İki farklı kuşağın iki ünlü pop yıldızı: Britney Spears ve Taylor Swift. Yakın zamanda iki ismin ortak bir yönü daha ortaya çıktı. O da müzikten sonra güzel sanatların bir başka dalı olan resme olan merakları. Spears ve Swift boş zamanlarında ellerine fırçayı alıp tuvalin başına geçiyor, hayatta onlara ne ilham veriyorsa onu yaptıkları resimlere aktarıyorlar. Özellikle Spears için şu sıralar resim, müzikten önce geliyor. Twitter'da balkonunda tuval başında resim yaparken çekilmiş videolarını yayınlıyor. Şarkıcının renklerle dansına Mozart'ın Türk Marşı eşlik ediyor. Spears'ın tablolarından renkler ve çiçekler adeta fışkırıyor. Yaptığı resimlerden biri geçen günlerde bir açık artırmada 10 bin dolara satıldı. Spears bu parayı Las Vegas saldırısı kurbanları için bağışladı. Swift de son dönemde sanat dünyasında kendine yer edinmeye çalışan şarkıcılar arasında. Sulu boya manzara resmi yapmaya bayılıyor. En çok doğadan ilham alıyor. Okyanus dalgalarının gün batımındaki hali, bulutlar, gökyüzü, ağaçlar onun fırça darbeleriyle hayat buluyor. Swift, tablolarında kısa metinlere yer vermekten de hoşlanıyor. Bir tablosunda şu cümle yer alıyor: "Bu, bütün sonların sonu mu demek?" Son olarak yeni albümü Reputation için özel bir dergi hazırlattı. Dergide Swift'in yaptığı resimlerden örnekler de yer alıyor. ABD'nin ünlü mağaza zinciri Target'ın müşterileri için özel hazırlanan dergi 20 dolara satılıyor.
SANATSAL DEĞER
Müzik tarihinde resimle ilgilenen ilk müzisyen onlar değil elbette. Neil Young, David Bowie ve hatta Michael Jackson da resim sanatına gönül verenler arasında bulunuyor. Peki Spears ve Swift'in eserlerinin sanatsal değeri var mı? Bu soruyu uzmanlara sorduk. Galeri Baraz'ın kurucusu Yahşi Baraz, popüler isimlerin eserlerinin belli bir çevrede kabul görebileceğine hatta büyük paralar ödenerek satın alınabileceklerine dikkat çekti. Ancak eserin sanatsal değerine karar verecek olanların müzeciler ve küratörler olduğunu hatırlattı. Spears ve Swift gibi resme merak salan ünlü isimlerin amatör konumda olduklarını söyleyen Baraz, eserlerinin de dünya müzelerinde kabul görmeyeceğini belirtti. Baraz, herkesin resim yapabileceğini ama sanat eseri ortaya koymanın zor olduğunu vurgularken "Resim yapmak iyi bir tedavi ve terapi yöntemidir. Akıl hastanelerinde bile hastaların sanatla uğraşması teşvik ediliyor. Müzisyenler de standart bir ruha sahip değiller..." Bu tür eserlerin dekoratif ve grafik olarak çok güzel olabileceklerini söyleyen Baraz, Spears'ın 10 bin dolarlık tablosu ile ilgili olarak da şu yorumu yaptı: "Dekoratif, amatör bir ressamın rahatlıkla yapabileceği sıradan bir iş."
Britney Spears'ın 10 bin dolara satılan resmi.
HAYRANI SATIN ALABİLİR
Sanat eleştirmeni Hasan Bülent Kahraman ise popüler isimlerin yapıtlarının sanat piyasasında değer bulmasının doğal olduğunu söyledi. "Her şeye sanat piyasasında bir değer yüklenir çünkü, ama az ama çok" diyerek sözlerine devam eden Kahraman şu bilgileri verdi: "Eğer bahsedilen kişi sürekli sergiler açan, yapıtını sürekli olarak üreten ve yenileyen, geliştiren biriyse bu ayrıca başka bir düzeye tekabül eder. Fakat basit bir yapıt da bir hayranı tarafından satın alınabilir. Bunlar önemli şeyler değildir. Çünkü tarih kısa bir süre içinde doğruyu eğriden ayıklayacaktır." Kahraman konuyla ilgili bir noktanın da unutulmaması gerektiğine dikkat çekti: "Amerika'da özellikle biyografi yazımı çok önemlidir. Bu tür çalışmalar yapılırken de genellikle psikanalitik açıklamalara başvurulur. O tür değerlendirmelerin en iyi izlenebileceği alanlar bu tür çalışmalardır. Bu bakımdan ilgili kişi belgelikler vs sanatçıların elinden çıkmış her şeyi almak, saklamak ister. Kaldı ki, belli bir düzeye gelmiş sanatçılar ölmeden önce kendi vakıflarını kurar veya arşivlerini büyük üniversitelerin, kurumların arşivlerine satar. Kısacası, sanat değeri olanlar için bir şey söylenemez, onlar zaten sanat yapıtı olarak ele alınacaktır, olmayanlar da hatıra ve belge boyutlarıyla bir satış karşılığı bulacaklardır."
RAP EKRANDA
Geçen haftalarda arkadaşımız Burcu Aldinç, hiphop kültürünün Türkiye'deki yükselişi üzerine bir haber hazırlamış, ev partilerinde mini konser veren rapçileri, büyük ilgi gören hiphop dans kurslarını anlatmıştı. Rap son dönemde ekranları da işgal etmiş durumda. Reklamlarda, dizilerde rap şarkılara sık sık rastlamaya başladık. Son olarak Ziraat Bankası 154. yılını kutladığı reklam filminde Yener Çevik'in Vazgeçemezsin adlı şarkısını kullandı. Parçada Semiramis Pekkan'dan duyup sevdiğimiz Senden Vazgeçemem şarkısı da sample olarak kullanılmış. Ceza'nın 2015 tarihli albümünde yer alan Suspus adlı şarkısının bu hafta bir dizide kullanılması şarkının iki yıl sonra iTunes popüler parçalar listesinde birinci sıraya yükselmesini sağladı. Eypio ise bir başka dizi için yaptığı Gömün Beni Çukur'a şarkısı ile bir hafta geçmeden YouTube'da yüz binlerce kez izlendi.
BABASI İLE ÇALACAK
Dağıstan doğumlu Mark Eliyahu müziğin içine doğan müzisyenlerden. Babası besteci, müzikolog ve tar ustası Piris Eliyahu'dan devraldığı mirasla yola çıkıp dünyaca ünlü bir kamança ustası haline geldi. Kamança'yı ruhunun bir sesi, bedeninin bir parçası olarak tanımlıyor. Eliyahu 150 yıllık kamançasıyla Türkiye'de konserler vermişti. 1 Aralık Cuma gecesi Zorlu PSM'de olacak. Ama bu kez sahnede çok özel bir konuğu ağırlayacak. Babası Piris Eliyahu'yu.