Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi'nde meydana gelen olay iddiaya göre şöyle gelişti. Üçüncü çocuğuna hamile olan Şöhret Özdemir kırk iki haftanın sonunda sancıları artınca 12 Mayıs tarihinde eşi Erhan Özdemir ile birlikte Gökçeada Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Kendi doktorlarının bir hafta önce izne ayrılması nedeniyle doğuma hastanede geçici olarak görev yapan Kadın Doğum Uzmanı doktor K.Y. girdi. Genç kadın sancılı ve zorlu bir doğum gerçekleştirdi. 4 kilo 200 gram olarak dünyaya gelen bebeğin doğum sırasında köprücük kemiğinin kırıldığı ve tespit edildi.
HELİKOPTERLE ÇANAKKALE'YE SEVK EDİLDİ
Doğumdan sonra entübe edilen talihsiz bebek, hızlı bir şekilde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait helikopterle Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi'ne getirilerek yoğun bakıma alındı.
BABA ŞİKAYETÇİ OLDU
Olayın şokunu yaşayan baba Erhan Özdemir hamilelik süreci boyunca doktorlarının kendileriyle yakından ilgilendiğini fakat doğuma bir hafta kala izne çıkan doktorlarının yerine gelen kadın doğum uzmanı K.Y.'nin doğum sırasında ilgisiz davrandığını ileri sürerek şikayetçi oldu. 12 Mayıs tarihinde eşimin sancılanması üzerine Gökçeada Devlet Hastanesi'ne başvurduklarını söyleyen baba Özdemir, "Doktorumuzun 1 aylık yıllık izine çıkması sonrasında onun yerine gelen doktor eşimi muayene etti. Eşimin anlattığına göre doktor eşime suni sancı vermiş. Sancıları artınca da doğuma almışlar. Diğer çocuklarımız gibi bu bebeğimiz de 4 kilo 200 gram olarak dünyaya geliyor. Nefes alıp verişinde zorlanmalar oluşmuş. Öğrendik ki doğum sırasında bebeğimizin köprücük kemiği kırılmış. Apar topar helikopterle Çanakkale'ye kaldırdılar. Eşim doğumdan sonra bana doktorun davranışlarının çok sert olduğunu ve kendisine kötü davrandığını söyledi. Kendisinden şikayetçiyim" dedi.
İNCELEME BAŞLATILDI
Baba Erhan Özdemir'in şikayeti üzerine Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, olayla ilgili inceleme başlatırken Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği doğum sırasında bebeklerde görülen köprücük kemiği kırılmasının yaygın bir kemik kırılması olduğunu açıkladı.
"İRİ BEBEKLERDE SIK GÖRÜLEN BİR DURUM"
Köprücük kemiği kırığının, yenidoğanın en yaygın doğum yaralanmalarından biri olduğuna dikkat çeken Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, Doğum sırasında klavikula kırığı diye adlandırdığımız köprücük kemiği kırığı iri bebeklerde (4 kg ve üstü) sık rastlanılan bir durumdur. Yeni doğan bebeklerde başka herhangi bir sağlık sorunu olmayan bir bebeğin doğumu sırasında annenin kullandığı güç bazen bebeğin köprücük kemiğini kırabilir İstatistikler, ortalama olarak her bin doğumda bebeklerde 11-12 köprücük kemiği kırığı vakası olduğunu göstermektedir. Böyle bir kırığın çoğu zaman öngörülebilmesi ve önlenebilmesi de mümkün değildir. Birçok uluslararası kılavuz ve yayında, doğumda klavikula kırığının önceden herhangi bir faktörün değiştirilerek önlenebilecek bir durum olmadığı ve kalite belirleyici bir önemi de bulunmadığı belirtilmektedir. Çok nadir olmakla birlikte bazen hekim, çocuğun güvenli bir şekilde doğabilmesi için onun köprücük kemiğini kırabilir. Bu durum genellikle daha hastanedeyken tespit edilir ve bebek hızla iyileşir" dedi.