Cazın
temelleri New Orleans'da atıldı. 1980'li yıllarda ortaya çıkan ve Nirvana'yla eş anlamlı görülen 'grunge'ın 'sıfır noktası' Seattle'dı. New York'la punk, house müzikle Chicago birlikte anılıyor. Massive Attack, Portishead gibi başarılı isimlerin yarattığı trip-hop akımıyla Bristol da öyle... Manchester ise yarattığı sound'la bir akıma adını verdi. Tüm bu şehir-müzik ilişkisinin özünde basit bir neden var: Müzik akımlarını oluşturan, o dönem şehirlerde yaşanan hayatın ta kendisi. Bu kadar laf salatası yapmamızın bir nedeni var elbette. Konuyu, 2000'li yılların başında keşfedilen, aynı 10 yılın sonlarına doğru ise popülerliğinin doruklarına çıkan dubstep'e getirmeye çalışıyoruz. Rihanna, Britney Spears derken dubstep merakı Korn'a da sirayet etti. Hatta Korn, dubstep türünde bir albüm yayınladı. Korn'un yeni albümü
The Path of Totality'yi internetten edinmek mümkün. Yeni albümlerinin yayınlanmasının ardından grubun esas adamı Jonathan Davis,
Billboard'a henüz dubstep ortada yokken Korn'un 'dubstep' yaptığını iddia etti. Davis'e göre Korn, yarı zamanlı ritimler kullanıyor, müziklerini baslara göre şekillendiriyordu. Davis'e göre bu da dubstep demekti. Peki gerçekten öyle mi?
2000'LERDE LONDRA'DA...
Dubstep'in nasıl ortaya çıktığını anlayabilmek için 2000'li yılların Londrası'na geri dönmek gerekir. O yıllarda Londra, 'garage' adı verilen yeni tür bir elektronik müziğin etkisindeydi. Dizzee Rascal, Wiley, Kano, Crazy Titch gibi sanatçıların öncüsü olduğu 'grime'ın da etkili olduğu bu günlerde, bahsi geçen iki türü birleştiren yeni bir sound'un da temelleri atılıyordu. Bu yeni tür, dub ve garage'ın bir alt türü olan 2-step'in adlarıyla birlikte anılacak, dubstep olarak adlandırılacaktı. Dubstep popülerliğini Londra'nın gece kulüplerinde yakaladı. Akımın şehre, oradan da dünyaya yayılmasını sağlayan da Big Apple Records dükkanıydı.
BASLARIN GÜCÜ ADINA
Basların ön plana çıktığı, İngilizlerin 'wobble' olarak adlandırdığı aksak ritimleri barındıran, mekanik seslerin de kullanıldığı dubstep, Londra'nın önemli kulüplerinde çalan DJ Hatcha'nın öncülüğünde popülerleşti. Geçtiğimiz aylarda Babylon'da da ağırladığımız Skream ve Benga ile Unicorn Kid, Truth, Kode9, Digital Mystikz, Artwork, Geriom, Warrior Queen, El-B, Zed Bias gibi isimlerin de popülerleşmesini sağlayan dubstep'in son dönemdeki yıldızı ise Skrillex. Bu arada Skream, Benga ve Artwork'ten oluşan Magnetic Man adlı grubu da listeye eklemekte fayda var. Tüm bunların dışında farklı türlerin popüler örneklerine yapılan dubstep remixlerini internette Youtube, Dailymotion, Fizy ve Grooveshark gibi sitelerde bulmanız da mümkün.
BEŞ ŞARKIDA DUBSTEP
Skrillex - First of the Year
Skream & Example - Shot Yourself in the Foot Again
Kode9 - Nine Samurai
Magnetic Man - Mad
Digital Mystikz - Intergalactic