Troya Ören Yeri'nden çıkarılan tarihi eserlerin sergilendiği Troya Müzesi, kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratmak amacıyla bu sembolik etkinliği düzenledi. Polyksena Lahti, bir genç kızın, savaş ganimeti olarak görülüp kurban edilmesini tasvir etmesiyle kadına yönelik şiddetin tarihsel kökenlerine dikkat çekiyor.
Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada, "Kadına yönelik şiddetin maalesef tarihsel bir geçmişi var. Troya destanında ve diğer mitolojik anlatılarda da buna şahit oluyoruz. Bugün burada gördüğümüz, Polyksena'nın kurban ediliş sahnesi, 2 bin 500 yıl öncesine ait bir trajediyi gözler önüne seriyor. Bu nedenle Polyksena Lahti'ni siyah bir örtüyle kapatarak hem bu trajediyi hem de kadına yönelik şiddetin hâlâ devam eden sorunlarını hatırlatmak istedik. Kadın, başka hiçbir nedenle değil, sadece insan olduğu için değerli ve kıymetlidir" dedi.
Polyksena Lahti, 1994 yılında Çanakkale'nin Biga ilçesindeki Kızöldün Tümülüsü'nde bulunmuştu. Üzerindeki detaylı işçilik, Polyksena'nın kurban edilme sahnesini yürek burkan bir şekilde anlatıyor.