Aklınıza gelen tüm kişisel ve kurumsal reklamlar artık bu mecralardan sürdürülüyor. Birçok marka işbirliği bu hesaplardan yönetiliyor. Dizi film ve sinema sektörü, birçok medya kuruluşu, tekstil, araba, kozmetik, dekorasyon markaları, otel zincirleri, moda sektörü gibi tüm ticari kuruluşların hem oyun hem bilgi hem de reklam alanı oldu sosyal medya. İyi mi oldu kötü mü oldu o kısmı ayrı bir tartışma konusuyken her an her saniye sonsuz bilgi aktarımının bizi hafiften yormaya başladığını hissetsem de bunun artık bir tür bağımlılık haline geldiğine de değinmeden geçemeyeceğim. Sevindiğim bir nokta var ki büyük bir kitle fotoğraf çekmeye çok daha fazla özen göstermeye başladı. Kameralı telefonlar piyasaya girdiğinden beri fotoğraf makinelerinin pabuçları dama atıldı. Muhakkak profesyoneller fotoğraf makinelerinden asla vazgeçmedi fakat onlar dahi kameralı telefonların ve müthiş photoshop uygulamalarının büyüsüne kapılmadan edemediler. Gelin görün ki bu son derece pratik ve teknolojik uygulamalar her çektiğimiz fotoğrafı mükkemmel hale getirip bizi dünyanın en güzel/yakışıklı insanları yaptılar. Konuyla ilgili bir bilenden bilgi almak istedim ve geçenlerde hangi sosyal mecrayı ne şekilde kullanmam gerektiğini bana tüm detaylarıyla aktaran sevgili Güray Gürsel'e nam-ı diğer Burus Vilis'e birkaç soru sordum. Güray Gürsel sosyal mecralarda yıllardır burusvilis adıyla yazıyor. Bu yıl başında burusvilis'i bir marka yaparak şirket haline getirdi ve dijital projeler yapmaya başladı. Instagram'da pek selfie paylaşmıyor, daha çok sokak hayvanlarını çekmeyi seviyor.
- Sosyal medyada fotograf paylasmanin bu kadar popülerleşmesinin sebepleri nelerdir?
- İnsanın doğası gereği gelişen bir durum bu. Kendinizi, işinizi, yeteneğinizi göstermenin en doğru yolu fotoğraf ve video. Burada mobil cihazların bu durumu fark edip fotoğraf konusuna özel olarak eğilmesinin de önemli bir payı var.
- Instagram, Twitter, Facebook, Vsco cam gibi mecralarda son zamanlarda çok profesyonel görsellere rastlıyoruz. Bu profesyonelligi yakalamak için çok da uğraşmadan sadece birkaç uygulama yüklemek yeterli mi, yoksa bu ekipman ve eğitimle ilgili bir durum mu?
- İyi bir kare yakalamak için seyahat eden, turlar düzenleyen isimler var. Bunun karşılığını da beğeni ve takipçi sayısı artışıyla alıyorlar. Fakat iyi bir fotoğraf çekemediyseniz istediğiniz kadar çok uygulamanız olsun, onu iyi gösteremezsiniz. Kullanıcıların çoğunun telefonla fotoğraf çektiğini ve instagram'ın kendi filtrelerini kullandıklarını da belirteyim.
- Sosyal medya dünyasındaki sanal hayat sence ne kadar inandırıcı? Yani insanlar gerçekten oradaki gibi bir hayat mı sürüyor yoksa öyle bir hayat varmış gibi mi yansıtılıyor?
- Paylaşılan şeyler hayatın bir 'Best of'u diyebiliriz aslında. Mutluluğun da üzüntünün de en üst seviyesi paylaşılıyor genelde. İnsanları sosyal medyada çizdikleri profil ile tanıdığını sanmak büyük bir yanılgı olabilir.
- Bu selfie modasını kim başlattı? Neden bu kadar meşhur oldu? Selfie çekmenin ve yayınlamanın altın kuralları nelerdir?
- İnsanlar bence aynanın keşfinden beri teknolojiyle doğru orantılı olarak bu hazzı yaşıyorlar. Fotoğraf yokken de resim yapabilen insanlar genelde kendi resimlerini yapmışlar, şimdi de ellerinde kendilerini çekebilecekleri bir alet var ve çektiklerini paylaşıyorlar. Tuhaf bir durum yok aslında. Belli bir kural söyleyemem fakat etrafımdaki bir çok insan selfie'yi kendileri için özelleştirdiler, hangi açıdan iyi çıktıklarını biliyorlar.
- Instagram, pinterest, Vsco cam'den sonra hangi sosyal medya mecrasının popülerleşeceğini düşünüyorsun?
- Pinterest bu yarışta epey geride kaldı. Daha elit ve marka odaklı bir kullanıcı kitlesi var. Ben instagram'ın uzun bir süre daha tacını kaptırmayacağını düşünüyorum. Snapchat, Vine gibi uygulamalar özellikle gençleri epey etkilese de instagram bir süre daha kral olarak kalacaktır.
- Peki en çok tercih edilen uygulamalar neler?
- Ben genelde Vsco Cam kullanıyorum, bazen de Snapseed ama tercih edilenler arasında Dipdic, Hipstamatic, 8mm, Squaready gibi uygulamalar da var.