Eskiden
rockstarlar vardı, günümüzde ise DJ starlar var. Aralarında bir saatlik performansı sonucu 500 bin Euro kazananlar bulunuyor. Türkiye'de ise bu miktar 25 bin liraya kadar çıkıyor. Çoğu kişi DJ olma hayaliyle yaşıyor. İki usta DJ Serdar Ayyıldız ve Selami Bilgiç de DJ okulunun bir ihtiyaç olduğunu görünce yıllarca edindikleri deneyimlerini öğrencilere aktarmak için İstanbul Sarıyer'de İstanbul DJ Akademi'yi açmış. Ayyıldız, "Öğrencilerimize DJ'liğin raconunu da, inceliklerini de, terbiyesini de öğretiyoruz" diyor. DJ olmak isteyenlerin sayısının çok fazla olduğunu söyleyen 20 yıllık DJ Ayyıldız, okulu açma nedenini anlatırken heyecanlı: "Herhangi bir konserde bir sanatçı ekibiyle birlikte 30-40 kişi oluyor. Oysa artık kimse konser için kalabalık bir ekiple uğraşmak istemiyor. Bir DJ iki ya da dört saat programını yapacağı için çoğu kişiye cazip geliyor. Ayrıca DJ'ler sadece gece kulüplerinde değiller. Çok farklı mekanlar için de DJ talep edilir oldu. Düğünler de, sergilerde de varız. DJ'lik son beş yıldır Türkiye'de bir meslek halini aldı. Büyük bir boşluk var ve nitelikli DJ sayısı çok az. Biz de bu ihtiyaca nitelikli DJ'ler yetiştirerek cevap vermek istedik."
AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ
İstanbul DJ Akademi'nin Avrupa'nın en büyük DJ okulu olduğunu söyleyen DJ Ayyıldız, okuldaki ekipmanlar konusunda da iddialı. DJ Selami Bilgiç ise öğrencilerin üç ayın sonunda DJ mesleğini yapabilecek konuma geldiklerini belirtip ekliyor: "19 yıllık DJ'lik hayatımda hâlâ kendimi geliştiriyorum. Öğrencilerin de daha iyi noktalara gelmeleri için eğitim sonunda yeterliliklerine bakıyoruz. Eksikleri varsa onları yönlendiriyoruz ki kendilerini geliştirebilsinler." İstanbul DJ Akademi'de iki farklı sınıf var. Biri profesyonel olarak DJ olmak isteyenlerin katıldığı sınıf, diğeri hobi olarak DJ'liği öğrenmek isteyenler için açılan sınıf. Zaten öğrenciler arasında çeşitlilik çok fazla. Ayyıldız, "Okulumuzda ev hanımından üniversite öğrencisine, CEO'ya kadar çok çeşitli meslek gruplarından insanları görmek mümkün. Yöneticiler, doktorlar, emekliler, bankacılar... Gençler de, 50'sinde olanlar da ilgi gösteriyor; DJ olmak isteyip yıllarca içinde ukde kalanlar eğitim almak için geliyor" diyor. DJ adayları ilk olarak teorik bilginin aktarıldığı sınıfta ders görüyor. Ardından ikinci stüdyoya geçip eğitmenler gözetiminde pratik yapabilecekleri DJ setinin başına geçiyor ve DJ'liğin inceliklerini öğreniyor. Selami Bilgiç stüdyoda ise hayli hareketli anlar yaşandığını anlatıyor: "Öğrenciler DJ kabininin arkasına geçtiklerinde bambaşka biri olup çıkıyor. Bazen öğrencinin karşısına geçip tempo tutuyoruz ki, öğrenci büyük bir topluluğu eğlendirdiği hissine kapılsın. Kendini kaptırıp o havayı burada yaşasın! Hatta bazen öğrencilerimizi alıp kulüplere götürüyoruz ki ruhları DJ'liği hissetsin..."
HÜKMETMEK İSTEDİM
Okulda eğitim alanlar arasında 33 yaşındaki işadamı Serhat Duran (33) da var. Ralli pilotluğu da yapan Duran'ın hobilerinden biri de DJ'lik. İyi bir dinleyici olduğunu söyleyen Duran, kendi imkanlarıyla kendini geliştirmeye çalışmış, başarmış da! Ama sonra profesyonel olarak bir eğitim almaya karar verip DJ okuluna gelmiş. Duran: "DJ karşısında dans eden biri olmaktansa DJ kabininde müziğe hükmetmek istedim. Eksiklerimi kapatmak için ders alıyorum. Sonra prodüksiyon eğitimine geçeceğim" diyor. Çevirmen Serpil Şeker (27) ise DJ olmak için değil, hobi sınıfında ders almak için okula katılanlardan. DJ'lerin şarkı geçişleri onu büyülemiş.
HOBİDEN MESLEĞE
Profesyonel bir DJ olan Aytaç Aslan (23) ise prodüksiyon derslerine giriyor, Aslan, "İnsanın istediği mesleği yapması gibisi yok. Arkadaşlarım benden etkilenip DJ olmak istiyor. Remix yerine aranjesini yaptığım parçalarla dünyada önemli bir isim olmayı istiyorum" diyerek gelecekle ilgili planlarını anlatıyor. DJ olabilmek için ek işte çalışan Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi Yiğit Mendeş (20) ise tam bir elektronik müzik tutkunu. Ünlü DJ Martin Garrix, yüz binlerce genç gibi onun da idolü. Mendeş, "Elektronik müzik bastırılmış duyguları açığa çıkarıyor, kendinizi özgür hissediyorsunuz, enerjik ve hareketli oluyorsunuz. Bizler hobimizi mesleğe çeviriyoruz" diyor.
DJ KABİNİNDE KENDİMİ ÖZGÜR HİSSEDİYORUM
22 yaşındaki Ceysu Yetkin özel bir üniversitenin İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra DJ olma hayalinin peşine düşmüş: "Üniversite bitince çocukluğumun özlemi, tutkusu DJ'liği öğrenmek için cesaretimi topladım. Hayallerimin kapısından girdim ve sonuna kadar ilerletmek istiyorum. Türkiye'de az sayıda kadın DJ var. Geleceğin iyi kadın DJ'lerinden olmak hayalim. DJ'lik bence ruhun gençliği ve enerjiyle alakalı bir durum." Yıllar önce DJ Serdar Ayyıldız'dan eğitim alan Doğa Sağun (26) ise iç mimarlık mezunu. Son beş yıldır bir kafede DJ'lik yapıyor. Kendi şarkılarını yapıp çalmak istediği için okula yazılmış: "DJ'lik yaparken farklı bir kişi olup kendinizi özgür hissediyorsunuz. Artık elektronik müziğe karşı da bir ilgi var. Bir yerden sonra 'DJ'lik nedir, müzik nedir, geçiş nasıl yapılır?' gibi konulardan ziyade kendi müziğinizi yapmak istiyorsunuz. Yaratma hissi bambaşka bir duygu. Ben de bunu öğrenmek için geldim buraya. Dünyadaki DJ festivallerine katılıp kitlelere kendi tarzımı göstermek hayalim."