Yaklaşık
17 yıldır ABD'nin eğlence başkenti Las Vegas'ta tüketici elektroniği ürünlerinin yıllık ürün planlarını yakından görme şansı yakalıyoruz. Yıllar boyunca firmaların birbiriyle yarıştığına tanık olduk. Şimdi birbiriyle yarışmak yerine, daha fazla insana ulaşmak için tasarımdan, uygulamalara, internet bağlantısından servislere kadar her alanda ortak projeler masaya yatırılıyor. Kadınların alışveriş sırasında zamanı unuttuklarına tanık olmuşsunuzdur. Bir erkeğin futbol maçını izlerken kendinden geçtiğini de... Kadınlar giyim alışverişinde zamanlarının önemli bir bölümünü elbiseleri giyip çıkarmak için beklerken harcıyor. Teknolojiyse alışveriş sırasında karar verme sürecini kısaltıyor.
AKILLI AYNADA PROVA
Toshiba tarafından geliştirilen akıllı aynada müşteriler mağazadaki kıyafetleri tek bir el hareketi ile üstünde deneyecek. Akıllı kamera ve bilgisayar ekranı gibi kullanılan bu marifetli ayna kıyafetlerin kolayca denenmesini sağlıyor. Müşteri el hareketi ile sistemi yönetebiliyor. Değiştirmek için elinin tersiyle diğer pantolon ya da eteği taşıyabiliyor. Ayna ile entegre kamera müşterinin vücut ölçülerine göre kıyafetleri üstünde görmesini sağlıyor. Üstelik 3 boyutlu olarak müşterinin hareketlerine göre aynadaki sonuç takip ediliyor.
ANDROİD KARŞILAMA
Japonlar robotlara bayılır. Ancak insan cildi ve bakışlarının bu kadar iyi kullanıldığı bir androidle tanışmamıştım. Toshiba standındaki insansı Android, çekik gözlerini kırpıştırması ve ten rengiyle çok dikkat çekiciydi. Yakında Japonya'da pek çok mağaza veya otelde bu androidlere rastlarsak şaşırmayacağım. Salsa yapan Japonları yerinde izleyen biri olarak, onların bu android tutkusunun anlamlı olduğunu söyleyebilirim.
EFSANE GERÇEK OLUYOR
Otomotiv sektörünün en büyük düşü olan otonom sürüşü ilk gerçekleştiren Hollywood oldu. 80'li yılların ünlü televizyon dizisi
Kara Şimşek'in konuşan, daha da önemlisi kendi kendine hareket eden aracı K.I.T.T. isimli Pontiac Firebird Trans Am, film endüstrisinin teknoloji harikası kurgusu olarak hafızalardaki yerini günümüze kadar korudu. Neredeyse 30 yıl sonra, otonom sürüş bir televizyon fantezisi olmaktan çıktı... Bosch, otonom sürüşe yönelik çözümlerini CES'teki Araç Zekası bölümünde sundu. Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Dirk Hoheisel'in de dediği gibi bilim kurgu adım adım gerçeğe dönüşüyor. Bosch teknolojisi ile donatılan otomobiller halihazırda sıkışık trafikte kendi kendilerine gidebiliyor ve park edebiliyor.
HER 30 SANİYEDE BİR FOTOĞRAF
Üzerimizde taşıdığımız kameralar kimi zaman akıllı gözlük oldu, kimi zaman aksiyon kamerası. Narrative Clip (Memoto) basit bir işi sürekli yaparak farkında olmadan görsel haritanızı çıkarıyor. Basit bir aksesuvar gibi cekete, tişörte veya gömleğe takılan bu kare şeklindeki kamera günü unutturmuyor. Bir tür Google Glass gibi fark ettirmeden telefonunuzla eşleşerek görüntüleri kaydediyor. Adım attığınız her yerde sizi takip eden görsel bellekler başınıza iş açabilir. Tıpkı Google Glass gibi siz unutsanız da güvenlikli bölgelerde işiniz zorlaşabilir.
GÖZ AÇIP KAPARKEN BİLGİSAYARDA
Akıllı telefon, tablet ve fotoğraf makinelerinin veri depolama yetenekleri artıyor. Toshiba TransferJet uygulamasını standı gezerken gördüğümüz yetkili yaklaşık 30 saniye videomuzu çekti. Sonra anında kablosuz iletim teknolojisiyle bilgisayara saniyede 100 mbps hızla attı. Özellikle fotoğraf ve video işine kafayı takanlar için çok değerli. Videoları ve fotoğrafları göndermek veya sosyal ağlardan paylaşmak için büyük değer taşıyor.
SU İÇİNDE BİLE YETENEKLİ KAMERA
İnsanlar akıllı telefonları ve fotoğraf makineleriyle hem zamana tanık olmak hem de yaşadığı heyecanı paylaşmak istiyor. Pentax WG-M1 cihazla beraber verilen mercek koruyucusunu hava geçirmez gövdeye takarak, 10 metreye kadar su altında bir saat çekim yapabiliyorsunuz. Ayrıca, iki metreye kadar darbeye ve toza dayanıklı kamera eksi 10 dereceye kadar soğuk havaya dayanıklı olarak tasarlanmış. Gövdeyi korumak için taşınması zor koruma aksesuarına gereksinim duymadığından, kullanıcı sualtında özgürce fotoğraf ve video çekebilmenin yanı sıra, sesleri de boğukluk olmadan kaydedebiliyor. Ayrıca, karmaşık film çekim tekniklerini kolaylaştıran, kamera görüntü alanında hareketli bir obje tespit ettiğinde otomatik olarak kaydı başlatan 'hareket tespiti', beş ya da 10 dakika aralıklarla yeni dosya yaratarak kayda devam eden 'loop recording', özellikle slow motion gösterimler için kayıt yapan 'high-speed movie' ve zaman aralıklı kayıt tekniği ile sıkıştırılmış zamanlı filmler üreten 'time lapse movie' gibi yaratıcı çekimler yapıyor.