Yemek
kitapları tüm dünyada trend olmaya devam ediyor. İştah kabartan fotoğraflar, göz alıcı tarifler birçoğumuza yemek kitabı almayı sevdirdi. Ama o kadar çok çeşit var ki hangisini almalı, seçim yapmakta zorlanıyoruz. Gourmand Cookbook gibi dünyanın en iyi yemek kitaplarını ödüllendiren yarışmalar seçim yapmamızı kolaylaştırıyor. Ve yemek kitapları Oscar'ı olarak bilinen Gourmand yemek stilisti, fotoğrafçısı ve yazarı Aydan Üstkanat'ı ikinci kez Türkiye birincisi seçti. Sanatın farklı dallarında eğitim alan Aydan Üstkanat'ın yemeğe olan ilgisi Girit kökenlerinden geliyor. Yedi yıldır gazetelerde yemek yazarlığı yapan Üstkanat aynı zamnda
La CucinaItaliana dergisinde fotoğrafçılık ve yazarlık yapıyor. Geleneksel yemekleri kapsayan, malzeme ve temel teknikleri anlatan bir rehber niteliğindeki
Yemek Rehberi, sonrasında yılların birikimiyle oluşan
Yap+Ye=Mutlu Ol ve
Artmazsa Yetmez, en son ise
ŞekerSİZ Aydan Üstkanat'ın başarılı yolculuğundaki kitapları... Aydan Üstkanat'ı dünya ligine taşıyan ise hayatına paralel bir kitap olan
ŞekerSİZ. Bir gün reaktif hipoglisemi ile tanışıp mutfaktaki zararlı beyazlardan uzak durması gerekince, sağlıklı ama ağız sulandıran tarifleri içeren ŞekerSİZ adlı kitabını yazıyor. Ve bu sağlıklı ama iştah kabartan lezzetler geçtiğimiz yıl Paris'te yapılan Dünyanın En İyi Yemek Kitapları yarışmasında Türkiye birincisi seçiliyor. Ayrıca Üstkanat tüm ülke birincilerinin katıldığı büyük finalden de Avrupa'nın En İyi Şefi ödülüyle dönüyor.
HASTALIKLA GELEN TARİFLER
Çikolata düşkünü Aydan Üstkanat'ı başarıya ve ödüle götüren hikayesinin arkasında reaktif hipoglisemi hastalığı yatıyor. Çikolata düşkünü yazar teşhis konulduktan sonra elindeki tüm reçeteleri bir kenara atıp yeni tariflerin arayışına girmiş. Yeni tariflerini önce kendisi test etmiş ardından doktorların onayına sunmuş. Kısacası bu kitaptaki tariflerin hepsi doktor onaylı. Üstkanat'ın kitabındaki tariflerde rafine ürünler kullanılmıyor. Onun yerine ham malzemeler, işlenmemiş ürünler var.
GOURMAND COOKBOOK AWARDS HAKKINDA:
Gourmand Cookbook Awards, Edouard Cointreau tarafından 1995 yılında kuruldu. Katılımın ücretsiz olduğu ve bütün dillere açık olan yarışma, günümüzde 187 ülkeden yemek kitabı yazarlarının katıldığı prestijli bir organizasyon haline geldi. Jüri üyeleri dünyanın birçok yerinden, alanında uzman ve nam yapmış önemli şefler, gurmeler ve tarihçilerden oluşuyor. Her yıl özel bir lokasyonda gastronomi adına ödüller verilen organizasyon, yemek ve şarap kitapları dünyasındaki yüzlerce yayıncı, yazar, şef ve gazeteci gibi önemli insanlarla bir araya gelmek için bir fırsat niteliğinde.
ADAÇAYLI SOMON
Malzemeler:
4 adet somon balığı dilimi
2 diş sarımsak
8 dal adaçayı yaprağı
2 yemek kaşığı balzamik sirke
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tane hardal
1 adet misket limonu kabuğu rendesi
Yeteri kadar tuz ve karabiber
Servis için:
Misket limonu
Bol yeşillik veya kereviz
Hazırlanışı: Somonları soğuk suda yıkayıp süzgece alın, kâğıt havlu ile kurulayın. Bir kapta biraz tuz, karabiber, ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, hardal taneleri ve balzamik sirkesi ile marine edip iki saat buzdolabında kapaklı bir kapta bekletin. Fırını 200 derecede ısıtın. Balık dilimlerini ikişer dal adaçayı tutamının zerine yağlı kâğıda sıralayıp, 15 dakika ızgara bölümende pişirin. Kerevizi haşlayıp, biraz zeytinyağı ve tuz atıp hafifçe ezerek püre yapın. Somonun yanında yeşillikle birlikte servis yapın.