TÜRKLERİN EN ESKİ AVLANMA USÜLLERİNDEN
Kartal ve insan arasındaki binlerce yıllık ilişkinin hikayesini, kendisi de bir Kazak olan ancak Türkiye'de yaşayan Prof. Dr. Abdulvahap Kara anlatıyor: ? "Kartalla avcılık, Türklerin en eski avlanma şekillerinden. Altı bin yıllık tarihi geçmişe sahip olduğu söylenmekle birlikte, biz onun tarihi izini kaynaklarda 2-3 bin yıl geriyekadar takip edebilmekteyiz. Arkeologlar bununla ilgili petroglifleri, yani kaya resimlerini Kazakistan'ın Tanbalı Tas ve Bayancürek kaya resimleri arasında tespit etmiştir. ? "Kartal yakalamanın dört farklı yöntemi var. Yuvadan yavru alma yönteminde sarp kayalara yuva yapan kartalların yuvasına iple inilerek yavru alınıyor. Tok kartal yakalama yönteminde avını yakalayıp yiyen ve iyice doyan kartal at sürülerek yakalanıyor. Ehil kartal ile yakalama yönteminde ise ehlileşmiş kartal havada uçan yabani kartal görüldüğünde salınıyor. İki kartal birbirlerine pençelerini batırarak sarmaş dolaş bir halde yere düşerler. Yabani kartal hemen yakalanıyor. Ağ ile yakalama yönteminde ise uzun sırıklara yem konuluyor. Yeme doğru süzülen kartal ağlara takılıyor."
BÜYÜK EMEK VERİLİYOR ?
"Kartal yakalandıktan sonra evcilleştiriliyor. Kartalların mizacı da tıpkı insanların ki gibi munis ya da ters olabiliyor. Munis kartalın yetiştirilmesi daha kolay. Yavru iken yuvadan alınıp yetiştirilen kartala 'kolbala' (kol yavru) deniliyor. Yetişkin iken yakalanan kartala verilen isim ise tüzkartal." ? "Kartal beslemek bir herhangi bir ev kuşunu beslemeye benzemez. Çünkü kartalın mevsimleri vardır. Bu mevsimlere göre kuşu ava çıkarmak, idman yaptırmak, tüylerinin yenilenmesi sağlamak gerekir. Kartallar eylül-mart ayları arasında ava çıkarılır." ? "Mart ayının ortalarından itibaren av mevsimi sona erer. Artık kartalın tüylerini yenileme mevsimi başlar. Kuşa bu mevsimde özen göstermek gereklidir. Tüy yenileme dönemini iyi bir şekilde geçiren kuş, eski tüylerinden tamamen kurtularak yepyeni, parlak ve canlı tüylere sahip olur. Tüy yenileme mevsiminde hayvana verilen yem miktarı arttırılır. Tüyleri gereğince yenilenen hayvan avlanma mevsiminde daha verimli olur. Çünkü, daha çevik ve atak hareket eder. Eğer hayvan bu dönemi iyi geçiremezse, tüyleri zayıf ve soluk olur. Kuşbeyleri için avlanma mevsimi karın düştüğü ekim ayından marta kadar sürer." ? "Ağustos ayından eylül ayına kadar olan süre, kartalın deyim yerindeyse antrenman dönemidir. Bu döneme Kazaklar 'kustı kayırıv' demektedirler. Bu dönemde, kuşbeyleri kartallarını, seyislerin yarış atlarını yarışa hazırladıkları gibi, ava hazırlarlar. Semiz kuşların kas etleri sertleştirilip güçlendirilerek uçuşa hazırlanır. Av döneminde kuşa iki günde bir yem verilir. Semiren ve tok olan kuş tilki avlamaz. Diğer yandan yeterince besin alamayan kuş da halsizleştiği için avda başarılı olamaz. Bundan dolayı av mevsiminde kartala verilecek yem miktarı iyi ayarlanmalıdır."
BİR AV KARTALININ 'EKİPMAN'LARI:
Tomaga: Kartalın gözleri çok keskindir. Göğe yükseldiğinde 10 kilometre mesafedeki bir tavşanı görebilir. Eğer kartalın gözü bir başlıkla kapatılmazsa hayvan rahat durmaz, sağa sola saldırır. İşte kartalların gözünün kapatıldığı başlığa tomaga adı verilir.
AYAKBAV: Kartalın iki ayak bileklerine deri kayıştan ayakbav yani ayak bağı denilen bağcıklar takılır. Bu bağcıklar 50 cm uzunluğunda olup, ucunda halkası vardır. Kartallar bu bağla uçar. Uçmadığı zamanlar bu halkalardan başka kayışlar geçirilmek suretiyle bağlanır. Eğitim esnasında bu halkalara sicim bağlanarak uçulur.
TUGIR: Kartalın her zaman durduğu, üç veya dört ayaklı sehpa biçimindeki oturağıdır.
BİYALAY: Kartalın çelik gibi pençesinden korunmak için kola takılan, deriden yapılmış bileklikli eldiven. Kartal daima sağ elde tutulur.
BALDAK: Yetişkin bir kartal 25 kilodan az değildir. Kuşbeyi bir kartalı sürekli olarak kolunda taşıyamaz. Bu yüzden kolunun altına bir destek koyar. Bu desteğe baldak denir.