Bebeklerin dişleri ortalama altıncı aydan itibaren çıkmaya başlar ve bu süreç üç yaşına kadar devam eder. Ateş, huzursuzluk, kaşıntı, ağrı ile geçen bu dönem ebeveynler için oldukça sancılıdır. Tüm bu karmaşanın içinde bebeğimizin yeni çıkan dişlerinin temizliğini de göz ardı etmememiz gerekiyor. Nasıl olsa geçici dişler, ilerde yenileri çıkacak, temizlemesem de olur düşüncesi ise son derece yanlış. Çünkü uzmanlar temizliği düzenli yapılmayan süt dişlerinin çocuk yaşta kaybedilebileceğini ve çürüyen süt dişlerinin yerine çıkacak olan dişlerde yamukluk olabileceğini söylüyor.
SİLİKON PARMAK FIRÇA
Minicik bebeklerin dişleri nasıl temizlenir, fırça mı kullanalım dediğinizi duyar gibiyim. Aslında bildiğiniz bir yöntem. Nasıl emzirdikten sonra temiz bir tülbent ya da gazlı bezle dilini siliyorsak aynı yöntemle dişlerini de silebiliriz. Altı-sekiz aylıkken başlayacağınız diş temizliğini sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce suya batırdığınız bir bez ile mutlaka yapın. Diş fırçası kullanımına ise çocuğunuzun arkada dişleri çıktıktan sonra yani ortalama iki buçuk üç yaş arasında başlayabilirsiniz.
Bu işlem için düşünülmüş bazı ürünler de var. Altı-18 ay kullanabileceğiniz silikon parmak fırçalar bunlardan biri. Parmak fırçalar iki taraflı. Bir yönünde fırça bulunurken diğer yanındaki çukur bölümle bebeğinizin kaşınan damaklarına masaj yaparak onu rahatlatabilirsiniz. Bu fırçaları alırken organik olmasına, BPA ve PVC içermemesine dikkat edin.
SÜTÜNE ŞEKER KATMAYIN
Bebeklerde oluşan çürüklerin tedavisi kolay olmadığı için önlemini ne kadar erken alırsanız o kadar iyi. Mesela, bebeğinizin biberonunun içine şeker, reçel ya da pekmez koymayın. Emziğini de sakın bu tür tatlandırıcılara batırmayın. Besledikten sonra mutlaka su içirin.
Eline verdiğiniz ürünlerin karbonhidrat ya da şeker içermemesine dikkat edin. Doğal olmayan besinler yerine, havuç, elma, salatalık gibi besin değeri yüksek, diş temizleme özelliği olan gıdaları tercih edin.