Çayı
seven bir milletiz ama bu özel bitkiyi pek de iyi tanımıyoruz. En azından kendi adıma söyleyebilirim ki, çay konusunda ne kadar cahil olduğumu yeni fark ettim. Bu konudaki aydınlanmam ise Anadolu yakasının nezih semtlerinden olan Kazasker'deki Asia Chai Art adlı mekanda gerçekleşti. Önünden geçerken "Burası bir kafe mi yoksa hediyelik eşya dükkanı mı? diye merakla içeriye girdim ve saatlerce çıkamadım. Raflardaki çaylar o kadar çeşitli ki... Anji White, Bai Mudan, Jasmine Dragon Pearl, Oolong, Rooibos, Puer... Hepsi de merak uyandırıyor. "Burada kaç çeşit çay var?" diye sorduğumda, mekan sahibi Aylin Aydın Ulaş, "50 çeşit," diye yanıt veriyor. Ardından eşi Halil Bey yaklaşıyor gülümseyerek, "Biz Türk milleti olarak tek tipçiyiz ama Uzakdoğu'da çayın bin çeşidi var," diyor. Ve uzun sürecek bir çay muhabbetine başlıyoruz. Yeni evli, genç bir çift onlar. Aylin Aydın Ulaş, babasının görevi nedeniyle Uzakdoğu'da yaşadığı yıllarda tanımış farklı çayları. Halil Bey de onun aracılığıyla girmiş bu derin mevzuya.
YEŞİLİ DE SİYAHI DA AYNI BİTKİ
Halil Ulaş'tan ilk önce çayın bilimsel adını öğreniyoruz: camelliasinensis... Beyaz çay, yeşil çay ve siyah çay hepsi de bu bitkiden üretiliyormuş ve sadece işleniş biçimleri farklıymış meğer. Bitkinin martta çıkan tomurcuğu toplanıp buharla soldurulduğunda buna beyaz çay deniyor. Az işlemden geçtiği için besin değeri en yüksek olan çay, beyaz çay. Yeşil çayın ise tavada şok kurutmayla soldurulduğunu, siyah çayın ise fırınlandığını anlatıyor Ulaş. Darjenik adlı bir çay çeşidi varmış örneğin. Bunun çayın şampanyası olduğunu söyleyen Ulaş şunları ekliyor: "Rengi şampanyaya benzer ama sert bir tadı vardır. Yetiştiği bölge, topraktaki mineraller, güneşin vurduğu yön bile etkiler. Çin'in Yunnan bölgesindeki Puer diye bir bölgeden çıkan ve bölgenin ismini alan bir çay var. Bu çay mağaralarda yıllandırılıyor. En az üç yıl... 30 yıllık olanları da var. Bunun 30 gramı 40 euro. Tadı çok farklı."
KAYNAMIŞ SUYLA ÇAY DEMLENMEZ
Asia Chai Art'ta çayın sunumu da farklı. İsteyenler için çay seramonisi yapılabiliyor. Ya da çay masanıza cam demlikle getiriliyor. Demleme tekniklerinin çayın lezzetini çok etkilediğini belirten Halil Ulaş, çayda 100 derece kaynamış su kullanmayın diyor: "100 derece aromayı yakıyor. Bu kahve için de geçerli. Demleme süreleri ise maksimum altı dakika."