şapka cesaret isteyen bir şey.
- Türkiye'de kimlerle çalıştınız, hayalinizde kim vardır?
- Bir gün kapı çaldı ve Bülent Ersoy geldi. Büyük olaydı. Nilüfer'le çalışacağımız belli olduğunda stilisti atölyeme gelecek sandım. O gelince 15 dakika dilim tutuldu. Bundan sonraki hayalim Sezen Aksu'yla çalışmak. Dünyadan da Lady Gaga şapkalarımızı birkaç kez istedi. Klibinde şapkalarımı görürseniz şaşırmayın.
- Başka hayaliniz var mı?
- Dior kendine ait bir şapka atölyesi olan tek modaevi. Dior'un anahtarı şapka atölyesinin başındaki Steven Jones'tadır derler. O anahtarı Jones'tan almak istiyorum. Bir de dünyanın en iyi şapkacısı Philip Tracy'nin yerini ben almak istiyorum. Bir de Kraliyet ailesine bir şapka takmazsam olmaz.
- Şapka fiyatlarınız nasıl?
- 350 ila 3620 pound arasında değişiyor. En pahalı şapkamızın üzerinde elle kesilmiş, yapılmış 500 tane çiçek var.
BİZ IŞILTI SEVİYORUZ İNGİLİZLER GEOMETRİK DESEN
- Hangi elbiseyle hangi şapka takılır?
- Önce bir şapkalara bakın. Sade mi, gösterişli mi bir şapka istiyorsunuz? Sonra elbisenizi seçin. Çok gösterişli bir şapkanın altına frapan bir elbise giyemezsiniz. O zaman sizi kaybederiz. Elbisenizi konuşuruz, şapkanızı konuşuruz ama sizin güzelliğinizi konuşmayız. Biri sade ise, diğeri gösterişli olmalı. Biz ışıltı seviyoruz, İngilizler geometrik desenler. Kısa boylu ve kilolu bir kadın kocaman bir şapka takmamalıdır. Altında kalır.
***
İkinci kuşak işbaşında
Tekstil dünyasında ikinci jenerasyon görev başına geçmeye başladı. Bunun son örneği BNG markası... Bülent- Nilgün Gülen çiftinin 2007'de kurduğu markaya kızları Buğçe yeni bir soluk getirdi. Parsons Üniversitesi'nde Stratejik Tasarım ve Yöneticilik bölümünü bitiren Gülen, markanın 10'uncu yılında açılan "shop.bng-design.com" isimli internet alışveriş sitesinin başına geçti.
Aile şirketinde büyüklerin tecrübesinin etkili olduğunu söylerken gençliğin yenilikçi fikirlerinin de önemine dikkat çekiyor.
Buğçe markanın ilk gününden itibaren bu serüvenin içinde yer almış. Lise ve üniversite yıllarında fuarlarda ve moda haftalarında vakit geçirmiş. Kendini bugünlere hazırlamak için değişik yerlerde part time çalışmış. Ve sonunda da e-ticaret sitesini kurmuş.
Marka olarak her yerde mağazalaşmayı planlamadıklarını söyleyen Buğçe, bu yeni girişiminde Girne Amerikan Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Akpınar'ın da adını anıyor ve "Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde hizmet vereceğiz" diyor.
Peki, çocukluğundan itibaren moda dünyasının içinde olan bir genç kadın kendi stilini nasıl oluşturur? Bu sorumuzu şöyle yanıtlıyor: "Farklı, kaliteli ve her zaman giyebileceğim parçalar seçmeye özen gösteriyorum. Bir ürünün dikkatimi çekmesi için daha önce görmediğim bir parça olup, beni heyecanlandırması gerekiyor. Öncelikle kumaşını inceliyorum. Son olarak da, gardrobuma nasıl değer katacağını düşünüyorum. Aslında kulağa geldiği kadar karışık değil, bunların hepsi anlık gelişiyor."
***
Moda kazanı
EKOSELER YENİDEN DOĞDU
1984 doğumlu Rus tasarımcı Gosha Rubchinsky, ekoseleri yeniden hayatımıza soktu. Klasik İngiliz markası Burberry için bir kapsül koleksiyon hazırlayan tasarımcı sayesinde markaya özellikle genç alıcılar arasında yeni bir güç kazandırmak planlanıyor.
PARLAK RUJLAR GERİ GELDİ
Siz de dudağınızı kurutan, soluk ve yaşamayan bir görüntü veren mat rujlardan sıkılmadınız mı? Güzellik dünyası da bu trendden sıkılmış olmalı ki yeniden parlak ve canlı rujlar geri geldi. Işıl ışıl, canlı ve pembe tonlardaki dudakları yeniden görmeye hazır olabilirsiniz.
?GUCCI USULÜ YEMEK
Son iki sezona popülaritesiyle damga vuran Gucci markası, modanın ardından gastronomi dünyasında da etkinliğini konuşturmaya hazırlanıyor. Floransa'da açılan Gucci Osteria'da 3 Michelin yıldızlı Massimo Bottura mutfakta olacak demek bile yeterli.
"Şıklık, üzerinizdeki kıyafetten çok, bir kişilik meselesidir."
Jean-Paul Gaultier
EDA KOSİF'İN TERCİHLERİ
Bu haftaki stil konuğumuz cemiyet hayatının sevilen isimlerinden Eda Kosif.
Bu sezon ilk olarak Magda Butrym'den yeşil bir elbise aldım.
Dion Lee ve Cushnie Et Ochs sık sık alışveriş yaptığım markalar arasında.
Sezon trendlerini takip etmek ve uygun fiyatlı alışverişler için Zara'yı çok beğeniyorum. Forever 21 da online olarak alışveriş yaptığım adresler arasında.
Favori renklerim gri, vizon, beyaz ve siyah.
Dolabımdaki en eski parça Gucci'den seneler önce aldığım bir elbise.
Son zamanlarda çantada da ayakkabıda da seçiciyim. Çok görünen modellerden ziyade kendi zevkime göre modelleri belirleyip onları sipariş veriyorum.
Moda dünyasında belli aralıklarla geri dönüşler yaşanıyor. Bu nedenle dolabımda bulunan ve daha önceki bir yıl satın aldığım bir parçayı rahatlıkla daha sonra da kullanabiliyorum. Zaten özellikle klasik olarak adlandırdığımız bazı çanta ve aksesuvar modelleri var ki onları her zaman rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.