Havalar
ısınıyor. Artık daha ince giysiler giyip kendimizi daha özgür hissedeceğiz. Ancak sıcak havaların olumsuz yanlarından biri var ki, pekçok kişi bu konuda sıkıntı yaşıyor. Hava ısınınca artan terleme, vücutta kötü kokulara neden olabiliyor. Bunun üzerine bir de stresli bir yaşam eklenince terlemede artış görülebiliyor. Kötü kokunun önüne geçmek için biraz daha kendimize özen göstermemiz gerekiyor. Terlemeden doğan kötü kokuların önüne geçmek için ilk yapmamız gereken her gün düzenli duş almak şüphesiz. Sonrasında da cildimize ve yaşam tarzımıza uygun bir ter önleyici seçmek gerekiyor. Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte ter önleyici ürün kullanımı da artıyor. Pudralı pudrasız, kokulu, yüksek koruma faktörlü derken ürün çeşitliliği ile de artıyor. Memorial Etiler Tıp Merkezi Dahiliye Bölümü'nden Uz. Dr. Murat Görgülü, terlemeyi şöyle tanımlıyor:
BİLİNÇLİ KULLANIM ÖNEMLİ
"Terlemek insan vücudunun termoregülasyonunu yani vücut ısısının sabitliğini sağlayan çok önemli bir fizyolojik olaydır. İnsan vücudunda 24 saatte ortalama 100 ml. kadar terleme olur, sıcak hava ve eforla birlikte ter miktarı 1,5-2 litreye kadar çıkabilir. Bazı kişilerde efor ve sıcak etkisi olmadan da fazla terleme görülebilir. Özellikle heyecanlı kişilik yapısı olan kimselerde bu durum sıkça görülür. En fazla ter bezi avuç içinde bulunur. Koltuk altı ve genital bölgedeki ter bezleri 'apokrin bezler' olarak adlandırılır ve daha koyu, kokulu bir ter salgılanır. Vücudun diğer bölgelerindeki ter bezlerine ise 'ekrin bezler' denir ve daha az yoğun, kokusuz ter salgılanır." Apokrin bezlerin salgıladığı terin, insan vücudundaki bakteriler tarafından fermente edilmesiyle ortaya çevreyi rahatsız edici bir koku çıkabileceğine dikkat çeken Görgülü, özellikle sıcak havalarda, ağır iş ve spor sonrası bu durumun olmasını engellemek için terlemeyi engelleyici ürünlerin sıkça kullanıldığını belirtiyor ve ekliyor: "Bu tip kozmetik ürünlerin çeşidi gittikçe artmaktadır, ancak terlemeyi önlemenin de insan vücudu için zararları olabilir. Terlemek, vücut ısısının korunmasında temel mekanizmadır ve çevre şartlarına karşı vücut ısısını korur, soğutur. Yine terleme sırasında ter bezleri böbrek gibi çalışarak bir tür boşaltım organı görevi de görürler. Üre, tuz ve çeşitli toksinler ter bezleri ile vücut dışına atılarak kanın temizlenmesi sağlanır. Bu yüzden deodorant kullanımında bilinçli olmak gerekir. Doğal yollarla sık olarak uygun ph'da sabun ve su ile yapılan temizlik en fizyolojik ve sağlıklı olan temizliktir.
BOTOKSLA TEDAVİ
Normal bir terlemenin dışında bazı insanlar aşırı terleme nedeniyle sıkıntı yaşayabiliyor. Öyle ki aşırı terlediği için insan içine çıkamayanlar bile oluyor. Bu tipteki aşırı terleme vakalarının önüne geçmek için başvurulan yöntemlerden biri de botoks uygulamaları... Memorial Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Zerrin Baysal "Botoks ile terleme tedavisi" hakkında şunları söylüyor: "Hiperhidroz olarak bilinen, vücudun aşırı terlemesi anlamına gelen tablo, birçok insanın yaşam kalitesini düşürmektedir. Terleme kötü kokuyu da beraberinde getirerek sosyal bir problem haline gelebilmektedir. Yıllardır araştırılan ve bu sorun için çözüm yolu bulmaya çalışan bilim dünyası sorunu ortadan kaldıran tedavi yöntemlerine ulaşmıştır. Bunlardan bahsetmeden önce terlemenin nedenleri ve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Vücudun ısı dengesini korumak, toksinlerin atılmasını sağlamak ve derinin nemlenmesine yardımcı olmak için varlığını sürdüren ter bezleri bazen aşırı derecede çalışabilir. Ter bezlerinin aşırı çalışmalarına neden olan birçok faktör vardır. Bunlardan en önemlisi genetik faktörlerdir. Terleyen bir kişinin ailesine ait öykü sorgulandığında genellikle ya anne ya da babasında aşırı terleme şikayeti gözlemlenmektedir. Diğer nedenlerden biri de 'psikojenik faktörler'dir. Korku, üzüntü, heyecan, depresyon, stres gibi durumlarda vücut biyokimyasındaki değişikliğe bağlı olarak ter bezlerinin uyarılması ve aşırı ter üretimi gelişir."
AŞIRI KİLO TETİKLİYOR
Yine hormonal aktivitelere bağlı olarak gelişen aşırı terleme çeşitleri vardır ki; en önemlisi menopoz durumudur. Tiroit bezinin aşırı çalışması da ter bezi aktivitesini artıran diğer bir hormonal durumdur. Aşırı kilolu olmak, sıcak ve rutubetli bölgede yaşamak, çok kalın giyinmek ve bazı gıdaları (acılı baharatlı gibi) aşırı tüketmek de terlemeyi artıran faktörlerdir. Özellikle gıdalarla alınan kokulu baharatlar, soğan, sarımsak v.s. terin kötü kokmasına neden olur. Aşırı terleme için geliştirilen birçok tedavi yöntemi olduğunu söyleyen Baysal bu yöntemleri şöyle anlatıyor: "Lokal olarak uygulanabilen kremler, iyontoforez tekniği, patolojik durum var ise bunlara yönelik tedavi yöntemleri terlemeyi azaltmada etkilidir. Fakat gerek sürekli tedavi gerektirmeleri, gerekse de kullanılabilirliğinin düşük olması, tedaviye ara verildiğinde terlemenin tekrar başlaması gibi olumsuz yönlerinden dolayı başarılı tedavi yöntemleri değillerdir. Uzun yıllardır kullanılan, hastaları rahatlatan, ciddi yan etkileri görülmeyen en etkili tedavi botoks enjeksiyonu ile terlemeyi engelleme tedavisidir. dir. Bu bölgelerde aşırı terlemenin olmasının nedeni çok sayıda ter bezi içermeleridir. Dolayısıyla terleme için uyarı geldiğinde fazla salgı ve aşırı terleme görülür."
TERLEMEYİ ÖNLEMEK ZARARLI MI?
Tüm vücudumuzda ter bezleri olduğuna dikkat çeken Baysal, koltukaltında atılmayan terin diğer bölgelerden atılabildiği görüşünde: "Bu yüzden endişe doğurabilecek bir probleme yol açmaz. Tedavi koltuk altında 10 dk, eller için 15-20 dk ve ayaklar için yarım saat gibi sürer. El ve ayak uygulamaları ağrılıdır; fakat lokal anestezik maddelerle uygulandığında tolere edilir. Aşırı terleme şikayeti olan hastaların bir dermatoloğa başvurması ve ilgili nedenlerin araştırılarak kişi için en etkili tedavinin seçilmesi hastaların yaşam kaliteleri açısından çok önemlidir.