Okullar
kapandı, öğrenciler karnelerini aldı. Yazlığa gidilecek, çocuğun canı sıkılmasın diye ona yavru bir kedi ya da köpek alınacak. Bu dönemde çocukları mutlu etmek gerek elbette ama ne olur çocuğunuza karne hediyesi olarak bir evcil hayvan almayın. Ya da almadan önce çok iyi düşünün. Petworld kurucusu ve köpek eğitmeni Can Paksoy, öncelikle evcil hayvanların canlı olduğunu hatırlatırken, şu uyarılarda bulunuyor: "Sizinle 10 ila 15 sene birlikte yaşayacak bir aile bireyi almış oluyorsunuz aslında. Bu bağlamda bir hayvanı oyuncak alır gibi alamazsınız. Ailelerin unutmaması gereken en önemli konu, bir köpeğe ancak tüm ailenin birlikte bakabileceğidir. O köpek, kendini ailenin bir bireyi olarak hissetmezse mutsuz olur. Zaten bir köpeğin tüm sorumluluğunu bir çocuk alamaz. Onun sabah akşam tuvalet saatleri, eğitimi, bakımı, taranması, sosyalleşmesi gibi zaman harcamanız gereken bir çok ihtiyacı vardır. Yaz tatili dışında çocuğun okula gideceğini düşünürsek, tüm bu ihtiyaçları karşılamasının imkansız olduğunu görürüz. Çocuğunuz karnesini aldığında ailece tüm maddi ve manevi şartlarınızla köpek almaya hazırsanız, o zaman kendinize uygun ırkı seçerek bunu yapın."
Yaşam tarzına göre köpek seçimi
Çocuklu bir aile için çocuklarla çok iyi anlaşan Golden, Labrador, Alman çoban köpeği, Cavalier (King Charles).
Bahçede yaşamaya yatkın özellikli ırklar Alman Çoban Köpeği, New Foundland, Bernese Mountain Dog, Border Collie.
Apartman hayatına en uyumlu köpekler Golden, Boston Terrier, Cavalier, Pug, Maltiz ve Yorkshire.
Ayrıca alerjik kişiler için uygun olabilecek ırklar da mevcut. Poodle başta olmak üzere Maltiz, Yorkshire ve Cavallier(King Charles), köpek alerjisi olan kişilere tavsiye ediyen ırklar...
Bu sorumluluğu taşıyabilecek misiniz?
Cocker, Beagle gibi orta boy ırk veya Golden, Labrador gibi büyük ırk bir köpeğiniz varsa, yavru döneminden çıkmaya başladığında, günlük tuvalet ihtiyacı da günde iki kereye düşer. O yüzden orta ve büyük ırk köpeğinizi iki kez tuvalet gezmesine çıkaraksınız. Yorkshire, Chiuvava, Maltiz gibi küçük bir ırk seçerseniz, tuvalet ihtiyacını özel pedlerle evde de çözebilirsiniz.
Köpeğinizi haftada en az iki kere taramanız, mamasını aksatmadan vermeniz, suyunu hiç eksik etmemeniz, onunla oyun oynamanız için de günlük olarak yeterli zaman ayırmanız gerekir. Eğer siz sabah 07.00'de iş için evden çıkıp, akşam 20.00 gibi eve geliyorsanız bir köpeğe bakmanız pek doğru olmaz.
Maddi boyutunu da unutmayın. Doğru içeriğe sahip barf veya kuru mama ile köpeğinizi beslemelisiniz. Aşılarını düzenli yaptırmalısınız.