Aslı Filinta ismini duymayanınız var mı? Özellikle son dönemde Hayat Su için tasarladığı şişelerle sosyal medyada ve bütün billboard'larda neredeyse her yerde Filinta... Üzerinde "Beni Tanıdıkça Seversin" yazan tişörtleri tüm yaz ünlü isimlerin üzerinde ve dergi kapaklarındaydı. Bilkent Üniversitesi'nin ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra Parsons the New School'da eğitim gören, Paris'in en önemli hazır giyim fuarı Who's Next'te Genç Tasarımcı ödülüne layık görülen Aslı Filinta geleneksel Türk ve Osmanlı sanatından ilham almasıyla ve tarihi figürleri tasarımlarında kullanmasıyla tanınıyor. Şu an dünyada 28 farklı noktada tasarımları satılan Filinta ile Türk ve İslam sanatı ve tasarımcılığı hakkında konuştuk.
- Osmanlı ve Anadolu toprakları genç bir tasarımcı olarak en büyük ilham kaynaklarınızdan biri? Tarihimizden ve kültürümüzden ilham almanızın özel bir nedeni var mı?
- Dünyanın çeşitli yerlerine seyahat ettim. Farklı kültürlerin buluştuğu New York'ta yıllarca yaşadım. Bence bir ülkeye ait olabilmeniz için o ülkenin kültürünü ve tarihini bilmeniz ve benimsemeniz gerekiyor. Yurtdışında yaşarken insanlar size ülkenizle ilgili sorular soruyor ve belki de siz daha da ülkenize bağlanıyor, araştırmalar yapıyorsunuz. Zaman içinde bu durum tasarımcı kimliğimin önemli bir kısmı haline geldi. Kendi tarihimi, kültürümü, köklerimi araştırmak büyük bir tutkuya dönüştü.
- Size neler ilham veriyor peki?
- Türk kültürünün bir kısmını meydana getiren sanat üsluplarının aslında tümü beni çok heyecanlandırıyor. En çok etkilendiklerimin içinde mimari ve minyatür sanatı geliyor. Osmanlı minyatür sanatı renkleri ve hikayeleri anlatım şekliyle diğer İslam minyatürlerine göre daha yalın ve gerçekçidir. Klasik resimde gördüğümüz ışıkgölge, proporsiyon ya da perspektif gibi teknikler yoktur minyatürde. Renklerin gücü çok etkilidir. Bu nedenlerle bana büyüleyici ve ilham verici geliyor.
- Bizimle en çok hayran olduğunuz ve belki de tasarımlarınızda size ilham veren sanatçı ya da eserleri paylaşabilir misiniz?
- Mimar Sinan'ın yaratıcılığına ve eserlerinin hepsine çok büyük bir hayranlık besliyorum. Özellikle de Edirne'deki Selimiye ve Eminönü'ndeki Rüstem Paşa camiilerine. Minyatür sanatında ise Fatih Sultan Mehmet'i gül koklarken betimleyen Nakkaş Sinan Bey, Levni benim için gerçek birer ilham kaynağı.
- Yurtdışında da kendisini ispat etmiş bir Türk tasarımcı olarak nasıl görüyorsunuz Türk tasarımını ve tasarımcılarını?
- Dünyanın gelişmiş ülkelerinden hangisine giderseniz gidin hepsi "Önce bizim markalarımız" diyor. İtalyanlar için en iyi marka ve tasarımcıları İtalyan. Amerika'ya gitseniz zaten lüks zincir mağazalarında bile yabancı tasarımcılar için belirli kotalar var. Dergilerinde bile bu sınırlandırma var. Türkiye'nin de dünya moda arenasında kendisini gösterebilmesi için tasarımcılarına daha çok yatırım yapması gerekiyor. Dünyaya açılan Türk markaları var. Türk dizileri nasıl Arap ülkelerinin ülkemize daha yoğun ilgi göstermesini sağladıysa, Türk marka ve tasarımcıları ne kadar güçlenirse biz de o kadar güçleneceğiz.
Aslı Filinta, tasarımlarını tarihi dokulardan ilham alarak hazırlıyor.