Deniz, güneş, kum... Yan gel yat...
Tatil anlayışımızı gezelim, görelim, geçmişimizle tanışalıma çevirdik.
Ailecek bir arada olmak, yeni yerler keşfetmek adına yola revan olduk.
Balkanlar'ı kısa zaman dilimine ne kadarını sıkıştırabilirizi çalıştık. Makedonya'dan koyulduk yola... Kosova, Arnavutluk, Karadağ ve Saraybosna... Beş güne beş ülke...
Ecdatın tüm ayak izlerini takip ettik.
Ayakta kalmayı başarmış bir çok eserini görme fırsatımız oldu...
Dağları aştık, ovalarını arşınladık.
At sırtında fetih defterine kaydedilen coğrafyaya vurulan mührü gördük...
Camilerimiz...
Balkanlar'da İslamiyetin ve bize ait olanın vesikası gibi... Müslümansanız Türksünüz...
Elhamdülillah... Övgülere mashar olmuş ecdatın varisleri olarak mirasımızın okkasını ölçtük... Çok şükür, bin şükür... Mirasımıza sahip çıkan TİKA gibi kuruluşlarımızın başarılı çalışmalarını yerinde görmekten duyduğum mutluluğu da paylaşmak istiyorum.
Ecdadın mirasını görelim diye yola koyulunca şecereyi bellemek lazım... Son Balkan durağımız Bosna olunca yaz akşamının serinliğinde Karadenizli uşağın demlediği çayın keyfini çıkardık.
Başçarşı Anadolu kasabası gibi...
Yan masada kim mi var. TİKA'nın bölge Koordinatörü Ömer Faruk bey...
Türkiye'min uç beyliklerinin imardan sorumlu bakanları.... Dünyanın dört bir yanında yüzlerce 'Ömer Faruk'larla karşılaşabilirsiniz...
Onlar bizim yüz akımız...
Söz Balkanlar'dan açılmışken anlatmaya başladı;
1947 yılından beri faaliyet gösteren Mjedenica Özel Eğitim ve Terbiye Kamu Kurumu'nda, 18-50 yaş arası engelli bireyler için eğitim ve rehabilitasyon hizmeti sunuyoruz... Kurum bünyesinde anaokulu, ilkokul ve ortaokul yer almakta olup açılışı yapılacak bu okulun bünyesinde 32 kişiye gündüz eğitimi verilmekte.
Özel Eğitimde Türkiye-Balkanlar Tecrübe Paylaşımı Programı "Engelimi Türkiye ile Aşıyorum" projesi kapsamında Saraybosna Mjedenica Özel Eğitim ve Terbiye Kamu Kurumu'nda bulunan 2 adet sınıfın tadilatı ve donanımı yapılarak Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Atölyesi ve Mobilya ve İç Mekân Atölyesi oluşturuldu.
Kısa bir süre önce bu atölyenin açılışı Cumhurbaşkanımızın değerli eşleri Emine Erdoğan hanımefendi tarafından gerçekleştirildi.
İki ülkenin ortak mirasının muhafaza edilmesi amacıyla Saraybosna Hünkâr Camii kalem işleri önümüzdeki günlerde başlatılacak.
Bosna Hersek'te bulunan Mostar Koski Mehmet Paşa Camii, Mostar Keyvan Kethüda Camii, Bugoyno II.
Sultan Ahmet Camii'nin restorasyonlarına başlanması için gün sayıyor...
Tarihi-kültürel mirasımızın belgelenmesi ve korunarak gelecek nesillere aktarılması açısından önemli bir eser olan Bosna Hersek Travnik Elçi İbrahim Paşa Medresesi'nin korunması ve mevcut koşullarının asılına uygun olarak iyileştirilmesini teminen restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Yaklaşık 40 köyün istifade edeceği Rogatica Belediyesi Stjenice Kırsal Bölgesi Su Şebekesi Yapımı devam ediyor.
Yaşam ve Gıda Güvenliği Destekleme Programı kapsamında 2019 yılı içerisinde Bosna Hersek'in 7 farklı şehrinde 320 aileye tarımsal destek veriliyor.
Osmanlı Döneminde oluşturulan Kovaçi Mezarlığı, 15. yüzyılda Osmanlı'nın himayesine giren Saraybosna'nın en eski mezarlığı olarak bilinmekte... Bu mezarlıkta Balkanlar'ın tapusu olarak yeniden düzenleniyor.
Bosna'dan örnekler verdik ama gezimiz boyunca soluklandığımız her pınarın yanına bir iskemle koymuş TİKA... Ne diyelim ki... İnsanın göğsü kabarıyor... İlgi müthiş.
Demiştim ya 'miras' diye... Ecdadın bıraktığı mirası sahiplenen soydaşlarımız mutlu... Kulakları Türkiye'de yaşananlarda...
Gözleri ise sizi gözlüyor...
Gidin ve misafir olun. Ben öyle yaptım...
Çocuklarıma anlatmadım, yaşattım.