ZEYTİNYAĞLI İKİ TARİF
Zeytinyağlı peynirli poğaça (20-25 adet)
Malzemeler
Hamur için:
1 paket sade kek un
2 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağından 2 parmak eksik sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
İçi için:
200 gram beyaz peynir
1 çay bardağı dövuş ceviz
10-12 dal dereotu
Üzerine:
Çörekotu
Yapılışı: Kek unu yoğurma kabına alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Bir yumurta ve diğer yumurtanın akı, yoğurt, zeytinyağı, tuz ve kabartma tozunu ilave edip, tüm malzemeyi yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edince üzerini nemli bir bezle örtün ve 10 dakika dinlendirin. Rendelenmiş beyaz peynir, ceviz ve kıyılmış dereotunu bir kapta karıştırın. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde çay tabağı büyüklüğünde yuvarlaklar açın. Ortasına peynirli harçtan koyup, yuvarlak şekil verin. Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla yerleştirin ve üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin.
Fırında zeytinyağlı et (4-6 kişilik)
Malzemeler
1 kg dana kuşbaşı et
200 gram arpacık soğan
Yeteri kadar su
2 adet kırmızı biber
2-3 adet sivri biber
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
3 adet domates
Tuz, karabiber, kekik
Yapılışı: Eti bir tencereye alın ve harlı ateşte kendi suyunu salıp, çekene kadar pişirin. Ayıklanmış arpacık soğanları ayrı bir tencerede üzerine çıkacak kadar su ekleyip, yarı yarıya yumuşayana kadar pişirin ve suyunu süzün. Daha sonra eti derin bir kaba boşaltın ve üzerine arpacık soğan, küp doğranmış kırmızı ve sivri biber, zeytinyağı, tuz, karabiber ve kekik ekleyip, tüm malzemeyi karıştırın. Isıya dayanıklı bir fırın kabına boşaltın ve dörde bölünmüş domatesi gelişigüzel üzerine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, et iyice yumuşayana kadar pişirin.